Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Już w sobotę będziemy świadkami atrakcji czyli częściowego zaćmienia słońca które może nawet zakryć tarcze słońca 16% 🌙🌙

Już początek fazy rozpocznie się około 11.45,maksimum fazy około 12.30 i zakończenie zaćmienia po godzinie 13.00 😉

Ja już posiadam filtr słoneczny BRESSER który był zamówiony i spróbuję zrobić zdjęcia przez lornetkę DO extreme ED 7x50 na tle tarczy smartfonem.

filtr słoneczny BRESSER oddaje barwę pomarańczową który dziś przetestowałem na słońcu wizualnie przez lornetkę 😁

Aby pogoda dopisała.

IMG_20250326_173213.jpg

• Like 2

p

Napisano
16 minut temu, Michał Sz. napisał:

Pogoda dopisała, a sprzęt nie zawiódł 😉 Obserwowałem od początku do końca, choć w ostatnich minutach pojawiło się więcej chmur wysokiego piętra. Pamiątkowe zdjęcie z fazy maksymalnej o 12:23

Niby dzieli nas kilkanaście kilometrów, a widoki zupełnie inne 🙂

Napisano

Pokaz przed blokiem na osiedlu zakończony. Sąsiedzi zadowoleni z możliwości ujrzenia nadgryzionego Słoneczka wraz z wielką plamą. Lorneta bezpiecznie schowana. Trochę było wietrznie i wiatr porwał nie tylko tekturową teczkę od filtra, lecz także torbę od lornety.

• Like 5

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Przemek_K napisał:

W Szczecinie cienkie chmury i wiatr ale udało się zrobić całe zjawisko.

Obserwowałem pogodę na 29 marca w Szczecinie i z dnia na dzień traciłem nadzieję na obserwację. Natura jednak bywa czasem łaskawa - sami spójrzcie! Idealne rozstąpienie się chmur w kulminacyjnym momencie. W rzeczywistości było jeszcze lepiej.

A tak naprawdę... to mam dziś urodziny. To był prezent dla mnie, a przy okazji mieszkańców Szczecina i okolic 😉

pogoda.jpg

Edytowane przez Shuwar
  • Like 5

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3
Bino: Celestron SkyMaster Pro ED 20x80 + Benro: MACH3

Napisano (edytowane)

Wszystkie zdjęcia obserwatorów częściowego zaćmienia słońca wyszły znakomite i moje też 😁😁 

😉

PSX_20250330_203909.jpg

Edytowane przez astrodamian27
  • Like 6

p