Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak jednocześnie fotografować i obserwować obiekt? To znaczy, obserwujemy i bez odrywania oka naciskamy  naciskamy spust....

Czy do tego służą nasadki kątowe?

A może ktoś by się pokusił i zaproponował mi zakup dodatkowego sprzętu do astrofoto . mam zamiar kupić to:

https://www.astroshop.pl/teleskopy/skywatcher-teleskop-maksutova-mc-127-1500-skymax-127-az-gti-goto-wifi/p,55179

mam lustrzankę Canon 5D mark III i interesuje mnie na dzień dzisiejszy księżyc....

Napisano

Nasadka kątowa z lustrem uchylnym - tak brzmi prosta odpowiedź, ale - albo patrzysz, albo robisz zdjęcie. 

Gdyby chcieć jednocześnie patrzeć i fotografować, to trzeba znaleźć coś na kształt zwierciadła półprzepuszczalnego i rozdzielić tor na aparat i oko. Tu kosztem utarty (~połowy) jasności, co w przypadku księżyca można dopuścić.
A może po prostu "live view" i obserwacje na ekranie?

Opcja na bogato to dwa teleskopy na jednym montażu - jedna rurka do kamery a druga do wizuala,

Napisano
W dniu 18.03.2025 o 16:04, andy_2000 napisał:

Nasadka kątowa z lustrem uchylnym - tak brzmi prosta odpowiedź, ale - albo patrzysz, albo robisz zdjęcie. 

Gdyby chcieć jednocześnie patrzeć i fotografować, to trzeba znaleźć coś na kształt zwierciadła półprzepuszczalnego i rozdzielić tor na aparat i oko. Tu kosztem utarty (~połowy) jasności, co w przypadku księżyca można dopuścić.
A może po prostu "live view" i obserwacje na ekranie?

Opcja na bogato to dwa teleskopy na jednym montażu - jedna rurka do kamery a druga do wizuala,

Dzięki i wszystko jasne!!