Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No Piotrek jedziesz z tymi fotkami coraz więcej.. Jedynie co mogę napisać to, że chyba nie do końca złapałeś ostrość tych gwiazdek. W pełnej skali zdają się być właśnie lekko rozmyte. 

• Thanks 1
Napisano

To przez to, że musiałem je przeskalować do 400%, żeby zniwelować lekkie pojechanie z powodu błędów prowadzenia montażu. Powrót do 100% pozostawia lekkie rozmycie. Zmniejszyłem je filtrem HiPass, ale i tak jest ciut nieostro... 🙄

Napisano
Godzinę temu, Piotr K. napisał:

To przez to, że musiałem je przeskalować do 400%, żeby zniwelować lekkie pojechanie z powodu błędów prowadzenia montażu. Powrót do 100% pozostawia lekkie rozmycie. Zmniejszyłem je filtrem HiPass, ale i tak jest ciut nieostro... 🙄

Kombinator z Ciebie 😁

• Haha 1
Napisano

Ten kadr to przypadek, czy celowo? Ja do GHS nie mogę się przekonać. Czasami mnie na niego najdzie i staram się go jakoś wykorzystać, ale po chwili wracam do starych i sprawdzonych krzywych i levelsów

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Patrix napisał:

Ten kadr to przypadek, czy celowo?

Oczywiście, że celowo. Na lewo od M35 i NGC2158 jest grupka jaśniejszych gwiazd, która była wyraźnie widoczna w telefonie, na pojedynczej klatce. A na lewo od tej grupki jest pociemnienie, które wprawdzie nie jest oznaczone jako jakaś ciemna mgławica ani w Sky Safari, ani w Pixowym opisie zdjęcia, wygenerowanym na AstroBin, ale jakoś tam się komponuje z resztą obiektów w kadrze. Grupkę gwiazd zaznaczyłem dużym owalem, a pociemnienie - małym. No i są jeszcze te cztery jasne gwiazdki w lewym górnym rogu, dwie niebieskie i dwie pomarańczowe, też jakoś tam pasują do całości...

No właśnie, GHS ma to do siebie, że bardzo trudno uzyskać podobny efekt, gdy się do obróbki podejdzie po raz drugi. Za dużą to daje dowolność, jeden ruch i wszystko leci. Wolę, tak jak Ty, pracować na levelsach i krzywych, to jest jakieś takie bardziej spokojne i nie zmienia w gwałtowny sposób całych partii zdjęcia.
M35-kadr.thumb.jpg.6a3b385b92a6debd6116ca796a2c4f96.jpg

Edytowane przez Piotr K.
  • Like 1