Skocz do zawartości

Ewolucja Wszechświata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam astronomią można powiedzieć od "zawsze" i od jakiegoś czasu pewien temat nie daje mi spokoju stąd założyłem konto na forum w celu zweryfikowania moich poglądów. Z góry sorry za moją polszczyznę.

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna kwestia odnośnie natury ewolucji wszechświata. Astronomowie mówią że wszechświat się rozszerza poprzez "rozpychanie" się przestrzeni pomiędzy wielkimi strukturami grawitacyjnymi jak wielki atraktor.

Zastanawia mnie jedna rzecz skoro obiekty wokół wielkiego atraktora spadają na niego to czy te "rozpychanie" przestrzeni o którym wspominałem wyżej nie było by tym tak naprawdę spadaniem na atraktor? Czy pozostałe widzialne struktury grawitacyjne też nie powinny się zapadać grawitacyjnie? Czy po prostu to co widzimy to nie zapadanie które zaczęło się 7 miliardów lat po wielkim wybuchu? 

Druga kwestia skoro lecimy w stronę środka atraktora to czy jak będą się zderzały kolejno galaktyki suma summarum nie powinny się zapaść dwie olbrzymie czarne dziury które by sie ze sobą zderzyły i nie powstał by wówczas nowy wielki wybuch? Jeśli tak by się stało to by mogło świadczyć że najdalsza galaktyka widzialna z tego co kojarzę oddalona o 39 mld lat świetlnych nie mógł by być galaktyką innego wszechświata istniejącego 39 mld lat temu?

Z całą pewnością, astroamatorzy nie odpowiedzà na takie pytania 🙃

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Witamy na forum.Fajnie.że zadajesz takie pytania.lecz odpowiedzi na nie nikt nie zna.nawet OTW nie jest w  tej kwestii wystarczająco jasna i raczej nie mamy szans na poznanie zagadnień. które Cię nurtują..

• Like 2

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

To są zagadnienia ze skrajów obecnej wiedzy i teoretyczne rozważania laików ich z pewnością nie rozwiążą. Dopiero uporczywe zbieranie danych obserwacyjnych przrz najnowsze urządzemia pozwala powoli zdobywać wiedzę o mechanizmach rządzących Wszechświatem. Nie znaczy to, że kiedykolwiek będziemy wszystko wiedzieć. Oj, nie 🙃

• Like 2

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf