Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu przeglądam internet w poszukiwaniu projektu focusera. Jest trochę tych projektów, pytanie czy ktoś z kolegów używa takiego rozwiązania i jest w stanie polecić jakiś projekt oraz zdać relację z uruchomienia i skuteczności działania ?

Celuję w projekty na bazie płytek arduino, ponieważ posiadam te moduły w różnych wersjach i mam z nimi doświadczenie i wiedzę, posiadam też kilka różnych sterowników do silników krokowych i silniki. Interesuje mnie sprawdzony projekt, najchętniej z silnikiem bezpośrednio na osi regulacji ręcznej wyciągu bez dodatkowych przełożeń.

Nie mam za to żadnego doświadczenia z programami do ustawienia ostrości, na czym polega regulacja i czym się te programy kierują. Jakich programów używacie do ustawienia ostrości i czy można liczyć, że będą współpracować z takim focuserem DIY ?

Przyznam się iż mam ogromne kłopoty z regulacją ostrości manualnie, mimo posiadania maski itd.. nie powiem ile materiału jest do kosza bo znów źle ustawiłem, jestem tym już delikatnie mówiąc zirytowany.

Mam nadzieję, że to urządzenie rozwiąże mój problem.

Z góry dzięki za pomoc i wyjaśnienia. 

Napisano

Eh, z czym ja mam kłopoty z tą ostrością..

Wyciąg jest raczej ok, to metalowy korpus, mechanizm nie wysłużony , porządnie zablokowany. Focuser też kawałek sprzętu nie pierdoła z papieru.  Kłopoty mam raczej z racji nauki i faktu, że wszystko bym chciał robić już a czasu i warunków pogodowych na sesje jak na lekrstwo. No i robię masę prostych błędów, np. nie wiedziałem że nakręcenie filtru zmieni ostrość i wymaga jej powtórnej regulacji, wsunąłem kamerę do oporu po założeniu filtru i myślałem że gotowe 🙂 Wybór gwiazdy do ostrzenia też ma widzę spore znaczenie, nie poprawiałem ostrości po zmianie obiektu ittttdd.. Sporo by tu można napisać 🙂

Dla tego chciałem sobie tą czynność uprościć i trochę zautomatyzować 🙂

Stąd moje pytanie o zasadę działania i regulacji tych programów i czym się kierują przy ustawianiu ostrości skoro nie ma maski ?

P.S.

Wstawiam zdjęcie mojej regulacji manualnej na masce, z prośbą o weryfikację doświadczonych kolegów.

HB_MASKA.jpg

Napisano

Programy typu NINA czy SGPro kreślą krzywą rozmiaru gwiazdy (najczęściej HFD - half flux diameter) w funkcji położenia wyciągu. Wygląda to np tak:

image.thumb.png.9e5a8b2713d462483840214c7aa5abbd.png

I na podstawie tej krzywej określają położenie wyciągu w którym rozmiar gwiazd jest najmniejszy.

Program sam wybiera (albo powinien) odpowiednie gwiazdy - nieprześwietlone, nie za słabe, itp. Domyślnie bierze gwiazdy z całego kadru i uśrednia, ale możemy też wykluczyć z analizy obszar centralny i/lub brzegi. 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Rozumiem..

Tylko teraz jak zweryfikować, czy dany projekt focusera będzie współpracował z danym oprogramowaniem ?  Nie chciał bym się napracować aby na końcu okazało się, że do danego projektu focusera jest tylko jakaś np. nie bardzo dopracowana i działająca aplikacja i nic innego.

Jest jakiś standard obsługi focuserów ? Jakiś protokół, sterowniki o jakiejś konkretnej nazwie ? Jak to sprawdzić ?

Wszędzie przewijają się też termometry .. 

Zmiana temperatury w nocy np. z 0 do -5 stopni potrafi znacząco "rozjechać" ostrość ?