Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dla posiadaczy statywów geodezyjnych mam taką propozycję: "Trójnik pod statyw geodezyjny". 

Zainteresowani niech wpiszą tą frazę w Allegro, są tam też inne modele. 

Przydatne jest to na gładkiej lub twardej powierzchni. Mnie  służy pod statyw do busoli artyleryjskiej Pab 2  ( coś w rodzaju teodolitu ).  🙂

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Napisano (edytowane)
21 godzin temu, Leon napisał:

Dla posiadaczy statywów geodezyjnych mam taką propozycję: "Trójnik pod statye geodezyjny...

1.JPG

3.JPG

W swoim czasie zrobiłem sobie coś podobnego pod żuraw lornetkowy na statywie geodezyjnym. Nie mogę sfotografować, bo obecnie jest na mojej "wysuniętej placówce", do której w zimowym sezonie nie mam dostępu. Nawet to działało, czyli jeździło po gładkiej powierzchni, np. balkonu (w odróżnieniu od "ostrokończystego" statywu). Jednak będąc minimalistą szybko zrezygnowałem z użycia wózka (dodatkowy klamot) a wkrótce także żurawia. Nie ma to jak wysoki statyw na stojaka i leżak na leżaka! 🙃

PS

Zaintrygowała mnie ta "busola artyleryjska". Mógłbyś objaśnić kontekst?

Edytowane przez Janko

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
3 godziny temu, Janko napisał:

W swoim czasie zrobiłem sobie coś podobnego pod żuraw lornetkowy na statywie geodezyjnym. Nie mogę sfotografować, bo obecnie jest na mojej "wysuniętej placówce", do której w zimowym sezonie nie mam dostępu. Nawet to działało, czyli jeździło po gładkiej powierzchni, np. balkonu (w odróżnieniu od "ostrokończystego" statywu). Jednak będąc minimalistą szybko zrezygnowałem z użycia wózka (dodatkowy klamot) a wkrótce także żurawia. Nie ma to jak wysoki statyw na stojaka i leżak na leżaka! 🙃

PS

Zaintrygowała mnie ta "busola artyleryjska". Mógłbyś objaśnić kontekst?

Nie ma kontekstu po prostu posiadam taki statyw z kolcami i chciałem pokazać jak to wygląda.