Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Walczę z ustabilizowaniem montażu EQ5.

Wymiana podkładek, czyszczenie, smar i dobre skręcenie wyeliminowało duży błąd w DEC rzędu +/-20.

Natomiast walcze z osią RA. Poniżej wykres jak to teraz wygląda, bląd okresowy co około 10min czyli tyle co jeden obrót ślimaka. Krzywy ślimak czy go poprostu za mocno docisnąłem przy kasowaniu luzu?

Lepiej nie mieć luzu, czy lekki zostawić? 

Dzięki z góry za pomoc.

image.png.23734b435362a6329d032c6c20da0283.png

Newton 10" dobson 
Canon 6D mod + Tairs 3s 300mm
EQ5 Asterion

Napisano

W RA lepiej trochę luzu zostawić, bo ruch i tak jest tylko w jedną stronę - jedynie szybszy albo wolniejszy. Przy kasowaniu luzu trzeba "przelecieć" całe 360 stopni ślimacznicy, bo w montażach często w niektórych pozycjach jest ciaśniej, a w innych luźniej. Jeśli skasujemy luz w najluźniejszym położeniu, to w ciasnych miejscach będzie spory opór. 

To wygląda na normalny, choć dość spory błąd okresowy - pionowe jednostki to sekundy łuku?

jolo-astrojolo.png

Napisano

Tak, sekundy łuku o ile coś w przeliczeniach nie pomyliłem. 

Spróbuję to jeszcze raz wyregulować aby byl minimalny luz w najciasniejszym miejscu i dam znać czy pomoglo jak tylko pogoda pozwoli na testy. 

Newton 10" dobson 
EQ5 Asterion

Napisano

Trzymam kciuki! Te +- 20" PE to nie jest dramat, bez guidingu się nie obejdzie, ale z guidingem nie powinno być problemu. Mój stary EQ6 ma PE w okolicach 35-40" właśnie, a spokojnie robiłem i robię nim zdjęcia różnymi teleskopami, od 80mm refraktorem do 10" SCT od Meade. 

jolo-astrojolo.png

• 2 tygodnie później...
Napisano

Po regulacji szału niema🙁

Będe jeszcze podmieniał ślimaki na test pomiędzy osiami, bo coś mi się wydaje, że to przez krzywy ślimak ale zobaczymy.

Kamerka do guidingu już zmierza😉

image.thumb.png.0cc725c2f57c359e75faa5c96d6f218c.png

Newton 10" dobson 
EQ5 Asterion

Napisano

Ciekawy pomysł z tą podmianą ślimaków - jeśli to taki sam model, to faktycznie jeden może być lepszy - pytanie który 🙂

No ale jest to wciąż EQ5, więc nie cudów nie będzie. Tak na oko widzę że w najbardziej stromym miejscu w ciągu minuty błąd wynosi około 20", czyli guiding z ekspozycją 2-3s powinien dać radę uspokoić prowadzenie na tyle, żeby się dało bez problemu fotografować. 

Warto będzie przetestować PHD2 Predictive PEC Guide Algorithm (PPEC) - powinien przynajmniej częściowo być w stanie skompensować ten błąd.

https://openphdguiding.org/man/Guide_algorithms.htm

image.png.7d2760720bd7ce1241c378ce8bf19cb7.png

• Like 1
  • Thanks 1

jolo-astrojolo.png