Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od niedawna (od roku ) z synem korzystamy z teleskopu Bresser Messier AR-80/640 AZ Nano 640 mm. jako główny i mojej starej  zdobyczno/odziedziczonej PZO-L40-64 jako szukacza do obserwacji wszelakich. Wiadomo niebo, przyroda itp.  Naszła nas ochota na nabycie niedrogiej  ale kamery wpinanej w teleskop. Udało nam się pożyczyć na testy kilka różnych kamer  w kolejności: SV105, SV205, SV505C. Obecnie poprzez adapter smartfon Redmi Note 13 Pro  5G oraz Redmi Note 9 Pro 5G. O ile smartfon mój i syna (mój stary  tel.) robią zdjęcia naprawdę dobrej jakości to już te kamery  każda jedna  koszmarnie sieją ziarnem. I mówimy tu o tym samym obiekcie jakim jest księżyc ( na nim testujemy) i dzwonnice bazyliki piekarskiej. Do tych kamer polecono nam SharpCap 4.1. I teraz jest problem jak ten program ustawić albo nie wiem kamerę żeby tak nie siała ziarnem. Patrzę na zdjęcia/filmy uzyskane za pomocą tych kamer to one są całkiem ładne a ja z synem mam ziarno na ziarnie. 

Jakieś pomysły czy może po prostu kamery są lipne.

Napisano

Jeśli obraz jest "zakwadracikowany", to może  to nie ziarno, tylko brak debajeryzacji.

Nie wiem jak obrabiasz te zdjęcia, ale dla kolorowej kamery to niezbędna część procesu.

Napisano

W przypadku Księżyca i planet nie robi się zdjęć tylko nagrywa filmik który następnie program tnie na klatki i składa w zdjęcie. Poczytaj o Avikowaniu - dużo poczytaj. Masz jeszcze którąś z tych kamer? Jak kolega wspomniał, może chodzić o maskę Bayera, ale też mogłeś ustawić za duże wzmocnienie. Możesz też wstawić zdjęcie ekranu laptopa jak to wygląda 

• 1 rok później...
Napisano

Ja polecam kamery ze stajni ZWO. Robią robotę. No i przede wszystkim technika wykonywania zdjęć.  W przypadku planet i kadrów powierzchni Księżyca, nie pstryk i już, tylko Krótkie filmy w formacie BEZSTRATNYM (najczęściej avi). Takie pliki mogą czasem ważyć po kilkadziesiąt GB, także uwaga. Druga ważna rzecz, to szybkość kamery. Zwykła lustrzanka zazwyczaj śmiga z prędk. 23kl/sec. Dedykowane kamery, jak ZWO, pozwalają na rejestrację z prędkościami nawet 100 i więcej kl/sec.