Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

pytanie jest proste: jak przygotować plan obserwacji ?

Jak coś to już wyszedłem po za poziom początkującego (chyba :D ), nie mam problemów raczej ze znalezieniem obiektów (chociaż Kocie Oko nadal psuje mi nerwy).  Nie mam po prostu pomysłów na fajne obiekty. Niebo z pod domu nie jest super ale zadowala mnie (galaktyki 11-12,5 mag w 8"). A może Wy tak fajnie opisujecie obserwacje, że każdy obiekt wydaje się bardziej atrakcyjny ? :D Mimo to skąd bierzecie pomysły ? Czy może bierzecie atlas i szukacie wszystko jak leci ?

Ostatnio ogarnąłem podstawowe funkcje CDC i drukłem mapę Gromady Panny - obserowałem wszystko po kolei ile tylko umiałem.

Napisano

A może Wy tak fajnie opisujecie obserwacje, że każdy obiekt wydaje się bardziej atrakcyjny ? :D

Przelewamy naszą wewnętrzną fajność na obiekty, które opisujemy i dlatego wydaje się, że obserwacje są takie super. A to my jesteśmy fajni i już.

Dobra, teraz na poważnie.

Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w dobrą literaturę obserwacyjną - w moim przypadku były to przewodniki autorstwa Phila Harringtona (Touring the Universe through Binoculars), Craiga Crossena (Binocular Astronomy, Sky Vistas), Sue French (Celestial Sampler, Deep Sky Wonders). Na początek (czyt: na ładnych parę lat) są wyśmienite, a później każdy zwykle idzie w jakieś najulubieńsze obiekty (planetarki, galaktyki) - do czego są osobne opracowania w necie bądź książkowe.

Możesz też korzystać z generatorów list obserwacyjnych (choćby ze strony NGCIC Project) - to zawsze pomaga jakoś uporządkować zamiary obserwacyjne.

Mi bardzo pomaga książeczka Objects in the Heavens - jest idealnie dopasowana do mojego sprzętu obserwacyjnego.

• Like 1
Napisano

Jeszcze jedno mi się nasuwa:

jeśli sam nie bardzo masz pomysłu na nowe obiekty, to nie masz się czym przejmować. To po prostu chyba przychodzi z czasem, wraz z doświadczeniem i oczytaniem. 

Tak więc przede wszystkim czytaj relacje, najlepiej tych obserwatorów, którzy dysponują sprzętem podobnym do twojego - kiedyś namiętnie czytałem relacje z Astronocy (co i Tobie polecam), miałem zawsze przy sobie na obserwacjach Tabelę Wimmera.

Obecnie śledzę poczynania Piotrka Guzika, Pawła Trybusa i innych obserwatorów - oni naprawdę znają niebo, warto w ich relacjach poszukać inspiracji. Polaris się nawet aktywował, więc jest naprawdę dobry moment na nadrabianie zaległości czytelniczych :)

Ponadto zdecydowanie wart polecenia jest cykl "Ciekawe obiekty mgławicowe" w miesięczniku Astronomia, od czasu do czasu pojawiają się też świetne poradniki w rodzaju "Mniej znanych mgławic planetarnych" Łukasza Ostrowskiego.

• Like 4
Napisano

Dzięki bardzo za wskazówki.

Angielski znam bardzo słabo :( Dobrze, że orientuje się chociaż na takich stronach jak "The Interactive NGC Catalog Online" :) Może są jakieś odpowiedniki dla podanych książek w internecie ? Ja sam mam tylko mnóstwo świetnych atlasów pdf ale .... Księżyca  :D

Ja mam Newtona 8" f/5 i uwielbiam galaktyki (moje ulubienice) ale i ogólnie DS-y. Wybacz ale ciemnotki na razie nie przypadły mi do gustu. Może kiedyś im się przyjrzę.

Masz racje w drugim poście, trzeba tak robić i będzie dobrze.

Napisano

Dlatego sugerowałem skupienie się na obserwatorach z podobnym sprzętem.

Co do ciemnotek - są super, ale w szerokim polu. Kiedyś próbowałem przez 10 czy 12 cali - i to kompletnie nie jest to. Chociaż w sumie, mało który obiekt zadowala mnie podczas patrzenia jednym okiem ;)

Jak przesiądziesz się na lornetki, sam zauważysz ile tego piachu fruwa w Galaktyce ;)