Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kochani! Tegoroczny marzec startuje od Merkurego. Uwielbiam polowania na tę planetę, bo jest szalenie ruchliwa, trudno ją złowić, ale jak już się uda, to jest wielkie "wow!", bo przecież Merkury świeci tak jasno! Warto się przekonać na własne oczy, a w jego odnalezieniu pomagają Księżyc i Wenus, najjaśniej błyszcząca na wieczornym firmamencie. Najważniejszą rolę w marcu odegra jednak Słońce - nie tylko z powodu maksimum swej aktywności. 29 marca w południe dojdzie do częściowego zaćmienia naszej gwiazdy dziennej. Tarcza Księżyca przesłoni ok. 1/4 Słońca. Kto wie, być może w bonusie do zaćmienia dostaniemy efektowne marcowe zorze polarne, podobne do tych sprzed 10 lat. Jak ten czas leci... Oby pogoda dopisała. Powodzenia! 🙂 

• Like 4
Napisano

I jak zwykle pan Piotr z Radia PiK namówił mnie, by wystawić wczoraj (1 marca) lornetkę na taras i zaklinał zachmurzenie na poziomie 80-90%. I powiodło się, po 40 minutach marznięcia udało mi się namierzyć wyłaniającego się Merkurego! I rzeczywiście pomogła bardzo jasna Wenus, która prześwitywała nawet przez gęste chmury, jak i cienki sierp Księżyca.

Dzięki za inspirację!

• Like 1

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin

Napisano

Brawo! Bardzo dziękuję i ogromnie się cieszę, że "zaklinanie pogody" się powiodło 🙂 Ja wczoraj miałem mniej szczęścia. Chmury wprawdzie raz po raz odsłaniały Wenus, jeden raz pozwoliły mi ujrzeć młody Księżyc, ale Merkurego już w ogóle 😞 Pocieszam się, że w przyszłym tygodniu - jeśli prognozy się sprawdzą - będzie cała seria okazji na upolowanie planety, której - jak głosi legenda - nie oglądał sam Mikołaj Kopernik 😉 Owocnych łowów!

• Like 1
Napisano

Dzisiaj również odnalazłem Merkurego 🙂 Około 17:40 namierzyłem go w lornetce 8x26. Jasna Wenus w roli drogowskazu okazała się nieoceniona 🙂 Po 18:00 z łatwością dostrzegalny gołym okiem wraz rosnącym sierpem Księżyca oraz jasną Wenus 🙂 

20250302_181324(1).thumb.jpg.e62134024e7c55f8179862ed37d443ae.jpg

• Like 6

Vortex Vanquish 8x26, Vortex Viper HD 8x42, Canon IS II 10x30, APM 20x70 ED
MAK 90

Napisano

A to i ja też swoje zdjęcie wrzucę z 1 marca.
Merkury pojawia się, gdy powiększymy zdjęcie (Foto spod Szczecina, 01.03.2025, 18:40)

Venus-Moon-Mercury.jpg

• Like 2

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin

Napisano

Kochani! W ten weekend patrzymy na Merkurego! Na bezchmurnym niebie planeta jest doskonale widoczna gołym okiem ok. 18:30 nisko nad zachodnim horyzontem. Warto korzystać z okazji, bo od poniedziałku obiekt będzie świecił już słabiej, ale wciąż dostrzegalnie. W marcowym odcinku naszego filmowego kalendarza astronomicznego znajdziecie poradnik jak znaleźć Merkurego na wieczornym niebie aż do połowy miesiąca. A tak planeta wyglądała wczoraj w sąsiedztwie Mysiej Wieży w Kruszwicy, więc "mam i ja" 😉 Piszcie jak Wam poszło. Powodzenia na łowach i czystego nieba! 🙂

2025-03-06_Mercury_Kruszwica_Mysia-Wiea_web.thumb.jpg.3a4fb85304c3a51724ad8dfc0a1bbc4b.jpg

• Like 1