Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów,

Ostatnio walczę z moim Newtonem SW z systemem GOTO. Mam kilka problemów technicznych:

1.  Kiedy chcę przeprowadzić wyrównanie teleskopu z pozycji północ/poziom, to silniki GOTO nie mają "siły" żeby podnieść tubę. Tu uwaga, że teleskop jest wyważony "na twarz" i jak go nie podtrzymam, to przód opada. Niemniej jednak nawet jak asystuję w wyważeniu, to i tak silniki nie dają rady. Można to jakoś podregulować czy tak ma być?

2.  Sterowanie teleskopem za pomocą Stellarium w ogóle nie działa. Stellarium się lączy normalnie z GOTO za pomocą SynScan Pro i "widzi" systema prawidłowo, ale sterowanie nie działa. Zarówno to ręczne (strzałki), jak i wybranie konkretnego obiektu i wybranie opcji GOTO. Jakieś pomysły dlaczego?

Z góry dzięki za wszelkie pomysły.

Pozdrawiam,

Sirius

Napisano

Masz jakiś problem mechaniczny bo teleskop sam absolutnie nie powinien opadać. Nie pamiętam czy jest tam jakaś regulacja ale jutro sprawdzę u siebie jak to wygląda i czy jest tam jakaś regulacja siły docisku napędu.

Napisano
5 godzin temu, Jacek 2 napisał:

Rozumiem że dokręciłeś to boczne czarne pokrętło od strony silnika ?

Cześć,

Jeśli masz na myśli pokrętło sprzęgła, to u mnie takowe nie występuje. Zarówno boczna i dolna obudowy silnika są gładkie chyba, że mowa o jakimś pokrętle wewnątrz obudowy?

Napisano
14 godzin temu, SeriousSirius napisał:

Cześć,

Jeśli masz na myśli pokrętło sprzęgła, to u mnie takowe nie występuje. Zarówno boczna i dolna obudowy silnika są gładkie chyba, że mowa o jakimś pokrętle wewnątrz obudowy?

No właśnie widzę, że teraz takiego sprzęgła już nie stosują. Kilka lat temu miałem 14" GoTo i takowe było.
Swoją drogą, to jak teraz jest rozwiązane wysprzęglanie teleskopu ? Czy tuba jest na sztywno połączona z napędem ?

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

Napisano

Może stosują do większych sprzętów, bo widziałem też takie w 16".

Tuba u mnie nie jest na sztywno, można swobodnie ruszać "manualnie" i to jest na 100% zgodne z instrukcją itd.

Najgorsze, że nie mam punktu odniesienia jak to powinno być, bo teleskop kupiłem używany i tak już jest. Dobrze by było wiedzieć jaki jest stan fabryczny, bo do serwisu mam kawał drogi i nie chcę jeździć bez potrzeby...