Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapraszamy na XIV międzynarodowy zlot astronomiczny Delta Optical AstroShow 2025, który odbędzie się w dniach 29 - 31 sierpnia 2025 w Masuria Hotel & Spa **** położonym nad brzegiem malowniczego Jeziora Isąg.
Delta Optical AstroShow to unikalne spotkanie nie tylko dla zaawansowanych miłośników, ale i też dla zupełnie początkujących adeptów astronomii lub też po prostu dla tych, którzy w niebanalny sposób chcą spędzić kilka dni w ciekawym miejscu i z ciekawymi ludźmi. To również spotkanie dla młodych odkrywców mikro i makroświata.
Astroshow - Najlepsze miejsce na ziemi, żeby poznać kosmos!

Więcej informacji:
https://www.astroshow.pl/

1.thumb.jpg.d928a409da84ba4a57e6778ff7912aae.jpg

• Like 2
Napisano

W końcu w moich okolicach. Dzięki Delta bo na pewno skorzystam. Po drugiej stronie jeziora dosłownie w linii prostej jest wieś Pełnik, w której mieszkałem za dzieciaka i jest mój rodzinny dom. 

Pozdrawiam i zapraszam razem z Delta Optical. Miejsce na prawdę malownicze!

• Like 2
Napisano
2 godziny temu, wessel napisał:

Przyjemnie będzie się spotkać na żywo 🙂 

No w końcu Panie Macieju będzie okazja się poznać 🙂 Jeśli nie dam rady na cały weekend, na pewno przyjadę na dzień otwarty.

• Like 1
  • 4 miesiące później...
Napisano

Ostatni moment na zapisy – Delta Optical AstroShow 2025 zbliża się wielkimi krokami

Przypominamy, że to już ostatnie chwile na zapisanie się na XIV międzynarodowy zlot astronomiczny Delta Optical AstroShow 2025, który odbędzie się w dniach 29–31 sierpnia 2025 w Masuria Hotel & Spa****, malowniczo położonym nad brzegiem Jeziora Isąg.

Delta Optical AstroShow to jedno z najbardziej rozpoznawalnych wydarzeń astronomicznych w Polsce, gromadzące zarówno doświadczonych pasjonatów, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z astronomią. Zlot to również doskonała propozycja dla rodzin z dziećmi i wszystkich, którzy chcą spędzić kilka dni w ciekawym miejscu, w otoczeniu inspirujących ludzi i naukowej pasji.

Nie zabraknie wykładów, warsztatów, pokazów sprzętu oraz wspólnych obserwacji nieba. Przewidziano także atrakcje dla młodych odkrywców mikro- i makroświata.

image.jpeg.3c452b96430841431da6bbf9d41c0513.jpeg

Gościem specjalnym tegorocznej edycji będzie Mateusz Kalisz, twórca popularnego kanału Astrolife na YouTube – znanego wszystkim, którzy interesują się kosmosem i śledzą aktualności ze świata astronomii i astronautyki.

AstroShow – najlepsze miejsce na Ziemi, żeby poznać kosmos.

Szczegóły i rejestracja dostępne są na stronie:
https://www.astroshow.pl/

image.thumb.jpeg.24bd2c3e956e0628e6a33251ec84c967.jpeg

• Like 2
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Zlot właśnie się zakończył, mam parę przemyśleń które mogą się przydać przyszłym uczestnikom.

Było ok. 130 uczestników plus duża grupa na sam Dzień Otwarty. Prelekcje były tak ustawione, że w zasadzie poza czasem  posiłków uczestnicy nie mieli zbyt wiele wolnego czasu. Nawet dziś w nocy tuz po opadach deszczu pole obserwacyjne wznowiło działalność.

Osobne zajęcia dla dzieci odciążały trochę rodziców. Dzieciaki  brały udział w zajęciach Kącika  Młodego Przyrodnika - czyli po pierwsze krótka wycieczka po okolicznych lasach pod opieką prelegenta i kilku rodziców - a potem przygotowanie preparatów mikroskopowych zakończone konkursem rysunków dokumentujących to, co widziały pod mikroskopem.

Dorośli i młodzież mieli do wyboru cykl ciekawych prelekcji na tematy astronomii i astrofotografii, prezentacje nowych produktów w ofercie Delta Optical albo zajęcia w grupie astrofotografii dla początkujących lub astrofotografii dla zaawansowanych. Do wyboru do koloru- co kto lubi. Hotel Masuria zadbał o bardzo dobre jedzenie i spokojny sen 

Moja grupa Astrofotografii Zaawansowanej przeszła cały workflow obróbki zdjęcia z kamery  mono- wykorzystaliśmy moje materiały Barnard 150.  Mieliśmy na to w sumie ok. 12 godzin w piątek i w sobotę. Wykorzystywaliśmy PixInsight z modułami RC Astro oraz GHS, a na koniec Photoshopa. Poszło nam to bardzo sprawnie i potem pozostało jeszcze trochę czasu na konkurs na najlepszą fotkę własną, kursantów. 

Myślę że większość z nich wróci na dalszy ciąg doskonalenia w przyszłym roku.

Delta zadbała o fajne nagrody w konkursach - teleskopy, mikroskopy, lornetki, pokrowce do sprzętu. KAŻDE z dzieci dostało jakiś drobiazg na pamiątkę zlotu.

Delta zadbała o fajne nagrody w konkursach - teleskopy, mikroskopy, lornetki, pokrowce do sprzętu. KAŻDE z dzieci dostało jakiś drobiazg na pamiątkę zlotu.

Jako zaproszony gość - no bo przecież pracownikiem Delty nie jestem - chcę podkreślić PERFEKCYJNĄ organizację całego zlotu. W każdym znaczeniu słowa "organizacja" - od zapewnienia uczestnikom właściwych dla nich warunków - a było kilka rodzin z malutkimi dziećmi, osoby niepełnosprawne - po zapewnienie instrumentarium dla bardzo zróżnicowanych prelekcji, sali planetarium itp. Pracownicy Delty byli w każdej chwili obok i byli KOMPETENTNI. Koordynatorka organizacji zlotu Justyna przemykała jak złota strzała i była wszędzie tam gdzie wymagała tego sytuacja. 

• Thanks 3
Napisano
19 godzin temu, wessel napisał:

Zlot właśnie się zakończył, mam parę przemyśleń które mogą się przydać przyszłym uczestnikom.

Było ok. 130 uczestników plus duża grupa na sam Dzień Otwarty. Prelekcje były tak ustawione, że w zasadzie poza czasem  posiłków uczestnicy nie mieli zbyt wiele wolnego czasu. Nawet dziś w nocy tuz po opadach deszczu pole obserwacyjne wznowiło działalność.

Osobne zajęcia dla dzieci odciążały trochę rodziców. Dzieciaki  brały udział w zajęciach Kącika  Młodego Przyrodnika - czyli po pierwsze krótka wycieczka po okolicznych lasach pod opieką prelegenta i kilku rodziców - a potem przygotowanie preparatów mikroskopowych zakończone konkursem rysunków dokumentujących to, co widziały pod mikroskopem.

Dorośli i młodzież mieli do wyboru cykl ciekawych prelekcji na tematy astronomii i astrofotografii, prezentacje nowych produktów w ofercie Delta Optical albo zajęcia w grupie astrofotografii dla początkujących lub astrofotografii dla zaawansowanych. Do wyboru do koloru- co kto lubi. Hotel Masuria zadbał o bardzo dobre jedzenie i spokojny sen 

Moja grupa Astrofotografii Zaawansowanej przeszła cały workflow obróbki zdjęcia z kamery  mono- wykorzystaliśmy moje materiały Barnard 150.  Mieliśmy na to w sumie ok. 12 godzin w piątek i w sobotę. Wykorzystywaliśmy PixInsight z modułami RC Astro oraz GHS, a na koniec Photoshopa. Poszło nam to bardzo sprawnie i potem pozostało jeszcze trochę czasu na konkurs na najlepszą fotkę własną, kursantów. 

Myślę że większość z nich wróci na dalszy ciąg doskonalenia w przyszłym roku.

Jako zaproszony gość - no bo przecież pracownikiem Delty nie jestem - chcę podkreślić PERFEKCYJNĄ organizację całego zlotu. W każdym znaczeniu słowa "organizacja" - od zapewnienia uczestnikom właściwych dla nich warunków - a było kilka rodzin z malutkimi dziećmi, osoby niepełnosprawne - po zapewnienie instrumentarium dla bardzo zróżnicowanych prelekcji, sali planetarium itp. Pracownicy Delty byli w każdej chwili obok i byli KOMPETENTNI. Szefowa organizacji zlotu Justyna przemykała jak złota strzała i była wszędzie tam gdzie wymagała tego sytuacja. 

Byłem i potwierdzam co napisał Maciek w 100%.

Byłem z żoną i córką pierwszy raz i myślę, że w przyszłym roku pojedziemy znowu. Także polecam jeszcze niezdecydowanym na wzięcie udziału w niesamowitym wydarzeniu jakim jest Astroshow Delta Optical.