Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Na wstępie pragnę zaznaczyć że jestem nowy na forum (cześć! :)) i nowy w świecie astro. Jeśli ktoś z was znajdzie chwilę by mi odpisać, pomóc - bardzo proszę o sposób "łopatologiczny" :D

W ostatnich tygodniach nabyłem swój pierwszy sprzęt. Teleskop SW150/750 (ale tutaj nie o nim) oraz montaż EQ3-2 ze wspomnianym w tytule OnStep V4 PRO. Jestem na etapie testów.

Czy miał ktoś z was do czynienia z systemem Onstep V4 i jego łączenia po bluetooth albo wifi do smartfona? Od kilku dni próbuje go uruchomić, i nie wiem czy coś robię źle, czy sprzęt niedomaga, może jakieś ustawienia...

Mianowicie problem mam z pierwszą alignacją. Nie próbowałem podpinać pod komputer, chciałbym to ogarnąć ze smartfona po wifi (oczywiście jeśli nie będę w stanie w ten sposób będę próbował komputerem natomiast najpierw chciałem zapytać was ponieważ planuje sesje z dala od domu więc sterowanie telefonem było by dla mnie mega wygodne).

Sprawa wygląda następująco:

Montaż poziomuje, ustawiam na gwiazdę polarną. Włączam OnStep i łącze z telefonem. Z aplikacji OnStep na android zapodaje systemowi potrzebne info (data, godzina, gps). Do tego momenu wszystko jest ok.

Resetuje HOME tak by system wiedział że jest skierowany w stronę polarnej. Rozpoczynam alignacje przykładowo jedno gwiezdną (tak, wiem że im więcej gwiazd tym lepiej - natomiast narazie nie mogę przebrnąć przez tą jedną).

Wybieram gwiazdę - dla przykładu wybrałem MERAK - gwiazdę dużego wozu (który jest niżej na niebie niż polarna), rozpoczynam GOTO i w tym momencie pojawia się problem. Wiedziałem że system nie skieruje idealnie dokładnie na tą gwiazdę i trzeba mu pomóc w wyśrodkowaniu, ale montaż zamiast skierować się mniej więcej w tamtą stronę wykręca się zupełnie gdzie indziej (na przykładzie tej konkretnej gwiazdy MERAK zaczyna "patrzyć" prawie pionowo w góre w okolice andromedy).

Teraz nie wiem czy to kwestia jakiś ustawień? Czy jeśli montaż skierował się w górę to powinienem za pomocą przycisków naprowadzić go na MERAK i akceptować? Wydaje się, że montaż zbyt dużo się rozjeżdża z gwiazdą.

Ciekawe jest to że po takim nieudanym skierowaniu na wspomniany MERAK jeśli przeskoczę na aplikację STELLARIUM - ta pokazuję że montaż jest skierowany na MERAK gdzie w rzeczywistości skierowany jest w górę.

A kiedy wracam do apki OnStep i kliknę powrót do HOME, montaż idealnie wraca na polarną.

Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem moje wątpliwości, za wszelkie porady z góry dziękuję! Bardzo zależy mi żeby jak najszybciej ogarnąć naprowadzanie :)

Napisano

Dość dawno bawiłem się OnStepem, ale to było ze dwa lata ostatni raz i pewnie sporo się zmieniło 🙂

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to ustawienia startowe. Żeby montaż z grubsza wycelował w pierwszą gwiazdę, to musi znać:

• położenie geograficzne
  • datę i czas
  • wstępne położenie teleskopu

Pierwsze i drugie tak jak pisałeś pobiera z telefonu, drugie zakłada że jest ustawiony w pozycji home, czyli teleskop na biegun, przeciwwaga w dół. Musiałbyś jakoś się upewnić, że wszystkie te informacje "dotarły" do onstepa, niestety nie wiem jak to technicznie zrobić, może są jakieś logi zapisywane. 

To że po przeskoczeniu na Stellarium montaż pokazuje inne położenie niż w apce może świadczyć właśnie o tym, że ustawienia są rozjechane (położenie, czas). 

jolo-astrojolo.png

Napisano
20 minut temu, jolo napisał:

Dość dawno bawiłem się OnStepem, ale to było ze dwa lata ostatni raz i pewnie sporo się zmieniło 🙂

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to ustawienia startowe. Żeby montaż z grubsza wycelował w pierwszą gwiazdę, to musi znać:

• położenie geograficzne
  • datę i czas
  • wstępne położenie teleskopu

Pierwsze i drugie tak jak pisałeś pobiera z telefonu, drugie zakłada że jest ustawiony w pozycji home, czyli teleskop na biegun, przeciwwaga w dół. Musiałbyś jakoś się upewnić, że wszystkie te informacje "dotarły" do onstepa, niestety nie wiem jak to technicznie zrobić, może są jakieś logi zapisywane. 

To że po przeskoczeniu na Stellarium montaż pokazuje inne położenie niż w apce może świadczyć właśnie o tym, że ustawienia są rozjechane (położenie, czas). 

Po przeskoczeniu na Stellarium pokazuje że wykonał prawidłowy zadany ruch, czyli że skierowany jest na MERAK gdzie w rzeczywistości "celuje" do góry.

Napisano

Ja bym jeszcze sprawdził kierunek obrotu silników. Może kręci odwrotnie niż potrzeba? Wtedy może wydawać się programowi że przekręcił poprawnie, a w rzeczywistości kieruje zupełnie gdzie indziej (oś RA i Dec są niezależnie ustawiane i jedna z osi może być dobrze istawiona).

Napisano
17 godzin temu, Zielu napisał:

Ja bym jeszcze sprawdził kierunek obrotu silników. Może kręci odwrotnie niż potrzeba? Wtedy może wydawać się programowi że przekręcił poprawnie, a w rzeczywistości kieruje zupełnie gdzie indziej (oś RA i Dec są niezależnie ustawiane i jedna z osi może być dobrze istawiona).

Wygląda na to kolego, że miałeś z tym rację. Po ustawieniu "REVERSE DIRECTION" na wartość 1 w obu osiach wygląda że się poprawiło (oś DEC już miała wartość 1 więc była dobrze, brakowało tego na osi RA). Miałem mało czasu by to stestować porządnie, ale teraz nieźle to wygląda. 🙂 

8 godzin temu, ŁukaszT napisał:

Z tego co pamiętam u mnie, przy podobnym problemie, pomogła agilacja na 3 gwiazdy.

Alignacja na więcej gwiazd nie była możliwa w moim przypadku, bo czy wybrałbym 3 czy 9 gwiazd i tak montaż nie trafiał w pierwszą 🙂 

Napisano

Oj to może napsuć krwi i czasu. Pamiętam jak uruchamiałem w Niedźwiadach teleskop Roland akurat na AstroEQ - ile się naszukałem i nawalczyłem, aż mnie olśniło, że trzeba odwrócić kierunek obrotów silnika odsi RA (przecież tam jest przekładnia cierna!). Dosłownie zmiana jednej opcji w konfiguracji w teleskop robił co chciałem ...

APO TS 130/910;  ASI 290MM; okular Baader Scopos 30 mm 2",  ES 14mm,  ES 6,7 mm, EQ6-R Pro, Player One Poseidon-m Pro, Player One Phoenix Filter Wheel7×2“, Antlia LRGB-V Pro , Jolo AstroHub 3.0