Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Alien zmienił tytuł na Powrót do astrofoto :) 2025
Napisano

Nie jestem przekonany, czy co prawda zasłużony, ale leciwy HEQ5 to dobry wybór. A jeśli nawet, to koniecznie trzeba go opaskować. Osobiście poszedłbym w kierunku jakiegoś iOptrona klasycznego lub jest cała paleta montaży harmonicznych od AM3 zacząwszy .

RC6 / Ares M-Pro / AzEq6 
WO 81GT / Poseidon C-Pro / CEM26
Moje fotki: AstroChamer
Instagram: Galeria Asto

Napisano
2 godziny temu, jolo napisał:

Tanio nie jest, ale myślę że będzie Pan zadowolony 🙂👌

29 minut temu, elay napisał:

Nie jestem przekonany, czy co prawda zasłużony, ale leciwy HEQ5 to dobry wybór. A jeśli nawet, to koniecznie trzeba go opaskować. Osobiście poszedłbym w kierunku jakiegoś iOptrona klasycznego lub jest cała paleta montaży harmonicznych od AM3 zacząwszy .

Resztę sprzętu mam, a jakieś drobiazgi to się okaże jak będę uruchamiał sprzęt. Ten wybór podyktowany cenami, ale lunetka zostaje. Biorę pod uwagę też iOptron GEM28 GoTo LiteRoc? Czas realizacji - chce to kupić coś koło kwietnia. Jestem w stanie taką sumę uzbierać do kwietnia, a le jak mam trochę lepszy montaż nabyć to miesiąc dłużej nie zrobi różnicy. To postanowione i nie ma zmiłuj bo barrrdzo brak mi nocnych wędrówek po niebie 🙂 Będę tez patrzał po giełdach zawsze trochę taniej 🙂 Co do obserwatorium to tam będzie inna liga i specjalnie po trochu odkładam na takie inne konto (żona) abym nie mógł wybrać 🙂 

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10
Event Horizon Observatory

Napisano
W dniu 16.01.2025 o 14:51, elay napisał:

Nie wiem wprawdzie jakie masz doświadczenie z HEQ5, ale pomimo wieku to nadal świetny montaż, który w dodatku nie rujnuje portfela. Opaskowy HEQ5 prowadzi bardzo dobrze, na tyle, że poza wygodą i gabarytami, w niczym nie ustępuje współczesnym konstrukcją łącznie z AM5, czy innymi harmonicznymi. Wykresy guidingu są „płaskie", gwiazki nie pojechane,więc czego chcieć jeszcze. Jeżeli ktoś nie myśli o wyjazdach i nie potrzebuje mobilnego montażu to HEQ5 czy EQ6 są bardzo dobrym wyborem wg mnie. 

• Like 1
Napisano

Na nim nic więcej nie będzie wisiało niż askar, więc wydaje się w miarę dobrym wyborem. Będzie ciągną ogniskowa 400mm max. Inny sprzęt będzie w obserwatorium to taka alternatywa na wypad koło domu i zloty 🙂 Jak dojdzie do momentu zakupu to jeszcze pomyślę, bo opcji jest sporo wszystko zależy od budżetu, a nie chcę ładować nie wiadomo ile.

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10

Napisano

@jolo rozważam zminimalizować koszty co da mi szybszy dostęp do sprzętu i najpierw zakupić Sammyanga 135mm, montaż i można focić i na nowo się uczyć. Obiektyw mogę później wykorzystać sobie z aparatem więc zakup w zasadzie Ok. W trakcie zabawy na nowo po czasie zakupić sobie askara i dalej focić i zbierać $$ na dalszy plan. Więc takie wejście od początku w astrofoto aż do docelowego 🙂 https://www.amazon.pl/dp/B00TS9GLSE/?coliid=I1GUUB40GJW3RK&colid=1Y5XSTQJUOL3V&ref_=list_c_wl_lv_ov_lig_dp_it&th=1

Napisano
2 godziny temu, Patrix napisał:

Nie wiem wprawdzie jakie masz doświadczenie z HEQ5, ale pomimo wieku to nadal świetny montaż, który w dodatku nie rujnuje portfela. Opaskowy HEQ5 prowadzi bardzo dobrze, na tyle, że poza wygodą i gabarytami, w niczym nie ustępuje współczesnym konstrukcją łącznie z AM5, czy innymi harmonicznymi. Wykresy guidingu są „płaskie", gwiazki nie pojechane,więc czego chcieć jeszcze. Jeżeli ktoś nie myśli o wyjazdach i nie potrzebuje mobilnego montażu to HEQ5 czy EQ6 są bardzo dobrym wyborem wg mnie. 

Dlatego napisałem o konieczności opaskowania. Dodatkową wadą jest duża rozbieżność w jakości pomiędzy egzemplarzami nawet z jednego okresu produkcji.
Piszę to na podstawie własnych doświadczeń. 

RC6 / Ares M-Pro / AzEq6 

Napisano
35 minut temu, Alien napisał:

Czas pokaże do końca maja powinienem się z gotówką wyrobić i wtedy postawimy na odpowiedniego konia 🙂 Jeżeli cena się utrzyma stawiam na tego https://www.astroshop.pl/paralaktyczne-z-goto/ioptron-montaz-gem28-goto-literoc/p,69705

Osobiście używam 2 sztuk CEM26 w dwóch lokalizacjach. Przeskok jakościowy po wcześniejszych montażach SW jest duży. Ale zawsze jest jakieś ALE. To są montaże delikatne i trzeba zapomnieć o obsłudze jak jak za czasów SW. Konkretnie chodzi mi o brak sprzęgieł i ryzyko uszkodzenia zębatek przy zakładaniu/zdejmowaniu setupu.

Poza tym miodzio 👍

• Like 2

RC6 / Ares M-Pro / AzEq6 

Napisano
5 minut temu, elay napisał:

Osobiście używam 2 sztuk CEM26 w dwóch lokalizacjach. Przeskok jakościowy po wcześniejszych montażach SW jest duży. Ale zawsze jest jakieś ALE. To są montaże delikatne i trzeba zapomnieć o obsłudze jak jak za czasów SW. Konkretnie chodzi mi o brak sprzęgieł i ryzyko uszkodzenia zębatek przy zakładaniu/zdejmowaniu setupu.

Poza tym miodzio 👍

Czyli zakładamy sprzęt w pozycji zaparkowanej nigdy z przeciwwagami z boku? Dzięki za info.

Napisano

Wszystko masz w instrukcji. Przy zakładaniu setupu najpierw wyważasz, a póżniej zastrzegasz, a przy zdejmowaniu teleskopu najpierw rozłączasz sprzęgła i dopiero ściągasz setup. Proste, ale konieczne do zapamiętania. 

RC6 / Ares M-Pro / AzEq6 

Napisano
W dniu 15.01.2025 o 16:08, Alien napisał:

Także ten tego - czas powrócić z zesłania do astronomii i astrofotografii. Takie sprzęty wybrałem 🙂 

Ja też powracam do astrofotografii i wybrałem podobne opcje: NYX-88 (prototyp, ponieważ wciąż nie jest sprzedawany) i 65 PHQ

NYX-88, Aksar 65-PHQ, C5, Pegasus astro powerbox adv. v2

Player One Poseidon M-Pro, Player One Filterwheel 7x36mm, Antlia Pro HaOIIISII 3nm, Antlia LRGB, DeepSkyDad Flat Panel

Napisano

Ok podumałem i mam taką listę. Zdecydowany jestem na stary dobry HEQ5, a za zaoszczędzoną różnice w cenie montaży mam parę drobiazgów. Co do zakupu to mam dwie opcje na raty (10) lub do późnego lata zbierać - tu się jeszcze zastanawiam. Jeszcze zastanawiam się czy nie potrzeba jakiś złączek redukcji pomiędzy teleskop a kamerkę. Na razie będę focił poczciwym Atikiem.

2025-01-28_171746.thumb.png.b95d333e0883d0338d701bafc01d5ce7.png

Napisano
23 godziny temu, elay napisał:

Oczywiście i to bez żadnej kombinacji, USB lub wi-fi . Bez żadnych przejściówek czy adapterów, wszystko masz zaimplementowane w sprzęt.

Ok. Poczytałem i fajna opcja po WI-FI bez kabla od teleskopu do laptopa 🙂

16 godzin temu, Patrix napisał:

Z tego co pamiętam, to do opaskowania monta będziesz jeszcze potrzebował klucz - https://www.firstlightoptics.com/rowan-astronomy-mounts/rowan_heq5_pinion_extractor.html

A kamerę I guiding już posiadasz?

Ok dzięki - jednak rezygnuje z HEQ5. Tak kamera i lunetka ze starego sprzętu.

13 godzin temu, jolo napisał:

Weź w promocji https://deltaoptical.pl/montaz-hybrydowy-az-eq5-statyw-pilar - nie będziesz musiał paskować. Plus jest też PPEC. 

Olej te wszystkie filtry i szuflady - UV IR cut z tego co pamiętam wkręcisz w Askara bezpośrednio (ale to by trzeba potwierdzić). Filtry, szuflada, paski precz i już masz 3.5k w kieszeni 🙂 

Dzięki za alternatywę, ale bardziej ciągnie mnie tu iOptron Montaż GEM28 GoTo LiteRoc Dodatki to z myślą o Słońcu, Księżycu i mam filtry Ha i chyba SII, ale mogę w pierwszej fazie nie brać. Co do filtra L to musze kupić bo stary ma gwint zjechany 😞 Coś takiego znalazłem Askar Multifunctional Filter Drawer M54

Napisano

Ok czek lista zmalała do samej lunety 🙂 A do niej będziemy dokupywać odpowiednie złączki i inne bo teraz to trochę na wyrost by wyszło.

Napisano

Mam pytanko w jakiej odległości powinna być matryca kamery w tym refraktorku Askar FRA400? Czy według tego rysunki ma być 140mm?

askar_fra400_4.thumb.jpg.e5188a683b4d57e85c8b6d109a6b0172.jpg

Napisano

@jolo Idąc po kosztach chyba lepsza opcja niż kupowanie nówki https://www.astroshop.pl/paralaktyczne-z-goto/ioptron-montaz-gem28-goto-literoc/p,69705 maks co będzie wisiało to 400mm ogniskowej.

A może ten?

https://astropolis.pl/classifieds/item/5132-em-10/

Napisano

Ja bym brał HEQ5 - jak tylko nie zależy Ci na tych kilku kg mniej. 

EM10 pewnie grzechu wart, ale nie znam się to się nie wypowiem 🤐

jolo-astrojolo.png