Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dokladnie za tydzień w sobotę 04.01.2025 roku będziemy świadkami zakrycia Saturna przez Księżyc. 

Zjawisko rozpocznie się ok 18.40 przy zachodzacym Księżycu a zakończy ok 19.40 ( dane dla okolic Poznania).

Księżyc będzie klika dni po nowiu ok 20% tak wiec będzie w idealnej fazie nie oślepiajac swoim blaskiem Saturna. 

Saturn schowa się za niewidoczną część Księżyca na wysokości ok 21° a odkryje już przy oświetlonej części 14° nad horyzontem. 

Miejmy tylko nadzieję, że pogoda będzie łaskawa i będziemy mogli w całości obejrzeć to zjawisko. 

Poniżej zrzuty z SkySafari ilustrujące to zjawisko. 

Screenshot_20241228_085533_SkySafari6Pro.thumb.jpg.bffb7179ec776d45393868e384f4da29.jpg

Screenshot_20241228_085610_SkySafari6Pro.thumb.jpg.50fa17b639d15320216d671075af4491.jpg

Edytowane przez Thomas
  • Like 4
  • Thanks 5

Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO

• Thomas zmienił tytuł na Zakrycie Saturna przez Księżyc
Napisano (edytowane)

Liczyłem, że obejrzę zakrycie w bino na moim SCT8, ale chyba bez szans dziś...

Edytowane przez taffik

GSO 8" Dob, SW ED80, Celestron SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Powodzenia

GSO 8" Dob, SW ED80, Celestron SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Cały dzień utrzymywały się tylko niskie chmury, więc miałem nadzieję na jakieś dziury, ale meteoblue podaje na 18-19 ok. 90-100% średnich i wysokich. Słabo to widzę

• Sad 1

Napisano

O mały włos bym przegapił, pół godziny temu zobaczyłem podbity temat, a jest u mnie niebo. Mam nadzieję, że wytrzyma do 18.45. Niedawno wyniosłem teleskop, więc zdąży jeszcze się trochę wychłodzić. Nigdy jeszcze nie widziałem zakrycia planety przez Księżyc.

• Like 1
Napisano

Nareszcie i ja coś zobaczyłem! Przez lornetkę 15×56 chował się zadziwiająco długo. Znaczy, jasność plamki Saturna malała przez niemal minutę (szacunek bardzo orientacyjny).

• Like 3

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano (edytowane)

Pod Poznaniem chmury na 99,99% nieba - kilka małych dziurek wielkości dwuzłotówki na odległość wyciągniętej ręki i od czasu do czasu rzadsze cirrusy, przez które widać słabo sierp Księżyca (nie dłużej niż 10-15sek). Nie wiem jakim cudem, ale udało mi się bez ustawiania na Polarną w tych warunkach wycelować teleskop na montażu paralaktycznym idealnie w Księżyc (co zajęło mi ok. 15min) i uruchomić tracking. Niestety, gdy drobniutka dziurka pojawiła się na linii, było tuż po 19.00 i Saturn był już zasłonięty. Cóż,.. Poznań po prostu. Trzeba było jechać za Leszno...

Styczen04.jpg.e491a92615133eb52f02a236549c6772.jpg

Edytowane przez taffik
  • Sad 1

Napisano

W Kosowie niedaleko Prisztiny zniknął o 1858 a 1932 znów się pokazał. Odkrycie nastąpiło bardzo blisko granicy cienia po oświetlonej stronie.

Obserwacja przez lornetkę 8x42

• Like 3

SW 102/600, SW 80/400, EXOS2_SynScanGOTO, Bino TS, GSO CSV 30mm, ES 20mm LER x2, ES 11mm, ES 6.7 mm, SWA-58 6 i 4mm, Kamakura 10x50, Canon 550D, SVBony105 camera + SV106 guider scope

IMG_20230224_224615.jpg

Napisano

Hej, A ja i pooglądałem przez lornetkę 20x80 i nagrałem aviki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 😄 Bardziej spektakularne było wynurzanie się zza Księżyca.

P.S. U mnie na mazurach dziura w chmurach. Pali się już dalej Kalifornia 😛

• Like 2
Napisano

Wybraliśmy się z @polarisnad groblę do Rogalinka w nadzieji na chwilowe dziury w chmurach. Niestety nic nie bylo widać. Chmury skutecznie przysłoniły Księżyc.  Obejrzeliśmy liva  na astrolife na tablecie w samochodzie 😉🤣

20250104_194129.thumb.jpg.dd4757667ec995d465a4be3e06d678ea.jpg

• Like 1
  • Haha 5

Napisano
1 minutę temu, Thomas napisał:

Niestety nic nie bylo widać

Za to teraz niebo jak żyleta. Możecie zostać w Rogalinku 😉

Napisano

Nie chowałem teleskopu, to jeszcze skorzystam - tylko tym razem ustawię na Polarną...

Napisano
2 minuty temu, taffik napisał:

Za to teraz niebo jak żyleta. Możecie zostać w Rogalinku 😉

Teraz to może nas niebo cmoknąć. 😅

• Haha 2

Napisano

Gratulacje dla tych, którym się poszczęściło. W Szczecinie od 2ch dni piękna pogoda ... Niedługo przed zjawiskiem naszła gruba warstwą chmur i dupa. Teleskop miałem przygotowany i ustawiony już z poprzednich nocy, niestety na niewiele się to zdało , bo chmury za grube.😭

• Sad 2
Napisano
43 minuty temu, Thomas napisał:

Teraz to może nas niebo cmoknąć

Taa... Powetowałem sobie czapą lodową Marsa (niestety, tylko jedną) 😉 Ale długo nie obserwowałem, bo nadeszły kolejne chmury tym razem od północy (nad Rogalinkiem jeszcze pewnie niebo czyste 😄

Napisano (edytowane)

Ja coś tam posklejałem, żeby było widać. WO 81 GT IV i zwo asi 294mc- pro BIN1 live. Minuta przyspieszona do 10 sec, obróbka w pipp, i topaz video oraz microsoft clipchamp 😛

Zmasakrowałem trochę, żeby Saturn przypominał siebie 😛 ... Chmury i refrakcja atmosferyczna nie pomagały..

Edytowane przez Stiopa
  • Like 8
Napisano

Ja nie umiem robić tych wszystkich czarów, jakie Wy tu robicie, żeby poprawić cokolwiek 🫣

No i nie mam kamerki do teleskopów a zwykłą komórkę. Myślę o zakupie jakiejś ale czy ja będę potem wiedziała co z tym robić...? 🥹

• Like 1