Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy jest na forum jakiś spec od napraw aparatów Canon?

Coś się stało mojemu C60D, w trakcie dzisiejszej sesji kręciłem planety i po chyba 4 filmiku w trakcie piątego nagle zatrzymał się licznik po 1 min. i po chwili wyskoczył komunikat "nastąpiło zatrzymanie nagrywania", aparat się zawiesił i nawet jego wyłączenie nic nie pomogło, ekran ciągle wisiał z tym komunikatem. Po wyjęciu i włożeniu akumulatora ruszył ale kolejne włączenie nagrywania i kolejna zwiecha z jakimiś artefaktami na ekranie.

W domu podłączyłem obiektyw i niestety to samo, na ekranie są artefakty, przy filmowaniu zawiesza się i wywala potężne artefakty na ekranie:

Podgląd na ekran przed włączeniem nagrywania:

DSCF9254.thumb.JPG.4487fcd996efedd99cd19884107ee6ff.JPG

Zwiecha po włączeniu nagrywania:

DSCF9253.thumb.JPG.5eb59c9491f598815e51b940c77175b8.JPG

W trybach foto Av i M też widać krechy w trybie Live View:

DSCF9255.thumb.JPG.3987992f145f2c69ea7d35578aec1c6c.JPG

A po cyknięciu zdjęcia taki komunikat:

DSCF9259.thumb.JPG.01897347b757f65272821a2e9e9bdff5.JPG

Coś się zepsuło, pytanie co to może być i czy da się to naprawić? Aparat ma już swoje lata, nabite 50tys. zdjęć i sporo 2-3min. avików na planetach.

Napisano

Wysłałem aparat do autoryzowanego serwisu, diagnoza: konieczna wymiana płyty głównej, części niedostępne, brak możliwości naprawy. Zarąbiście...

Zastanawiam się czy jest sens polować na jakąś używkę, od premiery 60d mija już chyba z 15 lat i nie wiadomo czy tu już problemem nie są starzejące się i psujące elementy elektroniki np. wylewające kondensatory. Przerabiałem to ze swoim starym syntezatorem, po ok. 16 latach od daty produkcji zaczął szwankować przez padające kondziory. Na szczęście w porę udało mi się je wymienić zanim zalały i zniszczyły płytę.

Za 60d trzeba teraz dać ok. tysiaka i w sumie może to być loteria, nie wiadomo ile podziała. Opcja jest taka, że zostawiam swój póki robi zdjęcia aż padnie całkiem (jak go nie dobili w serwisie, czekam na odesłanie) a na planety trzeba odkładać kasę i zainwestować kiedyś w kamerę i potrzebne osprzęty. Tak czy siak jakieś APS-C będzie trzeba prędzej czy później do zdjęć kupić bo mam 2 takie obiektywy.