Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja mylę, że skoro tak zalecają, to chyba wiedza co robią ;)

Ja wczoraj pierwszy raz używałem chłodzonej kamery ale nie ma podgrzewania szybki, no i pierwsze co to szybka zaparowała :/
Musiałem na szybko organizować grzanie (dałem grzałkę z guidera) bo bez tego wielka kupa :/

• Like 1
Napisano
6 godzin temu, SamuG napisał:

Ja mylę, że skoro tak zalecają, to chyba wiedza co robią 😉

Ja wczoraj pierwszy raz używałem chłodzonej kamery ale nie ma podgrzewania szybki, no i pierwsze co to szybka zaparowała 😕
Musiałem na szybko organizować grzanie (dałem grzałkę z guidera) bo bez tego wielka kupa 😕

Dlatego włączyłem, szczególnie, że -14 w nocy, ale skoro jest możliwość wł/wył, to jednak są sytuacje kiedy się nie włącza tej grzałki, stąd pytanie j.w. 😉

WO 81GT / POSEIDON-C Pro / CEM26
GSO RC6” / ARES-M Pro / AZ-EQ6
Moje fotki: https://app.astrobin.com/u/AstroChamer#gallery

Napisano

Kiedyś kupiłem  dodatkową  grzałkę do swojej  kamery ASI183MCPRO i używałem na pełnej mocy razem z zasilaniem kamery.

Problem z roszeniem przedniego ekranu w chłodzonych kamerach  powstaje głównie przy dużych różnicach temperatur pomiędzy komorą matrycy, a środowiskiem zewnętrznym.

Teleskop jakiego używam to APO więc kamera nie jest bezpośrednio narażona na powietrze z zewnątrz, inaczej ma się sprawa w teleskopach typu Newton lub RC.

Już jakiś czas temu usunąłem tą dodatkową grzałkę i w moim przypadku nie widzę problemu.

Gdzieś kiedyś chyba na cludynights czytałem na ten temat wąte.

• Like 1

ZWO AM5, TecnoSky Quadruplet AG70 F/5 + ZWO ASI 183 MC Pro + ZWO CAA + ZWO EAF, Orion 30mm Guidescope + ZWO ASI 120MM Mini, AsiAir Plus

Napisano

It's generally best to keep the heater on to prevent dew and frost buildup, especially in humid or cold conditions. However, if you’re in a dry environment, you might not need it constantly. Some users turn it off when imaging indoors or in very stable conditions to reduce power consumption. Experiment and see what works best for your setup.

• Like 1
Napisano

Taka grzałka była instalowana w kamerach z dużym formatem matrycy i dużym delta T chłodzenia. Ja mam w FF STL 11000, miałem w FLI 8300. Bardzo przydatna rzecz, szczególnie jesienią przy dużej wilgotności.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 18.02.2025 o 13:52, markwayne napisał:

It's generally best to keep the heater on to prevent dew and frost buildup, especially in humid or cold conditions. However, if you’re in a dry environment, you might not need it constantly. Some users turn it off when imaging indoors or in very stable conditions to reduce power consumption. Experiment and see what works best for your setup.

Tak, zgadzam się z Tobą, konieczne jest włączenie grzałki aparatu.

Mądry człowiek zawsze jest dobrym słuchaczem.

[url=https://www.oyostepper.es/category-83-b0-Motor-de-engranajes-de-CC.html]motores de engranajes de cc[/url]