Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

czy ktoś kto posiada autofocuser marki ZWO i jest mi w stanie powiedzieć, czy spełnia swoją funkcję czy to tylko "bajer" i w rzeczywistości rzadko go się wykorzystuje? Sam się zastanawiam nad tym, ale nie wiem czy 999 zł to konieczny wydatek w zamian za pokręcenie pare razy w lewo/prawo fokuserem manualnym. Z góry dziękuję za Wasze spotsrzeżenia.

Napisano

Siema,

mam i używam i jestem zadowolony.

Nie chodzi tylko o pokręcenie w lewo lub prawo. Jeśli masz czujnik temperatury to automatycznie podczas sesji może Ci wyostrzyć na nowo bo jak wiadomo temperatura ma wpływ na to. 

• Like 1

ZWO AM5, TecnoSky Quadruplet AG70 F/5 + ZWO ASI 183 MC Pro + ZWO CAA + ZWO EAF, Orion 30mm Guidescope + ZWO ASI 120MM Mini, AsiAir Plus

Napisano

Z tym ‘bajerem’ to dziwne pytanie. 
no chyba że nie wiesz do czego służy focuser 😉

Też mam i.. działa. Bo czegóż innego się po nim spodziewać?

Napisano
2 minuty temu, SamuG napisał:

Z tym ‘bajerem’ to dziwne pytanie. 
no chyba że nie wiesz do czego służy focuser 😉

Też mam i.. działa. Bo czegóż innego się po nim spodziewać?

Badziej miałem na myśli, czy jest wart swojej ceny, dziekuję, o tej temperaturze to nie wiedziałem, ale zakładam,że trzeba dokupić ten czujnik, tak?

Napisano (edytowane)
11 minut temu, WolekMKN napisał:

Badziej miałem na myśli, czy jest wart swojej ceny, dziekuję, o tej temperaturze to nie wiedziałem, ale zakładam,że trzeba dokupić ten czujnik, tak?

Aaa, ok.
Jeśli o mnie chodzi to tak, wart swojej ceny.

Wypowiadam się z poziomu użytkownika Asiair'a - nie wiem jak to jest obsługiwane przez inne programy sterujące zestawem - tak jak było już napisane, możesz sobie ustawić co jaki czas lub co jaki skok temperatury (lub oba) ostrzy, ale do tego potrzebujesz czujnik. Nie pamiętam juz czy jest w komplecie, ale raczej nie.

ZWO-Czujnik-temperatury-do-motofokusa-EA

Kosztuje to niecałą 100wkę. Moim zdaniem warto :)

Ja sobie jeszcze dokupiłem ręczny sterownik:

ZWO-Sterownik-reczny-do-motofokusa-EAF.j

Na czas używania wpina się go tam gdzie ten czujnik.

Ponieważ za każdym razem musze chować sprzęt do walizki, to wygodniej (i szybciej) mi podpiąć pilota i 'zwinąć/rozwinąć' tubę. Nie jest on konieczny - mn ie jest po prostu wygodniej :)

Edytowane przez SamuG
Napisano
16 minut temu, SamuG napisał:

Aaa, ok.
Jeśli o mnie chodzi to tak, wart swojej ceny.

Wypowiadam się z poziomu użytkownika Asiair'a - nie wiem jak to jest obsługiwane przez inne programy sterujące zestawem - tak jak było już napisane, możesz sobie ustawić co jaki czas lub co jaki skok temperatury (lub oba) ostrzy, ale do tego potrzebujesz czujnik. Nie pamiętam juz czy jest w komplecie, ale raczej nie.

ZWO-Czujnik-temperatury-do-motofokusa-EA

Kosztuje to niecałą 100wkę. Moim zdaniem warto 🙂

Ja sobie jeszcze dokupiłem ręczny sterownik:

ZWO-Sterownik-reczny-do-motofokusa-EAF.j

Na czas używania wpina się go tam gdzie ten czujnik.

Ponieważ za każdym razem musze chować sprzęt do walizki, to wygodniej (i szybciej) mi podpiąć pilota i 'zwinąć/rozwinąć' tubę. Nie jest on konieczny - mn ie jest po prostu wygodniej 🙂

Napisano

ups nie załączyłem odpowiedzi, dzięki za odpowiedzi, podłączam Asi Air Plus i podoba mi się praca z tym "systemem", jak i samą aplikacją. Świetna sprawa że wszytsko jest pod kontrolą np. w komórce i do szczęścia brakuje mi właśnie autofocusa.

Napisano
1 godzinę temu, WolekMKN napisał:

Jest już nowa wersja zasilana przez USB i z czujnikiem w zestawie. Ja mam i jestem zadowolony.

Napisano
Godzinę temu, WolekMKN napisał:

ups nie załączyłem odpowiedzi, dzięki za odpowiedzi, podłączam Asi Air Plus i podoba mi się praca z tym "systemem", jak i samą aplikacją. Świetna sprawa że wszytsko jest pod kontrolą np. w komórce i do szczęścia brakuje mi właśnie autofocusa.

Asiair nie jest doskonały, ale jest super prosty, DZIAŁA i cały czas go rozwijają. Ja jestem zadowolony (a używam od wersji 1ej, która zresztą miałem kiedyś na zlocie) i na moim poziomie nie brakuje mi żadnych ustawień.

Jeśli używasz AA, no to i focuser musisz mieć od nich - ZWO (tzn jeśli chcesz używać tej automatyzacji, zamiast ręcznego sprawdzania i ustawiania ostrości).

Napisano

Tak, to wiem. Czyli jak dobrze rozumiem, kieruję teleskop na gwiazdę i za pomocą aplikacji EAF sam ustawia ostrość i ew. jak mi coś nie pasuje to koryguję ją manualnie i co jakiś czas z uwagi na zmianę temperatury - kurczenie się lub rozszerzanie lustra ją dostosowuje?za 1000 zł to chyba tak to powinno działać 😄 Jak to jest jak przechodzę między obiektami typu księzyć a mgławica, gwiazda?

Napisano
Godzinę temu, WolekMKN napisał:

Tak, to wiem. Czyli jak dobrze rozumiem, kieruję teleskop na gwiazdę i za pomocą aplikacji EAF sam ustawia ostrość i ew. jak mi coś nie pasuje to koryguję ją manualnie i co jakiś czas z uwagi na zmianę temperatury - kurczenie się lub rozszerzanie lustra ją dostosowuje?za 1000 zł to chyba tak to powinno działać 😄 Jak to jest jak przechodzę między obiektami typu księzyć a mgławica, gwiazda?

Ja robię to tak (cały czas mowa o Asiair):

1) rozkładam sprzęt
2) tym dokupionym pilotem ustawiam z grubsza ostrość (wiem ile musze wysunąć na podziałce, żebym mógł zacząć PA)
3) PA
4) ustawiam teleskop na mój cel który chcę fotografować
5) odpalam guiding
6) dopiero jak już guiding działa, wtedy odpalam AufoFocusing 
7) sprawdzam kadr, ustawiam i odpalam sekwencję do focenia w Autorun

Aha, EAF jeszcze sprawdza ostrość po meridianie, ale nie pamiętam czy to jest z automatu, czy trzeba sobie tam włączyć 

Napisano

Poprawniej jest wyostrzyć nie z grubsza a dokładnie nawet przy PA żeby wykonać to prawidłowo. 

ZWO AM5, TecnoSky Quadruplet AG70 F/5 + ZWO ASI 183 MC Pro + ZWO CAA + ZWO EAF, Orion 30mm Guidescope + ZWO ASI 120MM Mini, AsiAir Plus

Napisano
3 godziny temu, blazer1983 napisał:

Poprawniej jest wyostrzyć nie z grubsza a dokładnie nawet przy PA żeby wykonać to prawidłowo. 

Ale CO wykonać prawidłowo? Bo mnie zaintrygowałeś 🙂

Napisano
1 godzinę temu, SamuG napisał:

Ale CO wykonać prawidłowo? Bo mnie zaintrygowałeś

Aby procedura PA wykonała się dokładnie ustawiając na biegun. Jeśli obraz jest nieostry, to ustawienie na biegun może być mniej dokładne, choć podejrzewam, że ustawienie ręczne jest wystarczające i różnica nie byłaby szczególnie istotna.

Napisano
3 godziny temu, piotrfie napisał:

Aby procedura PA wykonała się dokładnie ustawiając na biegun. Jeśli obraz jest nieostry, to ustawienie na biegun może być mniej dokładne, choć podejrzewam, że ustawienie ręczne jest wystarczające i różnica nie byłaby szczególnie istotna.

A skąd wniosek że robię PA na nieostrym obrazie ? Napisałem że z grubsza, a w nawiasie że WIEM ile musze wysunąć aby to PA wykonać :)

I uważam że chyba nia robie tego źle, skoro mam takie wykresy guidingu:

E401A446-2014-4629-B3DC-4034E6D7824A_1_105_c.thumb.jpeg.ed8ff45f88faac7bc9c0f9fc31328874.jpeg

No ale jestem tylko użytkownikiem AA, więc pewnie się nie znam :D

Ale wszelkie wskazówki mile widziane - może coś ulepszą w mojej akwizycji (ta akurat nie ulepszy ;P )

Napisano

bardzo dziekuję za wszelkie odpowiedzi, nie było zamierzeniem wywołać burzy. 

Chyba dziś trzeba będzie się jakoś wytłumaczyć żonie co się stało z 1 tyś zł 😞

Sam chce być uzytkownikiem AA bo uważam,że to super rzecz, ogromne ułatwienie szczególnie dla początkujących jak ja i duża oszczędność czasu, natomiast rozumiem i szanuje też tych co chcą się bawić "ręcznie". Ostatnio niestety przez właśnie czas straciłem kilka obiektów. Pogoda jest kapryśna szczególnie jesień-wiosna więc czasu na obserwację jak na lekarstwo i takie dobordziejstwa pozwalają tracić go mniej.

• Like 1
Napisano
5 godzin temu, WolekMKN napisał:

bardzo dziekuję za wszelkie odpowiedzi, nie było zamierzeniem wywołać burzy. 

Zaraz tam burzy :)

Chyba dziś trzeba będzie się jakoś wytłumaczyć żonie co się stało z 1 tyś zł 😞

Przecież zaraz nie odejdzie.. chyba ;)

Sam chce być uzytkownikiem AA bo uważam,że to super rzecz, ogromne ułatwienie szczególnie dla początkujących jak ja i duża oszczędność czasu, natomiast rozumiem i szanuje też tych co chcą się bawić "ręcznie". Ostatnio niestety przez właśnie czas straciłem kilka obiektów. Pogoda jest kapryśna szczególnie jesień-wiosna więc czasu na obserwację jak na lekarstwo i takie dobordziejstwa pozwalają tracić go mniej.

Dla każdego coś miłego :)
Każde rozwiązanie może być dobre, ważne żeby pasowało użytkownikowi ;)

Powodzenia :)

• 9 miesięcy później...
Napisano

Odkopię temat, bo szukałem żarówek led w oprawie e14 na 12v do przyczepy kempingowej i mi Ali podpowiedziało taką promocję. Może się komuś przyda :)
Nie wiem czy ma wszystkie te same funkcje oraz jak z jakością w porównianiu do ZWO bo nie mam jak porównać ale CCC - czyli cena czyni cuda.
Klon z chin:
https://pl.aliexpress.com/item/1005007965560713.html?spm=a2g0o.tesla.0.0.10acJbJ9JbJ9tr&pdp_npi=4%40dis!PLN!293%2C76zł!257%2C88zł!!!!!%40210390c917501919442431729e9713!12000043061920392!btf!!!&afTraceInfo=1005007965560713__pc__c_ppc_item_bridge_pc_same_wf__S96FalK__1750191944687&gatewayAdapt=glo2pol

Mam nadzieję że nie złamałem żadnego regulaminu wrzucając link do tej platformy - jeśli tak przepraszam i proszę dać znać - niezwłocznie usunę post.

Sam mam taki focuser już około roku i jestem bardzo zadowolony, Sprawdza się nie tylko przy foto ale i w wizualu. Za 310 PLN ma pilot bezprzewodowy, czujnik temperatury i kabel USB do sterowania z komputera.
Bez problemu zapasował do SW 200/1000 i Celestron 150/750
Czy ZWO jest lepszy - prawdopodobnie tak.
Czy ten GEMINI działa dobrze i precyzyjnie - tak
Czy jest 3 razy tańszy - zdecydowanie tak.

Upgrade wyciągu do 1:10 kosztuje więcej nie mówiąc o nowy wyciągu z mikro ruchami... A ten patent jest znacznie bardziej precyzyjny.

• Thanks 1

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano

Ten fokuser działa tak samo dokładnie jak ZWO EAF a jedyna róznica polega na tym, że AA pewnie go nie widzi bo nie jest produktem ZWO 🙂

A co do ostrości przy ustawianiu na Polaris - to nie ma ona zupełnie znaczenia dla dokładności - natomiast procedura nie zostanie wykonana jeśli nie będzie możliwe zrobienie Plate Solve - bo na tym ta procedura polega. A nie będzie możliwe zrobienie Plate Solve jeśli nie będzie akceptowalnej dla programu wykonującego tą czynność ostrości, tzn. te plamki będą mu przypominały gwiazdki 🙂  I tyle.

I jeszcze jedno - AA "samo" nie ostawi ostrości po skierowaniu teleskopu na gwiazdę. Wymaga " nauczenia" jak zachowuje się obraz gwiazdy przy ruchach fokusera, czyli wykonania krzywych ostrości. Procedura jest zapewne opisana w instrukcji do AA.