Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po przeczytaniu różnych for i wyczerpaniu wszystkich przychodzących mi do głowy możliwości zwracam się do was o pomoc.

Używam programu Sharpcap do avikowania z kamerą Asi 178mc i nie jestem w stanie nagrać filmiku z prędkością inną niż równe 30 kl/s . Dokładniej ujmując, program nagrywa z żądaną ilością klatek ale już nie zapisuje. Ustawiając np. 20 sekund  60kl/s , plik ma 40 sekund i 30 kl/s i w drugą stronę tak samo , ustawię 15 klatek w 20 sekund to plik i tak ma 30kl/s w 10 sekund .

Nagrywam na nowym laptopie ( na starym było to samo ) , próbowałem wszelkich ustawień - ser/avi , bez różnicy, debayer i wszelkie suwaki też, pobrana wersja pro i zwiększona pamięć podręczna i oczywiście nagrywanie w raw8 . 

Pobrałem dla sprawdzenia Firecapture ( którego NIE chcę używać) i na próbę ustawiłem 90kl/s i tak też nagrał, więc to nie problem z portem, kablem , czy kamerą ... 

Napisano

Możliwe że problemem jest odtwarzanie, a nie nagrywanie. Jeśli ustawisz nagrywanie 20s i 60kl/s i nagra się 1200 klatek w ciągu 20s, to wszystko jest w porządku. 

Jedynie odtwarzasz o tym "nie wie" i odtwarza film przy 30fps standardowo.

Generalnie przy filmowaniu obiektów US ilość klatek na sekundę to sprawa drugorzędna - ważniejszy jest odpowiedni dobór czasu ekspozycji i wzmocnienia (gain) tak, żeby obraz był rejestrowany szybko, ale też bez nadmiernych szumów. FPS będzie wynikało z wybranego czasu ekspozycji, o ile parametry komputera nie będą wąskim gardłem.  

• Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

Nagrałem przed chwilą 20 sekund 60kl/s i w Autostakkert jest 1200 klatek tylko plik trwa 40 sekund więc wydawało mi się że tak jak by zapisał 30kl/s ....  Samo nagrywanie trwa 20 sekund. Czyli mam rozumieć że nagrał jak chciałem, tylko nie ma po prostu możliwości odtwarzania innej prędkości w takim programie czy np Windows Media Player i zawsze odtwarza 30 kl ?