Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

obserwuje różne fora, oglądam zdjęcia, nawet pobawiłem się w obróbkę zdjęć i to mega fajna sprawa, ale to jednak nie to samo co własne foto 🙂

Zastanawiam się czy na sam początek jestem w stanie i z jakim efektem robić zdjęcia czymś takim co poniżej chiałbym kupić

SWSA GTI + cyfrówka z obiektywem 55mm ( najpewniej jakiś używany), chyba ze oplaca sie bardziej kupic samo body i poszukac innego obiektywu ?

Z czasem obiektyw chcialbym zamienic na jakiś teleskop , a aparat na kamerę ale to już pieśń przyszłości 🙂

Napisano (edytowane)
41 minut temu, Alien napisał:

Jaki masz budżet i jaka cyfrówka?

na start to myślałem o jakiejś użwyce typu canon 1100D + SWSA GTI  i tak się uczyć więc na start to pewnie z 4k

Edytowane przez Mateo90
Napisano

Może być ta opcja plus obiektyw np samyang 135mm i masz zestaw początkowy. Przy dobrym ustawieniu na biegun można nawet 2-3 minuty naświetlać. Bo jakiś kitowy 55mm bardziej Cię zniechęci.

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10
Event Horizon Observatory

Napisano (edytowane)

Ja nawet miałem stałkę 55 Canona i słabo to wyglądało. Także popieram kolegę, Samyang 135 mm i można się już fajnie bawić. Jakby co to mam jakieś graty do Canona. Zasilacz sieciowy na USB chyba też,  adapter do Canona od WO itp... 

Edytowane przez Stiopa
Napisano
50 minut temu, Mateo90 napisał:

Powiedzcie mi proszę, czy może lepszym wyborem będzie  Adventurer 2i Wi-Fi Photo-Set niz SWSA GTI 

To są dwa różne montaże. Jeden to prosty z napędem w jednej osi, natomiast drugi to zminiaturyzowana wersja “normalnego” montażu paralaktycznego. I wybór zależy od preferencji użytkownika, ale takie można sobie wyrobić dopiero po jakimś  czasie. Osobiście wolę prostotę i sam używam do Redcata ioptrona skyguider pro, który jest w zasadzie odpowiednikiem SW Adventurer, choć czasami zdarzało mi się focić na GTI . Dla osoby znającej niebo nie jest problem znalezienie i wykadrowanie obiektu, natomiast dla osoby zaczynającej może to być kłopotliwe i lepszym wyborem będzie montaż z GOTO. Choć wg mnie lepiej manualnie, bo człowiek nauczy się szybciej nieba. 

Tu dla przykładu mój zestaw z wczoraj. Lekko, łatwo i przyjemnie. Coraz częściej się łapie na tym, że po latach spędzonych z wielkimi newtonami, czy RC-kami, więcej frajdy sprawia mi właśnie taki prosty sprzęt.

IMG_6342.jpg

• Like 1
Napisano

Czyli taki  Adventurer 2i Wi-Fi Photo-Set  spokojnie ogarnie aparat + obiektyw/ jakis teleskop nie będzie większej różnicy i  to GTI to tak naprawdę GO TO?

A jak ma się napęd w jednej osi do dwóch ? co to zmienia?

Napisano
24 minuty temu, Mateo90 napisał:

Czyli taki  Adventurer 2i Wi-Fi Photo-Set  spokojnie ogarnie aparat + obiektyw/ jakis teleskop nie będzie większej różnicy i  to GTI to tak naprawdę GO TO?

A jak ma się napęd w jednej osi do dwóch ? co to zmienia?

Montaże z napędem w jednej osi, to bardzo prosta konstrukcja przeznaczona raczej do krótkich ogniskowych bez guidingu, co nie oznacza, że guiding nie jest niemożliwy.  Ustawisz na polarną, kadrujesz, puszczasz sesje i zapominasz o tym, a po dwóch godzinach masz materiał do obróbki.  Natomiast montaże w dwóch osiach  możesz zaopatrzyć w nieco dłuższą  ogniskową i zamiast męczyć się z ręcznym kadrowaniem, użyć funkcji GOTO. To tak w skrócie. Wg mnie jeżeli masz środki, to weź GTI. To naprawdę fajny montażyk z dużymi możliwościami.  

Napisano

super, dzięki za radę 🙂  jeszcze tylko ogarnac cyfrowke ( narazie uzywana_) i jakis obiektyw 135mm na początek 🙂

Napisano
Godzinę temu, Mateo90 napisał:

a coś takiego by się nadało ?:) chyba  nawet lepsze

https://www.olx.pl/d/oferta/obiektyw-canon-75-300-f-4-5-6-iii-CID99-ID14dXb6.html

Nie, nie jest lepsze wręcz przeciwnie, tylko stałka

Moje fotki https://photos.google.com/album/AF1QipMNqiXQ-13VWmtjIGgVMkKsTASYHTqiCdVyy-vx

TS APO 102/520 f5. 1, EQ6R, QHY294M Pro, ZWO ASI290 MM Mini, Canon EOS 550D

Napisano
9 godzin temu, Patrix napisał:

Odpowiedź prosta - NIE. Do astrofotografii unikaj zoomów. Poszukaj jakiejś jasnej stałki.  Dla montażu klasy SWSA bez guidingu moim zdaniem 135mm to max. 

Stalka tzn bez zoomu? Na jakie parametry patrzeć, zwracać uwagę przy wyborze obiektywu? Nie chce wtopić .

Narazie dla mnie te określenia to jeszcze czarna magia

Co do swsa , jeżeli podepnę pod aparat w przyszłości  coś typu redcat to z automatu musi być guiding do teleskopu? I na jakiej zasadzie działa to go to w tym gti?

Ustawiam na polarną, montuje aparat itp i wpisując dane w aplikacji  na kontretny target  montaż ustawia już obiektyw na wskazany punkt?

Napisano

Jest masa filmików o tym jak zacząć przygodę z SW GTi i jak prowadzić sesję, np https://www.youtube.com/results?search_query=star+adventurer+gti+session

Języka też nie trzeba znać, bo można w locie zrobić transkrypcję i włączyć tłumaczenie - nie jest doskonale, ale da się wyłapać o co biega.

Co do aparatu i stałki - aparat warto kupić używany i nie za drogi model. Może na giełdzie astro od razu kupić taki modyfikowany (usunięty filtr). Łatwo będzie sprzedać po przejściu na inne urządzenie.

Czasami zdarzy się też używany Samyang 135, no ale nie za często. Inne fajne stałki są już bardziej w cenie dedykowanych refraktorów, a mając do wyboru do astro fajny tryplecik (ewentualnie 4,5-plecik), albo obiektyw z 15-20 soczewkami to wybór nie powinien być trudny. Chyba że jedyne co nas interesuje to astro landszafty, to wtedy zadziała. Każdy obiektyw poniżej 50 (w sumie poniżej 100mm) nada się do Drogi Mlecznej, ewentualnie też do Drogi Mlecznej nad górami i morzem i do niewielu więcej innych rzeczy w astro.

Zawsze można też pomyśleć o Seestar S50 - na początek można się przyjemnie nauczyć o co w tym wszystkim biega, liznąć obróbki zdjęć, a jak się wciągniemy to niewiele stracimy przy odsprzedaży. 

https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/71053-seestar-s50-pytania-porady-zdjęcia/
https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/70610-mgławice-planetarne-okiem-seestar-s50/

jolo-astrojolo.png

Napisano (edytowane)
57 minut temu, jolo napisał:

Jest masa filmików o tym jak zacząć przygodę z SW GTi i jak prowadzić sesję, np https://www.youtube.com/results?search_query=star+adventurer+gti+session

Języka też nie trzeba znać, bo można w locie zrobić transkrypcję i włączyć tłumaczenie - nie jest doskonale, ale da się wyłapać o co biega.

Co do aparatu i stałki - aparat warto kupić używany i nie za drogi model. Może na giełdzie astro od razu kupić taki modyfikowany (usunięty filtr). Łatwo będzie sprzedać po przejściu na inne urządzenie.

Czasami zdarzy się też używany Samyang 135, no ale nie za często. Inne fajne stałki są już bardziej w cenie dedykowanych refraktorów, a mając do wyboru do astro fajny tryplecik (ewentualnie 4,5-plecik), albo obiektyw z 15-20 soczewkami to wybór nie powinien być trudny. Chyba że jedyne co nas interesuje to astro landszafty, to wtedy zadziała. Każdy obiektyw poniżej 50 (w sumie poniżej 100mm) nada się do Drogi Mlecznej, ewentualnie też do Drogi Mlecznej nad górami i morzem i do niewielu więcej innych rzeczy w astro.

Zawsze można też pomyśleć o Seestar S50 - na początek można się przyjemnie nauczyć o co w tym wszystkim biega, liznąć obróbki zdjęć, a jak się wciągniemy to niewiele stracimy przy odsprzedaży. 

https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/71053-seestar-s50-pytania-porady-zdjęcia/
https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/70610-mgławice-planetarne-okiem-seestar-s50/

Dziękuje za obszerna odpowiedz 🙂

co do s50 myślałem o nim lub o nowym dwarf3, ale bardziej kusi mnie zestaw montaż + aparat. Jest to trochę bardziej wymagające , wiec zmusi mnie do nauki podstaw , fajnie można robić upgrade no i jednak jakość zdjęć chyba lepsza mimo wszystko.

Co do obróbki to już liznąłem co nie co. Ściągnąłem pare darmowych surówek z neta i pobawilem sie w sirilu i gimpie. I ta cześć najbardziej mi sie podoba, a w połączeniu z tym ze gdy zrobię zdjęcia i siądę do obróbki to moment ekscytacji co mi wyszło będzie super. Do tego łatwiej będę widział co muszę poprawić itp.

Edytowane przez Mateo90
  • Like 1
Napisano

Zdecydowanie tak. O ile ten pierwszy to bardziej do guidingu się nadaje, o tyle FMA180 to świetny i godny polecenia sprzęt. Miałem go w ręku kilka razy i nie ma się do czego przyczepić zarówno mechanicznie, jak i optycznie. 

• 1 miesiąc później...
Napisano

Evolux 62ED będzie chyba najlepszym wyborem. Ogarnie mgławice, galaktyki i gromady gwiazd, a do tego nie będzie sprawiał większych problemów w obsłudze. Ma ogniskową 400 mm, więc daje fajne kadry, a jak dorzucisz reduktor to poprawisz pole widzenia i skrócisz trochę czasy naświetlania. Alternatywnie możesz faktycznie zerknąć na FMA180 Pro to bardziej kompaktowa opcja z krótszą ogniskową 180 mm przez co lepiej sprawdzi się do szerokich kadrównp. całych mgławic czy andromedy w jednym ujęciu. Ma wbudowany flattener, więc nie trzeba się bawić w dodatkowe korekcje, ale jeśli chcesz łapać mniejsze obiekty, to może być trochę za szeroko.Gdybym miał wybrać brałbym Evoluxa.