Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim. 
zapewnie teraz długo pogody nie będzie bo właśnie dotarł do mnie rotator od ZWO. 

Sprzęt wygląda solidnie, przy montażu nie wyczułem żadnych luzów w mechanice. 
Podczas obrotu działa w miarę cicho lecz słyszalnie. 
Na testy chyba będę musiał poczekać do jutra i wstrzelić się między chmurami 🤣

Dołożenie rotatora wiązało się z przebudową setupu pod kątem kabelkologii 🙈

Po testach dam znać jak się sprawuje. 

Zapraszam innych użytkowników do podzielenia się swoją opinią 😁

IMG_0817.jpeg

IMG_0818.jpeg

• Like 3

ZWO AM5, TecnoSky Quadruplet AG70 F/5 + ZWO ASI 183 MC Pro + ZWO CAA + ZWO EAF, Orion 30mm Guidescope + ZWO ASI 120MM Mini, AsiAir Plus

Napisano (edytowane)

Ja podobnie czekam na pogodę, żeby sprawdzić jak to ma się na polu walki. Póki co jestem zadowolony. Jak Błażej napisał, nie jest głośny. Solidne wykonanie. Sprawdzałem jak to się ma przy obrotach odnośnie kabli. Muszę przyznać, że u mnie inteligentnie się obraca. Np. dając 180 stopni, jedzie w prawo. Dając 200 dobija jeszcze w prawo. Ale kiedy chcę dać 210 czy tam 220 stopni, wraca przez 0 , tak że nie kreci kablem od kamery dookoła teleskopu. Wygląda na to, że bez względu jak ustawimy kadr, kable nie powinny się skręcać. Oczywiście dobrze jest zostawić dla nich trochę luzu. 

IMG_20250130_111844_229.thumb.jpg.bb4e9a3609c71e3f5db34d9db43e2bac.jpgIMG_20250130_103452_351.thumb.jpg.ecba8cb67e588e541269ade2be652c74.jpg

P.S. Musiałem kupić adapter M54 na M48 bo flatner u mnie ma M 48 a rotator od strony teleskopu M54. I niestety nie ma w zestawie takiej redukcji.

Edytowane przez Stiopa
  • Like 2
Napisano

Warto sobie kable z kamerki przymocować jakoś do korpusu kamery (taśmą rzepową albo drukowaną obejmą), żeby podczas obracania niepotrzebnie nie gibały się w gniazdkach. Bo to tylko kwestia czasu jak w końcu coś straci kontakt podczas rotowania.

Gratuluję zakupów! 👌😎

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Napisano
5 minut temu, jolo napisał:

Warto sobie kable z kamerki przymocować jakoś do korpusu kamery (taśmą rzepową albo drukowaną obejmą), żeby podczas obracania niepotrzebnie nie gibały się w gniazdkach. Bo to tylko kwestia czasu jak w końcu coś straci kontakt podczas rotowania.

Gratuluję zakupów! 👌😎

Słuszna uwaga @jolo. Jak to się tak kręciło to patrzyłem na wtyczkę od zasilania kamery i się zastanawiałem czy to dobrze, że przy dużych zmianach lekko się kręci w gniazdku. Coś trzeba nad tym pomyśleć tak jak wspomniałeś. 

Napisano

Trzeba będzie się do @Gayos uśmiechnąć żeby nam mocowania na kable do kamer na zlot wydrukował 🤩

• Haha 1

ZWO AM5, TecnoSky Quadruplet AG70 F/5 + ZWO ASI 183 MC Pro + ZWO CAA + ZWO EAF, Orion 30mm Guidescope + ZWO ASI 120MM Mini, AsiAir Plus

Napisano (edytowane)

Już pobrane - tylko to nie są tanie rzeczy 🙂

Edytowane przez Gayos
  • Haha 3
TAKAHASHI FSQ-106ED,  QHY 163M, QHY 163C, NEQ 6
SW 150/750, SW DOB 10, Platforma paralaktyczna
AstroWalker, SW Star Adventurer 2i
Canon 1100D, lornetka Nicon Action 10x50,
Napisano

Jakoś się Piotrek dogadamy 🙂

Pytanie w jakiej walucie %? 🤣

Napisano

no raczej 🙂

TAKAHASHI FSQ-106ED,  QHY 163M, QHY 163C, NEQ 6
SW 150/750, SW DOB 10, Platforma paralaktyczna
AstroWalker, SW Star Adventurer 2i
Canon 1100D, lornetka Nicon Action 10x50,
Napisano

Potwierdzam,

są sterownik ascom sprzęt w pełni kompatybilny. 

• Like 1

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.01.2025 o 18:18, blazer1983 napisał:

Cześć wszystkim. 
zapewnie teraz długo pogody nie będzie bo właśnie dotarł do mnie rotator od ZWO. 

Sprzęt wygląda solidnie, przy montażu nie wyczułem żadnych luzów w mechanice. 
Podczas obrotu działa w miarę cicho lecz słyszalnie. 
Na testy chyba będę musiał poczekać do jutra i wstrzelić się między chmurami 🤣

Dołożenie rotatora wiązało się z przebudową setupu pod kątem kabelkologii 🙈

Po testach dam znać jak się sprawuje. 

Zapraszam innych użytkowników do podzielenia się swoją opinią 😁

IMG_0817.jpeg

IMG_0818.jpeg

Coś możesz napisać i opisać jak się sprawuje rotator!

Napisano
12 godzin temu, kajojk napisał:

Coś możesz napisać i opisać jak się sprawuje rotator!

Cześć. Ja mogę coś powiedzieć, bo już go trochę protestowałem. Mianowicie CAA robi swoją robotę. Nie miałem żadnych problemów z ustawieniem czy w trakcie kadrowania. Jedyny może nie problem ale takie spostrzeżenie, że kiedy już wykadrowałem sobie obiekt, zrobiłem jakieś tam flaty przed sesją to po meridian flip CAA kadruje jeszcze raz. Normalnie po flipie mamy ten sam kadr ale odwrócony. CAA kręci, żeby było tak jak przed meridian. I tutaj jest zagwostka. Jeśli mamy jakiegoś paproszka, którego flat wywala to jest szansa, że podczas obrotu ten paproszek może się przesunąć i będzie już w innym miejscu. Trzeba robić znowu flaty. Rozwiązań są co najmniej trzy. Albo jak to Błażej mi powiedział, czyścić tor optyczny😁 albo robić za każdym razem flaty kiedy CAA się obraca. Lub tak jak ja, po udanym kadrowaniu wyłączyć CAA w Asi Air. 

Poza tymi uwagami, jestem zadowolony. Można szybko i bezboleśnie, bez wychodzenia na balkon wykadrować tak jak chcemy. Kabelki przy tym nie obracają się razem z kamerą tak jak początkowo myślałem.

Pozdrawiam

Napisano

Myślę, że wyłączenie, tak jak robisz jest najrozsądniejsze. Jak zdecyduje się go kupić, to może w NINA będzie już odpowiednie ustawienie programowe. 
Jednak najważniejsze pytanie, czy ten rotator trzyma osiowość ?

Pozdrawiam
Zbyszek

WO 81GT / POSEIDON-C Pro / CEM26
GSO RC6” / ARES-M Pro / AZ-EQ6
Moje fotki: https://www.astrobin.com/users/Elay/

Napisano
17 minut temu, elay napisał:

Myślę, że wyłączenie, tak jak robisz jest najrozsądniejsze. Jak zdecyduje się go kupić, to może w NINA będzie już odpowiednie ustawienie programowe. 
Jednak najważniejsze pytanie, czy ten rotator trzyma osiowość ?

Pozdrawiam
Zbyszek

Tak, trzyma. Niebawem wrzucę fotkę i ocenicie. Rozkręcałem go i nie ma tam nic co mogło by zrobić jakieś luzy. Tak naprawdę CAA trzyma tylko kamerę to te kilka gramów nie ugina dosyć solidnej konstrukcji tego rotatora. Jakieś filmiki widziałem jak ludzie mierzyli odchylenia, ale dla mnie jako amatora fotek nocnego nieba to już za wiele 😄 Dla mnie jest ok i nie zauważyłem różnicy pomiędzy klatkami z i bez CAA.

Napisano
4 godziny temu, Stiopa napisał:

Cześć. Ja mogę coś powiedzieć, bo już go trochę protestowałem. Mianowicie CAA robi swoją robotę. Nie miałem żadnych problemów z ustawieniem czy w trakcie kadrowania. Jedyny może nie problem ale takie spostrzeżenie, że kiedy już wykadrowałem sobie obiekt, zrobiłem jakieś tam flaty przed sesją to po meridian flip CAA kadruje jeszcze raz. Normalnie po flipie mamy ten sam kadr ale odwrócony. CAA kręci, żeby było tak jak przed meridian. I tutaj jest zagwostka. Jeśli mamy jakiegoś paproszka, którego flat wywala to jest szansa, że podczas obrotu ten paproszek może się przesunąć i będzie już w innym miejscu. Trzeba robić znowu flaty. Rozwiązań są co najmniej trzy. Albo jak to Błażej mi powiedział, czyścić tor optyczny😁 albo robić za każdym razem flaty kiedy CAA się obraca. Lub tak jak ja, po udanym kadrowaniu wyłączyć CAA w Asi Air. 

Poza tymi uwagami, jestem zadowolony. Można szybko i bezboleśnie, bez wychodzenia na balkon wykadrować tak jak chcemy. Kabelki przy tym nie obracają się razem z kamerą tak jak początkowo myślałem.

Pozdrawiam

Dzięki za opinię 

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...