Skocz do zawartości

Pierwsze przygody

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ! 

Od dłuższego czasu myślę o tym aby się zagłębić w astronomii. To jest moje marzenie lecz wiem że dużo pracy przede mną . 

Oczywiście jak kazdy początkujący potrzebuje porady jak i w dobrze materiału oraz teleskopu . 

Ale na początek , chciałbym się dowiedzieć jakie książki , wątki polecacie do przeczytania ponieważ wiadomo najpierw teoria później praktyka . 

Zakupiłem właśnie książkę początki astronomii producenta delta. 

Prosiłbym o wskazówki dotyczące materiału ale również jeśli macie pomysły na pierwszy teleskop również bym poprosił . 

Pozdrawiam serdecznie!

Temat-rzeka. Jednak na forum mamy działy "Astronomia dla początkujących", "Astriculus" (artykuły astronomiczne), "Lornetki" i wiele innych przydatnych na początek astrohobby. Może więc zacząć od pogrzebania w tytułach AF?

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

21 godzin temu, Grzelo napisał:

Witajcie ! 

Od dłuższego czasu myślę o tym aby się zagłębić w astronomii. To jest moje marzenie lecz wiem że dużo pracy przede mną . 

Oczywiście jak kazdy początkujący potrzebuje porady jak i w dobrze materiału oraz teleskopu . 

Ale na początek , chciałbym się dowiedzieć jakie książki , wątki polecacie do przeczytania ponieważ wiadomo najpierw teoria później praktyka . 

Zakupiłem właśnie książkę początki astronomii producenta delta. 

Prosiłbym o wskazówki dotyczące materiału ale również jeśli macie pomysły na pierwszy teleskop również bym poprosił . 

Pozdrawiam serdecznie!

Dobry zakup , miałem te książkę w ręku .

Można było dobrać też obrotową mapę nieba ale zawsze można to dokupic. 😉

Zaś co do pierwszego teleskopu to temat rzeka i żeby coś więcej doradzic to trzeba coś więcej napisać o tym co chcesz obserwować, jakie masz szeroko  rozumiane warunki itd

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

1 godzinę temu, Koszy89 napisał:

Dobry zakup , miałem te książkę w ręku .

Można było dobrać też obrotową mapę nieba ale zawsze można to dokupic. 😉

Zaś co do pierwszego teleskopu to temat rzeka i żeby coś więcej doradzic to trzeba coś więcej napisać o tym co chcesz obserwować, jakie masz szeroko  rozumiane warunki itd

O to super i oczywiście dokupie mapę 😊pewnie na sam początek coś prostego oczywiście, przeczytam książke i bardziej sprecyzuje odpowiedź ponieważ ciężko mi na dany moment powiedziec dokładnie co bym chciał obserwować napewno gwiazdy z naszego układu jeśli oczywiście dobrze pisze .