Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No wreszcie - myślałem, że wszyscy zapomnieli :D

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Teoria warta uwagi ale tylko dalsze badania szlakiem wytyczonym przez profesora Nibirowa mogą ją potwierdzić... to wymaga czasu, pieniędzy no i nieuniknionych w tej sytuacji ofiar. 8)

• Like 1

Refraktor SW ED 80/600 , montaż CG 4

Hyperion 8-24 mm zoom, Hyperion 24, 21, 17, 13, 10, 8, 5, 3.5 mm, Aspheric 31 mm, 36 mm, Hyperion zoom barlow 2,25x, ES dielectric 2"

Filtry Baader:  O III

Vortex Raptor 8,5x32

Napisano

Charon_X, chciało Ci się to wszystko pisać albo to przekopiowałeś?

Adrian co najmniej raz w roku popełnia takie opowieści a pomysły i rękę do tego ma 8) :)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Charon_X, chciało Ci się to wszystko pisać albo to przekopiowałeś?

Sam pisałem, tworzyłem schematy (jest oczywisćie kilka obrazków z netu skopiowane i przerabiane do swojego schematu - obrazki Ziemi, dinozaury, oko Saurona). Pomysł klepsydry wymyśliłem sam, zawsze chciałem sparodiować teorie płaskiej i wklęsłej Ziemi. Myślę, że jakby to dopracować, nadać poważny ton i zaimplementować w odpowiednie środowiska to można by było stworzyć teorię nie do obalenia ;).

• Like 5
  • Haha 1

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano

Sam pisałem, tworzyłem schematy (jest oczywisćie kilka obrazków z netu skopiowane i przerabiane do swojego schematu - obrazki Ziemi, dinozaury, oko Saurona). Pomysł klepsydry wymyśliłem sam, zawsze chciałem sparodiować teorie płaskiej i wklęsłej Ziemi. Myślę, że jakby to dopracować, nadać poważny ton i zaimplementować w odpowiednie środowiska to można by było stworzyć teorię nie do obalenia ;).

Masz wyobraźnię i głowę nie od parady!

Przypomniał mi się fajny film (zapomniałem tytułu), którego akcja toczyła sie na płaskiej ziemi wspartej na trzech słoniach stojących na żółwiu. Takich światów pełno unosiło się w przestrzeni kosmicznej w tym filmie. Uczeni badali jeden z tych światów opuszczając astronautów na linie kołowrotem zabudowanym na krawędzi świata. Film był całkiem, całkiem ale na Twoim pomyśle można by chyba nakręcić coś lepszego.

Napisano

Adolf Hitler i jego otoczenie święcie wierzyli, że żyjemy na wewnętrznej stronie wydrążonej kuli a na zewnątrz są same skały. Obmyślali nawet jak wykorzystać tą sytuację do ataku na Amerykę.

Aby potwierdzić swoje domysły hitlerowcy wysłali na jedną z wysp Bałtyku grupę esesmanów naukowców w celach badawczych. Niestety nie wiem jaki był finał tych badań....

Tak, że teorię ziemi-klepsydry z powodzeniem dało by się zaimplementować w niektórych kręgach.Trzeba tylko dobrze poszukać.

• Like 1
Napisano

Współcześnie najwiekszymi wyznawcami Wielkiej Klepsydry są ludzie należący do zakonu Klepsydroitów Bosych. Zajmują się uprawą roślin, hodowlą ziół, piwowarstwem i bimbrownictwem. Wierzą, że w swoich wizjach kontaktują się z Nadświadomością. Twierdzą, że Wielkie Oko jest niezadowolone z kierunku jaki obrała ludzkość i naszemu gatunkowi grozi Wielkie Wtrącenie.

Charon_X: Mógłbyś podać jakieś namiary do tego Zakonu bo mam ochotę się zapisać a wujek Google nic o nim nie wie ;)

A tekst świetny. Z samego rana zapragnąłem skontaktować się z Nadświadomością oraz wyhodować sobie jakieś zioło, które by mnie do tej Nadświadoności zbliżyło... :D

• 5 lat później...
Napisano

Co roku 1 kwietnia przypomina się ten wątek, podobnie jak obiekty Charona i pomyślałam, że odgrzeję tego 6-letniego kotleta, może ktoś z nowszych użytkowników tego nie widział. ?

APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | Oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Canon 1100d | Slik Pro 700 DX
astrosztuka

Napisano
W dniu 2.04.2015 o 08:36, dziki1 napisał:

Charon zdradził, że "są ludzie należący do zakonu Klepsydroitów Bosych".

Adrian, tyle razy Ci tłumaczyłem , że nie należymy do " bosych " tylko 'Babskich"  i nie do zakonu tylko "użytkowników". Pozdrawiam.

Napisano

Teoria dość odważna ale i niepełna. Ewentualnie coś pominąłem przy lekturze tekstu. W środku Ziemi ukryli się w 1945 również wysoko postawieni Hitlerowcy (dzisiaj ku chwale politycznej poprawności nazywani nazistami) a także Wikingowie i iluminaci. Jakoś przez Antarktydę można się tam dostać ale nikt nie wie dokładnie gdzie bo wejście jest pilnie strzeżone i ktokolwiek się tam zbliży dostaje w czapę. Podobno jakiemuś pilotowi udało się tam raz wlecieć i opisywał, że widział tam i kontynenty i wewnętrzne Słońce oświetlające tę krainę ale zaraz potem zginął on w niewyjaśnionych okolicznościach. Ta mistyczna kraina wewnątrz Ziemi ma nawet swoją nazwę ale nie pamiętam jaką.

• Haha 1

"Jeżeli godność nauk mamy oceniać według ich przedmiotu, to bez porównania najprzedniejszą z nich będzie ta, którą nazywają astronomią." Copernicus

• 10 miesięcy później...
Napisano

Witajcie, widzieliśmy zainteresowanie kalendarzem astronomicznym w formie klepsydry, stworzyliśmy wersje na 2022 i można go pobrać z naszej strony zupełnie za darmo. Znajdziecie tam godziny wschodów i zachodów Słońca, różne rodzaje świtów i zmierzchów, astronomiczne granice pór roku.
Dodatkowo, jednym spojrzeniem ocenicie, kiedy warto obserwować widoczne ?gołym okiem? planety Układu Słonecznego ? krzywe ich wschodów, górowań i zachodów oraz fazy Księżyca.

Wiecej informacji znajdziecie tu :)

https://venustas.space/klepsydra-kalendarz-astronomiczny-2022/