Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

potrzebuje porady jaki wybrać teleskop do pierwszego podejścia w życiu do obserwacji nieba ale też chciałbym aby służył do obserwacji samolotów i pobliskiego krajobrazu.

Lokalizacja to taras w górach (500 m n.p.m.), kierunek wschodnio południowy, teleskop nie będzie raczej używany do transportu.  Budżet do ok.1,5 tys. zł.

Otrzymałem polecenie poniższych dwóch:

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=1424

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=10370

sam do tego jeszcze taki wziąłem pod uwagę:

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=6324

pozdrawiam.

Napisano
7 minut temu, wessel napisał:

Zakładam że to czytałeś?

Dziękuje, tak zapoznałam. Dodam że szukam bardziej do wykorzystania do oglądania samolotów czy krajobrazów a następnie do nauki oglądania nieba.

Napisano (edytowane)

@JakubH, witamy na Forum !

Ten 90/900 na AZ3 to jest klasyczny sprzęt często polecany na pierwszy niedrogi teleskop.

Dzięki mniejszej światłosile będzie dawał mniejsze podkolorowywanie obrazów w obserwacjach dziennych i nocnych niż ten drugi 102/500, i będzie mniej wymagający co do jakości używanych okularów.
Trzeci ma ciut większą aperturę, ale sporą obstrukcję od lustra wtórnego, co blokuje światło i obniża kontrast obrazów.
Aby Mak zdecydowanie wygrał z refraktorem 90/900 to pasowałoby aby miał 127 mm apertury.

Edytowane przez Mareg
  • Thanks 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Do celów o których piszesz lepszy będzie teleskop 102/500 lub Mak 102/1300  90/900 jest za długi. Poręczniejszym montażem byłby AZ myślę jednak że EQ2 do się ustawić w tryb azymutalny, miałem kiedyś coś podobnego czyli Astro3 i się dało bezproblemowo 

• Like 1
Napisano
50 minut temu, Leon napisał:

Do celów o których piszesz lepszy będzie teleskop 102/500 lub Mak 102/1300  90/900 jest za długi. Poręczniejszym montażem byłby AZ myślę jednak że EQ2 do się ustawić w tryb azymutalny, miałem kiedyś coś podobnego czyli Astro3 i się dało bezproblemowo 

Czyli wg Ciebie taki byłby lepszy niż wcześniej przytoczone:https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=1573?

Napisano
30 minut temu, andy_2000 napisał:

Używany mak 127 na AZ w tym budżecie się zmieści, ale trzeba polować. 

gdzie najlepiej polować - tu na forum czy bardziej olx czy popularne portale?

Napisano

Szukaj wszędzie. Tu lub na sąsiednich forach była ota mak 127 za 900 PLN. Czasem na allegro lokalnie i częściej na OLX pojawiają się sprzęty za logiczne pieniądze. Może uda Ci się kupić komplet MAK 127 plus EQ3-2/AZ-4.
Jak chcesz coś do samolotów, to może jakaś fajna lornetka? Dwoje oczu zobaczą znacznie więcej szczegółu przy mniejszym powiększeniu niż jedno przy większym.

• Like 1
Napisano

Ota mak 127 za 900pln wyszarpie jak poszuka cierpliwie, Az 4 na Alu za 600 też kupi, pzostaje poza budżetem szukacz okulary kątówka. 

Sw102 /500 miałby lepsze pole do samolotów, a swoją drogą to sprzedałem zestaw N150/750 na az4 i obecny właściciel robi fotki właśnie samolotów z niezłym skutkiem a i do astro to fajny komplet. 

• Like 1
Napisano (edytowane)

"Sw102 /500 miałby lepsze pole do samolotów" jak najbardziej.  Ale aberacja nie puści zbyt dużych powiększeń. Choć do samolotów to tak 30-40x max, więc może nie będzie przeszkadzać. Do szerokich pól to fajny sprzęt.

Edytowane przez andy_2000
  • Like 2