Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Niżej moja wersja NGC1499 w narowbardzie z gwiazdami RGB. Trochę żałuję, że nie udało mi skończyć zdjęcia w poprzednim roku mimo akwizycji jeszcze w Sylwestra. Zabrakło mi 15 min wodoru żeby dobić do 8 godzin. Wiem że te 15 min nic nie zmienia w stacku, ale źle bym się z tym czuł. Trochę szkoda, bo bym dobił do 431 godzin zebranych w 2024, ale to żadne zawody. A tak to zaczynamy nowy rok już z jakimś zdjęciem na początku stycznia 🙂

O samym obiekcie. Mgławica Kalifornia to mgławica emisyjna znajdująca się w gwiazdozbiorze Perseusza. Została odkryta 3 listopada 1885 roku przez Edwarda Barnarda. Jej nazwa pochodzi od podobieństwa do zarysu amerykańskiego stanu Kalifornia. Znajduje się w odległości około 1500 lat świetlnych od Ziemi i ma ok 100 lat świetlnych długości. Jej fluorescencja jest spowodowana wzbudzeniem linii H β w mgławicy przez pobliską niezwykle energetyczną gwiazdę O7, Xi Persei (znaną również jako Menkib). Prawdopodobnie gwiazda ta powstała w asocjacji gwiezdnej Perseusz OB2 (to luźna grupa gwiazd, powiązanych ze sobą wzajemnymi siłami grawitacji) około 400 000 lat temu, a mgławicę napotkała na swojej drodze zaledwie 100 000 lat temu. 

ngc1499j90.thumb.jpg.da05dd73c49b4676efbe7d5db0d20238.jpg

Sprzęt: Askar FRA600 z reduktorem x0,7

Kamera: Asi2600mm
Filtry Antlia Ha 3nm, OIII 3nm, SII 4,5nm, RGB V-pro.
Zdjęcie spod miasta

Pogodnych nocy 🙂 

• Like 9

William Optics GT81 IV, Flattener 6IIIA, EQ6R-PRO, QHYEFW 7x36, QHY163M, Astrolink 4 USB + Sky Watcher 150/750, Sky Watcher 254/1200

Astrocherryff ?
alias Wiśnia

Napisano

A już się zastanawiałem gdzie Twoja Kalifornia... Ja znowu będę na końcu haha ale to żadne zawody... 🙃 Podzielam zdanie o ilości materiału. 7:45 to zawsze gorzej niż 8 😁

Co do samego zdjęcia... Gwiazdki jak zwykle miodzio. Co do samej mgławicy to ciekawie ją zaprezentowałeś. Inaczej. Oczywiście na plus bo zazwyczaj sama czerwień przemawia. 

Na koniec też policzę ile ja zebrałem godzin materiału w zeszłym roku..

Pozdrawiam

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
9 minut temu, Stiopa napisał:

A już się zastanawiałem gdzie Twoja Kalifornia... Ja znowu będę na końcu haha ale to żadne zawody... 🙃 Podzielam zdanie o ilości materiału. 7:45 to zawsze gorzej niż 8 😁

Co do samego zdjęcia... Gwiazdki jak zwykle miodzio. Co do samej mgławicy to ciekawie ją zaprezentowałeś. Inaczej. Oczywiście na plus bo zazwyczaj sama czerwień przemawia. 

Na koniec też policzę ile ja zebrałem godzin materiału w zeszłym roku..

Pozdrawiam

Siedziałem i obrabiałem właśnie 😄

Tym razem bazowałem tylko i wyłącznie na tzw kolorystyce FORAXX. Złożyłem też SHO, ale jakoś było mniej.. intrygująco 😄 Nawet nie przymierzałem się do mieszanki obu wersji, od razu tylko FORAXX zacząłem obrabiać. I też fajniej w tej wersji wyszła zieleń wraz z przejściem turkusowym wiec w to poszedłem w 100%. Miałem też wersję gdzie czerwony był bardziej krwisty, ale wg mnie zaburzało to odbiór ogólny. Ta lekka nuta pomarańczy była łagodniejsza. Całość sprawiła, że wyszło "inaczej" 🙂 

Edytowane przez wismat
  • Like 3

William Optics GT81 IV, Flattener 6IIIA, EQ6R-PRO, QHYEFW 7x36, QHY163M, Astrolink 4 USB + Sky Watcher 150/750, Sky Watcher 254/1200

Astrocherryff ?
alias Wiśnia