Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzien dobry, 

Poszukuje pierwszego teleskopu dla meza na urodziny. Zalezy mi zeby mozna bylo obserowowac planety oraz obiekty glebokiego nieba. Mieszkamy pod miastem ale czesto wyjezdzamy gdzies dalej wiec fajnie byloby gdybysmy mogli go ze soba zabierac. Dgaponuje budzetem 1000-1200. Zastanawiam sie nad tymi modelami OPTICON Galaxy 150F1400EQ , Sky-Watcher BK 1309 EQ2 130/900. Bede wdzieczna za polecenia i rady ; ) 

• Like 1
Napisano (edytowane)

Mąz musi sam wybrac... bo wybor teleskopu, to bardzo indywidualna sprawa, no chyba, ze go to w ogole nie interesuje. Ale jesli go nie interesuje, to po co mu teleskop?

To tak jak wybór kochanki. Sama mu raczej nie wybierzesz...

Edytowane przez JSC
  • Like 1
  • Confused 2

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano (edytowane)

@zaklopotana, witamy na Forum !

Wybór pierwszego teleskopu to jest trudna sprawa, nawet dla siebie, a co dopiero dla kogoś.
Ja przed kupnem mojego z miesiąc przewalałem internety, i dalej mogłem się pomylić (ale się udało i teleskopik cały czas cieszy).

Każdy teleskop to jest niestety kompromis tego co i jak można nim zobaczyć, kosztów, gabarytów oraz związanych z nimi uciążliwości użytkowania i transportu.
Dlatego więksi zapaleńcy mają kilka teleskopów.
Przy pierwszym teleskopie jest ryzyko, że jak kupisz zabawkowy, to nie da się w nim nic zobaczyć, jak za mały, to obrazy mogą zawieźć, a jak za duży, to szybko zniechęcą upierdliwości jego użytkowania.
Dużo zależy od determinacji obserwatora, bo astronomia amatorska to nieprzespane noce, jazda samochodem po wertepach, komary, przejmujące zimno i towarzystwo dzikich zwierząt.
Trzeba też nauczyć się orientacji na niebie, celowania w obiekty, dbać o optykę a czasem ją regulować.
No i koszty tego hobby to nie tylko cena teleskopu, ale też okularów i innych dodatków, bo to co przychodzi w zestawie jest najczęściej bardzo podstawowe i kiepskiej jakości.

Co do Twoich propozycji, to pierwsza zdecydowanie odpada ze względu na słabą optykę (wbudowana soczewka Barlowa), a druga odpada przede wszystkim przez słaby montaż.

Przed podaniem nam następnych propozycji może przeglądnij cztery pierwsze podpięte wątki w dziale "Pierwszy teleskop".
Łatwo raczej nie będzie, także ze względu na skromny budżet.

Dobrą opcją na początek może być kupno jakiegoś dobrze utrzymanego sprzętu na naszej (lub zaprzyjaźnionej) giełdzie, bo jak hobby nie chwyci, to bez większej straty można wszystko odsprzedać.
Także przed zakupem pierwszego teleskopu warto rozważyć, czy nie lepiej zacząć od lornetki, jeśli się jeszcze jej nie ma.
Tu wybór jest sporo prostszy a jak lornetka jest poręczna, to przyda się także do obserwacji przyrody.

Czy macie ogród, taras lub większy balkon z widokiem na południe, gdzie można by wystawiać teleskop ?

Edytowane przez Mareg
  • Like 2

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54