Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim. 

Rozglądam się za lornetką o powiększeniu 8-10x. 

Założenia:

- powiększenie 8-10x
- możliwie najlepsza jakość obrazu w stosunku do budżetu
- budżet maks 1500 PLN, ale wolałbym do 1000 PLN.
- głównie do astro, samolotów i trochę przyrody (ptaki)
- centralna regulacja ostrości (przyroda)
- raczej pryzmat porro (chyba, że dachowy do astro się nada)

Nie upieram się na żadną konkretną firmę, szukam czegoś o najlepszym stosunku jakość/cena.
Proszę o sugestie doświadczonych kolegów.

Napisano

Jeśli obecnie używasz Nikona Ex 10×50, to po co go wymieniać?

Odpowiedziałem na Twoje pytanie o dobry sprzęt w podanym zakresie cenowym. Nie wiem, jak mają się do siebie obrazy z tych dwóch lornetek. Natomiast wiem,  że obecnie niemal wszyscy znani producenci wprowadzają do obrotu lornetki o dachowym układzie pryzmatów. I wierz mi, że potrafią to być lornetki najwyższej jakości, doskonale nadające się zarówno do astronomii, jak i do wszelkich innych zastosowań.

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Aberracja, szczególnie ta brzegowa to główny powód poszukiwań lornetki, która będzie lepsza optycznie i może nawet mechanicznie od Nikona Ex 10×50.
Zauważyłem, że pryzmaty dachowe przejmują rynek, ale czy faktycznie w cenie do 1000-1500 można kupić taki układ optyczny, który będzie lepszy od porro w tym samym budżecie?  (gabaryt lornetki to rzecz dla mnie mało istotna)

Napisano

Na mój gust, to aby wyraźnie odczuć poprawę jakości obrazu względem Nikona Ex, trzeba zainwestować sporo więcej, niż planujesz. No i trzeba też mieć odpowiednio wyszkolone oko, bo nie każdy widzi różnicę między lornetką średnią a naprawdę dobrą 🙂

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Napisano (edytowane)

Oko mam przyzwyczajone do ES, LVW i Morpheusa na newtonie 😉 stąd ac i inne  oczywiste wady optyczne Nikona Ex są dla mnie zauważalne. Nie to, że jest źle, ale chce się lepiej. Lornetki za 8000 i 30000 odpadają.
Porro daje chyba lepszy efekt 3D od dachówki z uwagi na odstęp obiektywów? 
Jakieś propozycje porro z CF lepsze od Nikona EX 10x50 (szczególnie pod względem aberracji chromatycznej) ale za ludzkie pieniądze ?

Może Delta Optical Titanium 8x56 ED ?

Edytowane przez andy_2000
Napisano

Nikon ex to niezła seria. I tak jak przedmówcy mówią będzie ciężko wskazać lornetkę w zakładam budżecie, która by dała poprawę.

Może coś takiego jak Delta Optical 10x50 extreme. To porro powinno dać lepsze obrazy niż Nikon Ex, choć brzegi też nie są idealne, no i to lornetka  bez centralnej regulacji ostrości i ciężka.

Doskonałe porro ty o moim zdaniem to Fujinon 10x50. I właśnie jego dobra jakość jest jeszcze w ludzkich kwocie, choć już wyższej, ale moim zdaniem warto.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Jeśli IF to kupiłbym raczej Delta Optical 7x50 Extreme , bo głębia ostrości przy 10x50 wyklucza (dla mnie) IF do innego niż astronomiczne/morskie zastosowanie. Stąd moje pytane o:

Delta Optical Titanium 8x56 ED.
Delta Optical Titanium 10x56

Tylko czy i która będzie zauważalnie lepsza od Nikona 10x50 EX?

Edytowane przez andy_2000
Napisano

Dobra, update. 
Vortex Diamondback 10×50 nie przegoniła Nikona, rzekłbym, że, aberacja w tym Vortexie jest znacznie bardziej odczuwalna, niż w Nikonie.
Powalczyć z Nikonem może dopiero Vortex Viper HD 10x50. Ale cena też jest większa.

na placu boju pozostają lornetki i pytania jakie od razu się nasuwają:

Delta Optical 7x50 Extreme ED (trochę jednak małe powiększenie i IF, czyli jaka jest minimalna odległość ostrzenia bez regulacji przy ostrzeniu na nieskończoność?)
Delta Optical 
10x50 Extreme ED (IF, większe od 7x50 powiększenie i związane z tym trudne zastosowanie do innych niż asto-obserwacji?)
Delta Optical Titanium 8x56 ED (czy będzie wyraźnie lepsza optycznie od Nikona ?)

Delta Optical Titanium 10x56 (brak ED, co z aberracją chromatyczną ?)
Vortex Viper HD 10x50 (bardzo fajna lornetka, ale jak zachowa się w nocy na gwiazdach ?)

Proszę o wskazówki dotyczące pytań przy lornetkach.
Może jakieś inne propozycje mają koledzy?

Napisano

@andy_2000, mam Vortexa Vipera HD ale w wersji 8x42 i to jest bardzo dobra lornetka.
Spodziewam się, ze 10x50 jest podobna optycznie i mechanicznie.

Jeśli gabaryty nie mają znaczenia i jesteśmy już w budżecie ~2 500 złotych, to może warto rozważyć APM 10x50 ED, bo optycznie ona na pewno jest lepsza od tego Vortexa, który nie jest ostry w całym polu i w obserwacjach dziennych można się doszukać aberki chromatycznej.
Także na jasnych obiektach typu Księżyc w pełni jak się bardzo chce to można znaleźć delikatną sześciospajkową poświatę od pryzmatów dachowych.
APM 10x50 ED powinna być tu znacznie lepsza, przynajmniej wersje 20x80 i 25x100 są.
Vortex będzie pewnie miał lepszą mechanikę. Nie to, że APM-ki są słabe mechanicznie, ale Viper HD to jest jednak jeszcze sporo lepiej.
Także Viper HD, przynajmniej w wersji  8x42 daje piękną czerń tła, która wydaje mi się lepsza niż w dużych APM-kach, tyle, że pewnie trudno dobrze porównywać lornetki o tak różnych gabarytach.

• Like 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Dzięki Mareg za odpowiedź.

Patrzyłem przez oba Vortexy Viper HD: 8x42 i 10x50 i obie są bardzo fajne i bardzo podobne obrazkiem, jasne i kontrastowe, dobrze też leżą "w oczach" (lepiej niż niższe serie). Są do tego kompaktowe. Bardzo dobre lornetki.

Widać, aby wyraźnie przebić tego Nikona, to jednak trzeba położyć 2000, 3000+ ..... a przy tych kwotach to już trzeba choć trochę sprawę przemyśleć a przede wszystkim sprawdzić osobiście.

Lornetki brane pod uwagę i do sprawdzenia:

FUJINON 10x50 FMTR-SX 
APM 10x50 ED
Delta Optical 10x50 Extreme ED
Delta Optical 7x50 Extreme ED
Vortex Viper HD 10x50
Delta Optical Titanium 8x56 ED
Delta Optical Titanium 10x56

Napisano

Jeśli chodzi o Vipera to od 4 lat używam modelu 8x42 i jestem bardzo zadowolony 🙂

Jedynie podczas pełni, gdy obserwujemy niebo w okolicy Księżyca to potrafią pojawić się odblaski.

Reszty rzeczy jak punktowość gwiazd, aberacja chromatyczna czy pole widzenia, to tutaj nie mam się do czego przyczepić 🙂

Poniżej fajna recenzja starszego modelu 8x42. Na stronie też jest porównanie nowego i starego Vipera.

https://www.bestbinocularsreviews.com/Vortex8x42ViperHD-79.htm

• Like 1

Vortex Vanquish 8x26, Vortex Viper HD 8x42,
APM 20x70 ED
MAK 90

Napisano (edytowane)

Bułat Okudżawa

Napisano

Dokładnie SvBony SA205 8x42 ED bo ona jest zdecydowanie lepsza optycznie od 202.

Myślę, że może być podobnie, jak w vortex viper HD, ale muszę przez nią zerknąć i porównać. A koledzy mają jakieś doświadczenia z SvBony SA205 ?

Napisano

@andy_2000, na Astropolis widziałem dwa ogłoszenia sprzedażowe tej SA205 8x42 ED, obie poszły, więc ktoś w Polsce je ma.
Może zapytaj na sąsiednim forum o wrażenia, może ktoś podejmie temat.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Jest jeszcze takie coś, całkiem udane według testu na Optyczne.pl.

https://www.optyczne.pl/326-Test_lornetki-Delta_Optical_Chase_10x42_ED.html

Bułat Okudżawa