Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni Astronomowie,

Mam problem z wykonaniem ostrego zdjęcia całęgo Księżyca (foto poniżej).

ZDJĘCIE KSIĘŻYCA

Używam do tego teleskopu Sky-Watcher BK909AZ3 z okularem projekcyjnym GSO CPL 32 mm 1,25" oraz aparatu Canon EOS 6D. Całość połączona (w następujące kolejności od idąc od aparatu) pierścieniem T2 (M42x0,75) i i przedłużką T-2 Extension Tube 7,5mm (migawka się nie owierała, bo okular był zbyt blisko matrycy) i złączką projekcyjną okularową GSO 1,25" / T2 (M42x0,75).

Gdy patrzę na Księżyc okiem (teleskop + okular), obraz jest ostry w całym polu widzenia. Już pomijam fakt, że okiem nawet ten środek widzę o wiele lepiej niż przez aparat. Ale gdy zamienię oko na aparat to środek Księżyca jest w miarę ostry, ale krawędzie to jakiś dramat. Skąd bierze się ten efekt? Co robię źle?

Napisano

Przesłona? Temat głebi ostrości 🤔

SW 102/600, SW 80/400, EXOS2_SynScanGOTO, Bino TS, GSO CSV 30mm, ES 20mm LER x2, ES 11mm, ES 6.7 mm, SWA-58 6 i 4mm, Kamakura 10x50, Canon 550D, SVBony105 camera + SV106 guider scope

IMG_20230224_224615.jpg

Napisano (edytowane)

W projekcji okularowej nie ma po dordze żadnej przesłony...
6D to pełna klatka, aby ją oświetlić w projekcji okularowej muisz odsunąć matrycę dość daleko i wtedy właśnie uwypuklaj się wszelkie wady optyczne.
Wiecj np. tutaj: https://www.afterdusk.pl/index.php?sec=art&doc=basic06%3A2

Lepiej powinno pójść z matrycą APSC lub nawet smartfonem, a najlepiej jakby się udało aparat umieścić w ognisku głównym, ewentualnie po drodze jescze barlow. Są dostępne noski  T2 1,25''. Tylko nie wiem jak z wysostrzeniem się wtedy uda przy tym sprzęcie no i winietowanie będzie ogormne przy wyciągu 1,25'', ale przynajmneij będzie ostrea 🙂

Edytowane przez QooT

Newton 150 / 750, Newton 200/1000, HEQ-5, Bresser 10x50, Canon 70d

Napisano

Mi też to pojawiało się w podpowiedziach, ale przecież w teleskopie nie ma regulacji przesłony. Poza tym jeśli robię focus na centrum obiektu oddalonego o 400 000 km to wydawało mi się, że róznicy 1 700 km między centrum a krawędzią aparat jednak nie wychwyci i nie zgubi z tego powodu ostrości na krawędzi.

Dla porównania zrobiłem zdjęcie Canonem EOS 550D z obiektywem EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM z przysłoną ustawioną na f/5.6 i tego problemu absolutnie nie ma:

ZDJĘCIE

Napisano
4 minuty temu, QooT napisał:

6D to pełna klatka, aby ją oświetlić w projekcji okularowej muisz odsunąć matrycę dość daleko i wtedy właśnie uwypuklaj się wszelkie wady optyczne.
Wiecj np. tutaj: https://www.afterdusk.pl/index.php?sec=art&doc=basic06%3A2

Lepiej powinno pójść z matrycą APSC lub nawet smartfonem, a najlepiej jakby się udało aparat umieścić w ognisku głównym, ewentualnie po drodze jescze barlow. Są dostępne noski  T2 1,25''. Tylko nie wiem jak z wysostrzeniem się wtedy uda przy tym sprzęcie no i winietowanie będzie ogormne przy wyciągu 1,25'', ale przynajmneij będzie ostrea 🙂

Kurcze, tyle dobrego słyszałem o 6D do astrofotografii, ale to chyba nie dotyczy planet i jasnych oraz obiektów. Widzę, że przede mną jeszcze dużo nauki. Zarówno w temacie optyki jak i obserwacji nieba.

Dzięki za podpowiedź. Zapoznam się z materiałem i zrobię dla porównania zdjęcie teleskopem z podłączonym 550D, albo smartfonem.

Napisano

Zrób zdjęcie w ognisku teleskopu bez okularu. Będzie różnica. 

Pisząc o przesłonie miałem na myśli " efekt przysłony"  zawężenie pola przez elementy układu jaki budujesz a w szczególności przedłużek w połączeniu z okularem projekcyjnym w stosunku do dużego obszaru matrycy. 

SW 102/600, SW 80/400, EXOS2_SynScanGOTO, Bino TS, GSO CSV 30mm, ES 20mm LER x2, ES 11mm, ES 6.7 mm, SWA-58 6 i 4mm, Kamakura 10x50, Canon 550D, SVBony105 camera + SV106 guider scope

IMG_20230224_224615.jpg

Napisano
9 minut temu, robinek72 napisał:

Pisząc o przesłonie miałem na myśli " efekt przysłony"  zawężenie pola przez elementy układu jaki budujesz a w szczególności przedłużek w połączeniu z okularem projekcyjnym w stosunku do dużego obszaru matrycy. 

jasna sprawa

9 minut temu, robinek72 napisał:

Zrób zdjęcie w ognisku teleskopu bez okularu. Będzie różnica.

tak zrobię. jak mam być szczery, to nie wiedziałem, że takie podłączenie aparatu ma sens. myślałem, że bez okularu nic nie zobaczy. dziękuję za pomoc

Napisano

Kolego, po to między innymi powstało Forum, aby wymieniać się doświadczeniami. Tu zawsze możesz liczyć na pomoc, chętnych na pewno nie zabraknie. Powodzenia i cierpliwości w dalszej nauce.

• Like 1
  • 4 miesiące później...
Napisano
W dniu 19.10.2024 o 00:19, Kukacz napisał:

Wrzucam zdjęcie na gorąco:

aparat w ognisku głównym

Aż wstyd, że tyle czasu robiłem zdjęcia wyłącznie przez okular nie wiedząc, że można inaczej 😳

Bardzo dziękuję za pomoc, panowie!

Czytam z ciekawością i jako nowy za cholerę nie wiem jak można bez okularu, jak to połączyć ........:-) Jakaś podpowiedź ?

Napisano

To bardzo proste. Do wyciągu zamiast okularu wsuwasz tzw."nosek" czyli tubus który ma na końcu gwint np. T2. Na to nakręcasz adapter T2>Canon i zapinasz aparat. Przykładowe grafiki poniżej.

SOLOMARK Adapter T2 T Ring Mocowanie obiektywu i adapter teleskopowy M42 do  3.2 cm, kompatybilny z lustrzanką Canon. : Amazon.pl: Elektronikaimage.jpeg.e105473e9c82bc18b72010e1ca3ab6cc.jpeg