Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

od ponad roku robie zdjęcia nocnego nieba i postanowiłem zakupić lepszy sprzęt interesują mnie planety więc kupiłem 10" Dobsona Skywatchera jednak problem w tym że po około godzinie lustro wtórne było kompletnie zaparowane co sprawiało że obraz wydawał się bardzo mocno nie ostry. i nie nie była to wina kolimacji bo kolimacje zrobiłem i przed było dobrze jeżeli ktoś wie jak zapobiec parowaniu lustra wtórnego proszę o odpowiedz

Napisano (edytowane)

@AB_Astro_, witamy na Forum !

Najprostszym rozwiązaniem jest odośnik. Masz popularny teleskop i na pewno w internetach znajdziesz przykłady, jak takie coś zrobić samemu, a pewnie są też rozwiązania komercyjne.
Wadami większego odrośnika jest to, że robi całą konstrukcję bardziej wrażliwą na podmuchy wiatru i trzeba zbalansować jego ciężar.

Ja na Dobsony robię odrośniki albo z czarnej karimaty, albo ze spienionego PCV (niestety białego) oklejonego sampoprzylepnym welurem z jednej strony, i czarną folią używaną do obklejania samochodów z drugiej.
Konstrukcja jest oparta na trzech drukowanych wręgach, które robią też za bafle.

Drugim rozwiązaniem jest grzałka na lustrze wtórnym.
Mój Dobson 12" ma taką grzałkę zamontowaną fabrycznie, ale nigdy jej nie używam, bo z odrośnikiem nigdy mi jeszcze lustro wtórne nie zaparowało.
No i nigdy tej grzałki już pewnie nie użyję, bo pozbyłem się kabli do niej, które robiły jedno z ramion pająka grubsze i miałem od niego jaśniejsze spajki.

Wadami grzałek jest właśnie konieczność prowadzenia kabli po pająku i potencjalne deformacje lustra wtórnego powodowane gradientem temperatury.

Odrośnik po lewej z pianki waży ~ 0.7 kg, z prawej ze spienionego PCV 1 mm ~ 0.8 kg.
Oba mają długośc 40 cm i średnicę wewnętrzną 35 cm.

dwa_odro_1_8x6.jpg.69caca33d3796d41c50ccdd1942c9a2c.jpg

210604_T300_oslona_s.jpg.96a3928bd50f3f07c32d8ad2e4b8ddca.jpg

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Mam podobny problem - przy obserwacjach z pod domu, posiłkuję się suszarką 🙂 Swoją drogą, jakiej długości musi być odrośnik? 

Dobson GSO 254/1250 + EZ Push To
1,25" ES 82st. 4,7mm | 8,8mm | 14mm
1,25" ES 68st. 20mm
2" APM Ultra-Flat Field 70st. 30mm
Filtry 2": CLS | Multi-Narrowband | Moon/Skyglow | O-III | Polaryzacyjny 1-40%
Filtry 1,25": | 12 | 21 | 23A | 56 | 82A | Kometarny

Napisano
3 minuty temu, zagiell napisał:

(...)

Swoją drogą, jakiej długości musi być odrośnik? 

Generalnie, czym dłuższy, tym lepszy, ale wtedy też jest większym żaglem i ciężarem do zbalansowania na Dobsonie.
Pewnie najlepiej byłoby tak ze 150 % apertury.

Na 12" mój pierwszy odrośnik miał 50 cm, ale z powyższych powodów skróciłem go do 40 cm.
I teraz to jest chyba bardzo dobry kompromis.

• Like 1

Napisano
W dniu 18.01.2025 o 10:32, Mareg napisał:

Najprostszym rozwiązaniem jest odośnik. Masz popularny teleskop i na pewno w internetach znajdziesz przykłady, jak takie coś zrobić samemu, a pewnie są też rozwiązania komercyjne.
Wadami większego odrośnika jest to, że robi całą konstrukcję bardziej wrażliwą na podmuchy wiatru i trzeba zbalansować jego ciężar.

Ja na Dobsony robię odrośniki albo z czarnej karimaty, albo ze spienionego PCV (niestety białego) oklejonego sampoprzylepnym welurem z jednej strony, i czarną folią używaną do obklejania samochodów z drugiej.
Konstrukcja jest oparta na trzech drukowanych wręgach, które robią też za bafle.

Mój Dobson 12" ma taką grzałkę zamontowaną fabrycznie, ale nigdy jej nie używam, bo z odrośnikiem nigdy mi jeszcze lustro wtórne nie zaparowało.
No i nigdy tej grzałki już pewnie nie użyję, bo pozbyłem się kabli do niej, które robiły jedno z ramion pająka grubsze i miałem od niego jaśniejsze spajki.

Wadami grzałek jest właśnie konieczność prowadzenia kabli po pająku i potencjalne deformacje lustra wtórnego powodowane gradientem temperatury.

Odrośnik po lewej z pianki waży ~ 0.7 kg, z prawej ze spienionego PCV 1 mm ~ 0.8 kg.

a odrośnik pomoże jeżeli lustro jest zaparowane przed założeniem?

Napisano
1 minutę temu, AB_Astro_ napisał:

Na pewno nie.
Odrośnik zapobiega osiadaniu wilgoci i jak ona już tam osiądzie, to w warunkach polowych tylko suszarka.
Do adaptacji temperaturowej przed obserwacjami nie stawiaj teleskopu pionowo, tylko jakieś 45*, aby wilgoć gorzej wpadała do środka a nadal był dobry ruch powietrza.
Jeśli masz wentylatory, to może być połowę mniej.
Jak masz jak, do adaptacji temperaturowej zostaw teleskop pod jakimś zadaszeniem, aby nie rosił się już przed obserwacjami.

Napisano
35 minut temu, AB_Astro_ napisał:

Grzałka też nie pomoże w takiej sytuacji. Cała metodyka polega na zapobieganiu, a nie usuwaniu problemu gdy już wystąpi. 

Napisano
Godzinę temu, Mareg napisał:

Na pewno nie.
Odrośnik zapobiega osiadaniu wilgoci i jak ona już tam osiądzie, to w warunkach polowych tylko suszarka.
Do adaptacji temperaturowej przed obserwacjami nie stawiaj teleskopu pionowo, tylko jakieś 45*, aby wilgoć gorzej wpadała do środka a nadal był dobry ruch powietrza.
Jeśli masz wentylatory, to może być połowę mniej.
Jak masz jak, do adaptacji temperaturowej zostaw teleskop pod jakimś zadaszeniem, aby nie rosił się już przed obserwacjami.

wyciagam zawsze teleskop w kartonie i wyciagam i montuje na "statyw" ale gdy wyciagam z kartonu od razu jest zaparowane 

Napisano
4 minuty temu, AB_Astro_ napisał:

wyciagam zawsze teleskop w kartonie i wyciagam i montuje na "statyw" ale gdy wyciagam z kartonu od razu jest zaparowane 

Teleskop powinien być tak przechowywany, aby lustra mogły schnąć, zwłaszcza po obserwacjach, jak w nim siedzi wilgoć.
Koniecznie trzeba zmienić strategię przechowywania teleskopu i dbanie o niego, bo ciągła wilgoć na lustrach bardzo przyspiesza starzenie ich delikatnych warstw aluminiowych.

Osobiście nie stosuję żadnych szczelnych przykrywek na optykę teleskopów.
Na Newtony mam materiałowe osłony przeciwkurzowe, aby nigdy nie zamykać wilgoci, choć po obserwacjach wszystko jest zawsze suszone przez parę godzin w ogrzewanym pomieszczeniu.

Napisano
27 minut temu, Mareg napisał:

Teleskop powinien być tak przechowywany, aby lustra mogły schnąć, zwłaszcza po obserwacjach, jak w nim siedzi wilgoć.
Koniecznie trzeba zmienić strategię przechowywania teleskopu i dbanie o niego, bo ciągła wilgoć na lustrach bardzo przyspiesza starzenie ich delikatnych warstw aluminiowych.

Osobiście nie stosuję żadnych szczelnych przykrywek na optykę teleskopów.
Na Newtony mam materiałowe osłony przeciwkurzowe, aby nigdy nie zamykać wilgoci, choć po obserwacjach wszystko jest zawsze suszone przez parę godzin w ogrzewanym pomieszczeniu.

czyli po obserwacji wyciagnac go z kartonu w cieple miejsce?

Napisano
9 minut temu, AB_Astro_ napisał:

czyli po obserwacji wyciagnac go z kartonu w cieple miejsce?

Koniecznie, bez żadnych zatyczek, na parę godzin.

Napisano

Jeśli chodzi o zaparowanie lustra wtórnego podczas obserwacji, ja czasem na polu ratuje się ogrzewając je dłońmi przez kilka minut; otulam lusterko nie dotykając powierzchni odbijającej, a jedynie brzegów. Zwykle zdaje się pomagać.

Natomiast po wniesieniu teleskopu do domu (po obserwacjach), ustawiam tubę w poziomie i zdejmuje malutki dekielek, który jest w osłonie na przód tuby. Nakładam go na drugi dzień, kiedy LG jest już zazwyczaj suche. Nie wiem, czy to dobry sposób, ale robię tak od dawna i wydaje się wszystko okej.

Napisano
15 minut temu, Damian P. napisał:

Natomiast po wniesieniu teleskopu do domu (po obserwacjach), ustawiam tubę w poziomie i zdejmuje malutki dekielek, który jest w osłonie na przód tuby. Nakładam go na drugi dzień, kiedy LG jest już zazwyczaj suche. Nie wiem, czy to dobry sposób, ale robię tak od dawna i wydaje się wszystko okej.

Robię dokładnie tak samo i od 25 lat działa. Pozdrawiam. 

Napisano
20 godzin temu, Mareg napisał:

Koniecznie, bez żadnych zatyczek, na parę godzin.

a jezeli wyniose teleskop i postawie na statywie i daje mu z godzine żeby sie ochłodził to robić to z zatyczkami czy nie?

Napisano (edytowane)

Też miałem z tym problem, pytałem forumowiczów o rozwiązanie. Zdecydowałem się na samoróbkę. Tuba odrośnika zrobiona z karimaty, a reszta owinięta podwójną geowłókniną. Na lunetkę prowadzącą założony woreczek z materiału. Wczoraj testowane i zero skroplin, pary itd. Wydaje się, że działa skutecznie.

image.thumb.png.632c67b2708696cbd5ab537fbd61ba8d.png

Edytowane przez luka
Napisano
45 minut temu, luka napisał:

Też miałem z tym problem, pytałem forumowiczów o rozwiązanie. Zdecydowałem się na samoróbkę. Tuba odrośnika zrobiona z karimaty, a reszta owinięta podwójną geowłókniną. Na lunetkę prowadzącą założony woreczek z materiału. Wczoraj testowane i zero skroplin, pary itd. Wydaje się, że działa skutecznie.

image.thumb.png.632c67b2708696cbd5ab537fbd61ba8d.png

ale jeżeli teleskop sie chłodzi to wtedy przy otwartych zatyczkach?

Napisano

Teleskop wystawiaj do chłodzenia z założonymi zatyczkami i deklami, zarówno na tubę, szukacz i na wyciąg okularowy. Opóźniasz wtedy osiadanie rosy na optyce, więc warto zdejmować osłony dopiero przed samymi obserwacjami. 

Napisano
16 godzin temu, Damian P. napisał:

Teleskop wystawiaj do chłodzenia z założonymi zatyczkami i deklami, zarówno na tubę, szukacz i na wyciąg okularowy. Opóźniasz wtedy osiadanie rosy na optyce, więc warto zdejmować osłony dopiero przed samymi obserwacjami. 

dobrze dzięki! niestety nie mam kiedy tego przetestować bo kiedy nie ma chmur jest mgła a kiedy nie ma mgły są chmury 

• Haha 1
Napisano
18 godzin temu, Damian P. napisał:

Taki zamknięty będzie się długo chłodził. Warto zostawić choć otwarty wyciąg lub luft 5cm w deklu, żeby ciepłe powietrze miało którędy ulatywać.

• Like 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano
W dniu 18.01.2025 o 10:32, Mareg napisał:

właśnie mam problem bo nie wiem z czego zrobić odrośnik....

Napisano
W dniu 21.01.2025 o 13:56, polaris napisał:

Taki zamknięty będzie się długo chłodził. Warto zostawić choć otwarty wyciąg lub luft 5cm w deklu, żeby ciepłe powietrze miało którędy ulatywać.

Faktycznie, pewno racja. Chociaż ja z reguły wystawiam teleskop i tak na długo wcześniej, ale jak nie ma dostatecznie dużo czasu na wychłodzenie, to pewnie warto i też spróbuję zrobić, jak piszesz. Mam w zaślepce na wyciąg jedynie dziurkę kolimacyjną🙂

• Like 1
Napisano
W dniu 21.01.2025 o 17:49, AB_Astro_ napisał:

właśnie mam problem bo nie wiem z czego zrobić odrośnik....

Z arkusza jakiejś giętkiej maty lub zwykłej karimaty.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi