Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy normalne jest widzenie plamki w centralnej części okularów z dłuższą ogniskową ( np 30 mm ) w reflektorach Newtona ? Patrząc z dalszej odległości widzi się przez okular lusterko pośrednie, a z bliska rozmywa się ono w ciemną plamkę.

Napisano (edytowane)

@Franek Siemianowice, witamy na Forum !

Newtony tak mają z długoogniskowymi okularami gdy się patrzy z daleka w okular.
Ale tak się normalnie nie obserwuje, więc gdy oko jest przy okularze obraz nie jest niczym przysłonięty.

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Dokładnie tak, jak pisze Mareg - im większa źrenica wyjściowa tym bardziej to zjawisko widoczne. W teorii, przy znacznej źrenicy wyjściowej, ta plamka może przysłaniać widok, ale jeśli zostaniemy poniżej jakiś 7mm to i tak do oka dotrze całe (prawie) światło z okularu i normalnie przykładając oko do okularu nie zobaczysz tej plamki (choć tam będzie).

Napisano

Witam jeszcze raz.

Nie tak całkiem nie przysłonięty. Jak oko jest przy okularze, to czarna plamka jest widoczna i przesuwa się wraz z ruchem oka poprzecznie do osi okulara ( jak oko w prawo, to plamka w lewo ) . Nie wiem jak to jest w nocy, czy przesłania tę część obrazu, bo jeszcze nie patrzyłem  🙂 , ale w dzień widać.

Skoro jednak mówisz, że Newtony tak mają, to mnie trochę uspokoiłeś, spróbuję polubić tę wadę. Dzięki za odpowiedź.