Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam na imię Piotr i to mój pierwszy post 🙂

Przymierzam się do zakupu teleskopu  Refraktor  127/1200 https://www.astroshop.pl/teleskopy/bresser-teleskop-messier-ac-127l-1200-hexafoc-ota/p,13233

I tak się zastanawiam, kupując Okular który wykorzystuje maksymalne powiększenie użyteczne x250 jakie jestem w stanie  odróżnić szczegóły od siebie. Chyba mówię o rozdzielczości kątowej (?)

Czyli POJEDYŃCZA SKAŁA o wielkości 1 km, 0,5 km, może 200m...? Zakładając że warunki , położenie księżyca, przejrzystość atmosfery, okular jest na 5 skali do 6 🙂

Dzięki

Napisano
17 minut temu, polaris napisał:

Jeśli chcesz mieć wstępne  pojęcie na ten temat, to możesz poczytac to:

https://www.astronoce.pl/obserwacje.php?id=255

Super , dzięki , trochę gorszy wynik niż oczekiwałem, mimo że ten GSO 8" ma lepsza rozdzielczość kątową ( 0,7 GSO  a Refraktor 0,91). Czyli u mnie zobaczę mniej....?

Napisano

Tak ,masz mniejszą szansę na zobaczenie szczegółów, ale i tak najbardziej limitują tutaj seeing i wysokość obiektu nad horyzontem, no i dokładność wykonania teleskopu i okularu.

• Like 1
Napisano

Mój rekord w Newtonie 200/1000 do tej pory, to 3,3km na Plato (Wieś - obrzeża dużego miasta, Bortle 5).
Najczęściej bez wysiłku rozpoznaję kratery ~5-6km. Do mniejszych potrzebne warunki i nieco "wytężenia" wzroku.

• Like 1

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin

Napisano

A może mógłby przy okazji ktoś podsunąć jakąś ciekawą mapkę czy stronkę, gdzie są oznaczone kratery z ich wymiarami? Kiedyś szukałem, ale coś niewiele znalazłem, nie pamiętam już. Księżyc co prawda obserwuję dość rzadko, ale jak już się zdarzy, to ciekawi mnie, jakie mają średnice i wielkości różne twory. Dla przykładu, w mojej Syncie 12 widuję zaznaczony poniżej krater wewnątrz Claviusa.

Clavius_28122009av.jpg.6f8935d248ceec990bf914f99cac41e3.jpg

Źródło zdjęcia.

• Like 1
Napisano
10 godzin temu, Shuwar napisał:

Mój rekord w Newtonie 200/1000 do tej pory, to 3,3km na Plato (Wieś - obrzeża dużego miasta, Bortle 5).
Najczęściej bez wysiłku rozpoznaję kratery ~5-6km. Do mniejszych potrzebne warunki i nieco "wytężenia" wzroku.

Gratulacje. Ale ogólnie to dupa...jak ktoś kiedyś wybuduje bazę na księżycu to amatorskimi teleskopami jej nie zobaczymy....Straszne.

Napisano

Jak tylko faza Księżyca jest odpowiednia, testuję seeing i optykę na kraterkach w kraterze Platona.

Tu są podane średnice poszczególnych kraterków, ale bez nazw, natomiast tu są nazwy i średnice w tekście.

Najmniejszy sprzęt jakim widuję dwa największe kraterki A i B oraz C i D jako jeden (każdy o średnicy ~2 km) to EDek 80/600.
Kraterki zaczęły się pojawiać jak EDek dostał kątówkę pryzmatyczną T2 BBHS Baadera zamiast kitowej lustrzanej.
Najczęściej na Plato patrzę Pentaxem XW 3.5.

Największym sprzętem jakim widziałem kraterki w Plato to Newton 300/1500.
Raz w życiu miałem taki seeing że tym Newtonem było widać z 10 kraterków, tak, że miałem kłopoty z policzeniem wszystkich przy zmieniającym się seeingu.
Cztery największe na pewno miały szczegóły, z wyraźnymi "wałami" i wnętrzem.
Najprawdopodobniej wtedy w wyciągu siedział ten sam Pentax XW 3.5.

• Thanks 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
Godzinę temu, Damian P. napisał:

A może mógłby przy okazji ktoś podsunąć jakąś ciekawą mapkę czy stronkę, gdzie są oznaczone kratery z ich wymiarami?

• Thanks 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED