Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć.

Chcę zakupić okular do planet, żeby bez Barlowa obserwować. Myślę o czymś takim: 

Okular Orion Edge-on 5 mm ( 08885)

A moje pytanie to z jaką ogniskową wziąć?

Mam Dobsona z GOTO, SW 12" lustro 305mm, ogniskowa 1500mm

Producent podaje maksymalne użyteczne powiększenie 600x, czyli oba okulary 3mm i 5mm mieszczą się...

Pytam Was, co macie doświadczenie. Który okular Wy byście kupili. Wiem tyle, że przy tym maksymalnym powiększeniu to szału nie ma, ale osiągałem to z soczewką Barlowa. Bez niej po drodze powinno być trochę lepiej? Dobrze rozumuję??? 😛

Pozdr. Marek

Edytowane przez MarekAmper
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, MarekAmper napisał:

(...)

Wiem tyle, że przy tym maksymalnym powiększeniu to szału nie ma, ale osiągałem to z soczewką Barlowa. Bez niej po drodze powinno być trochę lepiej? Dobrze rozumuję??? 😛

(...)

To zależy jakiego Barlowa używałeś dotychczas i z jakim okularem.

Nie znam tego okularu o który pytasz.
Dlaczego właśnie wybrałeś ten ?

Zdarza mi się obserwować Dobsonem o parametrach takich jak Twój z okularem 5 mm, czasami z 3.5 mm (Pentaxy XW).
Parę razy w roku mogę liczyć na seeing do okularu 2.5 mm (Tak TOE 2.5 mm).
Do takich powiększeń teleskop muszę chłodzić parę godzin aby nie mieć prądów termicznych, które rozmywają obraz.
Czasem prądy termiczne są powodowane tym, ze teleskop nie nadąża za zmianami temperatury w ciągu nocy.
Także dużą uwagę przykładam do porządnej kolimacji teleskopu, bo bez tego nie ma mowy o dobrych obrazach w dużych powiększeniach.
Masz juz GoTo, więc bardzo dobrze, bo bez prowadzenia takie powiększenia to już jest walka, zwłaszcza z malotami, które jak raz stracisz z pola widzenia, to potem ciężko do nich wrócić
Więc jak obserwujesz spod domu, kiedy teleskop da się porządnie wychłodzić i wiesz, że zdarza Ci się seeing na takie powiększenia, to jak najbardziej próbuj optymalizować okular.
Najbezpieczniej byłoby pewnie zacząć od 5 mm, a jak zobaczysz, że czasem dałoby się więcej, to pomyślisz o krótszym.
Do f/5 pasuje mieć okular który dobrze działa w małych światłosiłach.

Moje doświadczenie jest takie, że dobry Barlow i dobry okular niekoniecznie musi wypadać gorzej niż też dobry okular, bo te dobre, krótkoogniskowe okulary często de facto mają także soczewki pracujące jak Barlow.
Np. Baader BCO 6 mm (dwie soczewki) + Barlow TeleVue 2x (dwie soczewki) dawał bardzo podobną jakość obrazów jak Pentax XW 3.5 (osiem soczewek).
Tyle, że XW ma większe pole i jest nieporównywalnie wygodniejszy od orciaka, tak że najczęściej obserwuję z XW.

I może zmień tytuł, zastępując znaczki " cala milimetrami, bo teraz to nie za bardzo wiadomo, o co chodzi patrząc tylko na tytuł.

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

• MarekAmper zmienił tytuł na Okular 3mm czy 5mm
Napisano

Tytuł naprawiony 😜

dzięki! nie zauważyłem błędu, a czytałem co napisałem, tyle, że tytuł pominąłem jak sprawdzałem haha

Opiszę szczegóły, żeby dać Wam obraz gdzie obserwuję. W Polsce jedno z gorszych miejsc, 80m nad poziomem morza, Zachodniopomorskie, czyli dużo chmur i wiatry znad morza, 20km od morza.

A plusy takie, że wioska 18km od najbliższego miasta Koszalina. Wybudowałem wierzę do obserwacji: taras, 6m.  Teleskop jest na wysokości 7m, czyli na wysokości lamp ulicznych skierowanych w dół. Najbliższa lampa 60m. Reasumując mam w miarę ciemno.

Napisano
52 minuty temu, Mareg napisał:

cytat:"Nie znam tego okularu o który pytasz.
Dlaczego właśnie wybrałeś ten ?"

Wybrałem go na szybko przewijając oferty na Teleskopy.pl nie jestem przywiązany do wyboru. Cena mi odpowiada. Wiem, że tańszy raczej gorszy itd. Wiem też że często to tak nie działa haha. Nie ufam sprzedawcom. Każdy pisze, że ich produkt najlepszy. A ja się nie znam, dlatego tu napisałem. Będę mógł doradzić za kilka lat jak będę miał doświadczenie. Póki co jestem po tej stronie 🙂

Napisano (edytowane)

Jeszcze dopiszę jak obserwowałem planety dotychczas:

Okular Orion EF16mm FIELD OF VIEW 65stopni

i mam Soczewkę Barlowa 5x EXPLORE SCIENTIFIC FOCAL EXTENDER SN: 5X125002406

Niedawno zmieniłem teleskop. Sprzedałem Dobsona 10" bez napędu, dołożyłem sporo i kupiłem Dobsona z GOTO 12".

Edytowane przez MarekAmper
Napisano

To ja wtracę swoje trzy grosze.Jezeli chodzi o planety,to jak pisali wyżej koledzy,żeby wykorzystać pełna apertura 12" ,to może trafi się parę nocy w roku z takim seeingiem.Przez większość roku, obrazy planet niewiele,lub wcale nie będą się różnić od tych z teleskopów 4"-6".Może być nawet gorzej, dlatego że duże apertury są zdecydowanie bardziej "podatne" na turbulencje atmosfery.Pewnym wyjątkiem jest tutaj Księżyc.Dosyć często zdarzało mi się obserwować Łysego przy 600x-700x (14" f/4 -Barlow+TOE 3,3mm i Fujiama Orto 4mm),przy czy obraz był żyleta .Miałem wrażenie,jakby powierzchnia naszego satelity , mniej poddawała się słabszemu seeingowi.Oczywiscie seeing seeingiem, ale ważne są też takie czynniki:,z jakiej powierzchni obserwujesz ( beton,trawa,...itp) Na jakiej wysokości jest obserwatorium/miejsce obserwacji.Jak wysoko nad poziomem gruntu jest umieszczony teleskop( do wys 2.m, występują tzw.turbulencje przygruntowe)czy w sąsiedztwie są jakieś źródła emitujące ciepło;kominy,domy ,ulice czy miasta.Co do obserwacji DS ,to już zupełnie inny temat...

• Like 3

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano

Ejjj. Erik68. Napisałem dużo o to o co pytasz. Czyli nie czytałeś! To po co tracisz czas odpowiadając na nieaktualne pytania??? No brak słó!

• Confused 3
Napisano

W swoim poście ,o nic nikogo nie pytałem.Napisalem w formie porady...

PS na Ejjj ,to tramwaj staje ....

• Like 1

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano

3mm... nawet przy bardzo dobrym seeingu na planetach  to już będzie wyczyn, który wymaga zgrania wszystkich innych parametrów obserwacji także - pisał o tym Mareg. To trochę jak los na loterii.
No chyba, że mieszkasz na Atakamie albo gdzieś na Kanarach. Erik68 bardzo trafnie to opisał.
Jeśli zatem kupisz ten okular, to przede wszystkim do księżyca będzie się nadawał i to nie często. Kup lepiej jakąś bardzo dobrą 5-tkę - Pentaxa XW lub coś ze stajni TeleVue (np. DeLite). Z tego co zauważyłem, im krótsza ogniskowa tym wyżej jakościowo należy celować. Tym bardziej, że zależy Ci na efekcie lepszym niż z Barlowem. 

• Like 1
Napisano
3 godziny temu, polaris napisał:

150-200x to wg mnie maksimum na nasze warunki seeingowe

Na typowe warunki seeingowe, ale pamiętam na Folwarku raz wspólnie obserwowaliśmy Jowisza przez mojego SCT8" z ESami 4.7 (w bino - drugi okular był od @Thomas). Było ostro, a to już 430x!

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO