Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

U mnie przyszedł czas na zmianę kamery. Rozważam ASI 294 lub 2600.
Mam pytanie do osób które sprowadzały kamerę z Chin. Jak wygląda sprawa opłat. Trzeba dodać VAT wiadomo, ale czy jest cło i inne „dodatki” ?
Jak będzie symboliczna różnica rzędu do 10%, to lepiej kupić w PL ze względu na gwarancję.

Będę wdzięczny za podpowiedzi 😉

Pozdrawiam
🙂

WO 81GT / CEM26 / ASI 1600 MC / L-Extreme / L-Pro
https://www.astrobin.com/users/Elay/

Napisano

ZAWSZE lepiej kupić w Polsce ze względu na gwarancję. Pamiętaj że wiele egzemplarzy miało wycieki oleju na matrycę - teleskopy.pl po prostu wymieniały taka kamerą. Co zrobisz jak taka dostaniesz z Chin?

Napisano

Musisz dodać cło, vat i koszt wysyłki.

W przypadku kamer od zwo wyjdzie minimalnie taniej o ile w ogóle.

Lepiej kupić w t.pl.

Dostaniesz od ręki, będziesz miał gwarancje i mniej ew. kłopotów na głowie 

TS Photoline 70/420 z flattenerem 0,79 + HEQ5 belt + Nikon D7500 mod + Asi 120 mini + ASIAIR

Mak 127 + kitowe okulary

Napisano

Kupiłem, reklamowałem i czekam już 11 miesięcy. Podobno już lada moment rozpatrzą reklamacje. Nigdy więcej nie kupię nic ze środka do środka Europy. Pozdrawiam. 

Napisano

W Polsce nie ma dystrybutora Player One więc nie chcąc ryzykować zakupu w Chinach swój zestaw - kamerę, koło filtrowe i oag kupiłem w UE, https://www.univers-astro.fr Polecam, szybka wysyłka, kontakt na medal. Właściciel sklepu pomyli się i zamiast koła 7x2'' wysłał mi 7x36mm wystarczyła jedna wiadomość i już miałem list przewozowy do nadania błędnego filtra i numer wysyłki z Francji. Szykowałem się na jakieś przepychanki a wystarczyło dosłownie jedno słowo - dlatego wybrałęm sklep w EU..

APO TS 130/910;  ASI 290MM; okular Baader Scopos 30 mm 2",  ES 14mm,  ES 6,7 mm, EQ6-R Pro, Player One Poseidon-m Pro, Player One Phoenix Filter Wheel7×2“, Antlia LRGB-V Pro , Jolo AstroHub 3.0

Napisano

Sam zakup trwa szybko i normalnie, problemy zaczynają się kiedy coś się zepsuje i trzeba wysyłać na gwarancji, u mnie trwało to pół roku a użeranie się z polskimi służbami celnymi to porażka, polecam kupić w Polsce 

• Like 1

Moje fotki https://photos.google.com/album/AF1QipMNqiXQ-13VWmtjIGgVMkKsTASYHTqiCdVyy-vx

TS APO 102/520 f5. 1, EQ6R, QHY294M Pro, ZWO ASI290 MM Mini, Canon EOS 550D