Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio postanowiłem zakupić lepszy sprzęt i kupiłem dobsona 10" ponieważ interesują mnie planety dzisiaj skoro wreszcie po 2 tygodniach nie było chmur postanowiłem zrobić 2 obserwacje tylko że problem w tym że jeżeli podłączyłem soczewke 20mm widok Wenus był super było widać że nie jest to koło dodałem nawet barlow lens x3 i x2 jednak bo wyjęciu wszystkiego i włożeniu adapter z 2" na 1.25" i podłączeniu aparatu widziałem Wenus ale nie była wyostrzona więc próbowałem wyostrzyć..... ale nie dało sie bo musiałem wyostrzyć w dół ale sie nie dało.... co teraz? proszę o odpowiedz

Napisano

Jakiej marki to teleskop? W GSO nie ma dostępu do ogniska głównego lustrzanką. Trzeba podnosić lustro główne by dało się wyostrzyć. Ewentualnie zastosować soczewkę barlowa z lustrzanką. 

Napisano
19 minut temu, DarX86 napisał:

Jakiej marki to teleskop? W GSO nie ma dostępu do ogniska głównego lustrzanką. Trzeba podnosić lustro główne by dało się wyostrzyć. Ewentualnie zastosować soczewkę barlowa z lustrzanką. 

mam skywatchera 10" i canona 600d a zastosowanie t ring 2" sprawi że bedzie mniejszy dystans może to pomoże? nie moge znaleść takowych nigdzie

Napisano

W SW nie powinno być problemu. Tam chyba dają taką długą redukcję 2"/1,25". Trzeba podłączyć bez niej, jeśli brakowało zakresu do wyostrzenia. 

Napisano
5 minut temu, DarX86 napisał:

W SW nie powinno być problemu. Tam chyba dają taką długą redukcję 2"/1,25". Trzeba podłączyć bez niej, jeśli brakowało zakresu do wyostrzenia. 

no tak ale do tego potrzebował bym adapter do podłączenia DSLR do teleskopu nie 1.25" tylko 2" a takich nie moge znaleść

Napisano (edytowane)

Normalnie kupujesz adapter adapter T mount T2 na twój system bagnetu, a do gwintu T2 przyłączasz przejściówkę T2 na 2'. Sky-watcher ma to w komplecie - Przejściówka 2'-1,25' się rozkręca i tam masz gwint pod T2 i jesteś w ognisku. Jeśli chcesz mieć T2/1,25' to zrobisz to z barlowa z gwintem, tylko wykręcasz soczewkę. Barlow może być pomocny, jak masz głęboko ognisko albo chcesz powiększony obraz na matrycę rzucić. Ja mam fabrycznie obie możliwości w newtonie Skywatcher, tylko przejściówkę (adapter EOS EF - T2) na aparat musiałem dokupić.

Edytowane przez andy_2000
Napisano
4 minuty temu, andy_2000 napisał:

Normalnie kupujesz adapter adapter T mount T2 na twój system bagnetu, a do gwintu T2 przyłączasz przejściówkę T2 na 2'. Sky-watcher ma to w komplecie - Przejściówka 2'-1,25' się rozkręca i tam masz gwint pod T2 i jesteś w ognisku. Jeśli chcesz mieć T2/1,25' to zrobisz to z barlowa z gwintem, tylko wykręcasz soczewkę. Barlow może być pomocny, jak masz głęboko ognisko albo chcesz powiększony obraz na matrycę rzucić. Ja mam fabrycznie obie możliwości w newtonie Skywatcher, tylko przejściówkę (adapter EOS EF - T2) na aparat musiałem dokupić.

czyli kupic adapter do aparatu nie 1.25" tylko 2"? rzeczywiście aparat będzie bliżej

Napisano (edytowane)

Adapter do konkretnego aparatu (konkretnej firmy, konkretnego mocowania obiektywu) to jedno - czyli przejście dajmy na to z bagnetu EOS EF na gwint T2.
Do tego kupujesz pierścień z T2 na 2' (lub już taki masz w zestawie, sprawdź, czy przejściówka z 2' na 1,25', którą dostałeś w komplecie, się nie rozkręca).
W T2 wkręcasz adapter aparatu, do adaptera zaczepiasz aparat a całość wkładasz bez dodatkowych przedłużek do teleskopu na 2 cale.

Edytowane przez andy_2000