Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czyli po laicku można spuentować - mała, lekka (3,5 kg) rurka a cieszy  ;)  - jeszcze bardziej ją lubię - mój Apusiek 8)

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Brawo Jolo super ze pokazałeś, że nie trzeba wcale wielkich średnic w astrofoto, ja jeszcze dodam ciekawostkę że jak chcemy pobawić się w luminancję, h-alpha  to nie potrzebujemy ed ani żadnych apo,  wystarczy nam tani achromat powiedzmy 102/500 :).

Napisano

Czyli po laicku można spuentować - mała, lekka (3,5 kg) rurka a cieszy  ;)  - jeszcze bardziej ją lubię - mój Apusiek 8)

Cieszy mnie również......bo pamiętam ile czasu spędziłem i szukałem porad przy wyborze teleskopu do DSO. Między innymi dzięki Wam (Jacek w szczególności) wybór padł na TS 90/600 więc ten post to tylko potwierdzenie dobrego  wyboru. Jestem mile zaskoczony porównywalnością fotek, choć różnica w aperturze dość znaczna.

ps. przez strajk w Niemczech dostawa opóźniła się o tydzień. Poniedziałek, wtorek rurka powinna dotrzeć.

Napisano

Brawo Jolo super ze pokazałeś, że nie trzeba wcale wielkich średnic w astrofoto, ja jeszcze dodam ciekawostkę że jak chcemy pobawić się w luminancję, h-alpha  to nie potrzebujemy ed ani żadnych apo,  wystarczy nam tani achromat powiedzmy 102/500 :).

Co do luminancji to się nie zgodzę. Luminancja to przecież całe widmo, achromat nie zogniskuje tego w jednym miejscu i gwiazdy będą rozpaćkane i nieostre. Co do Ha, też bym nie ryzykował zastosowania achromatu.

Jolo fajne porównanie. Dodam, że ja robiłem wizualne pomiędzy APO 102, a Newtonem 200. W refraktorze widać było znacznie więcej i znacznie bardziej kontrastowo. Veil z filtrem UHC-S to bajka!

Zastanawiam się jeszcze, czy różnica w rozdzielczości nie byłaby na korzyść refraktora, gdybyśmy do testów użyli jakiejś topowej optyki w stylu LZOS albo Takahashi. Ale wtedy pewnie trzeba byłoby go porównać do Newtona ASA :)

www.astrofotografia.szczecin.pl

Kowa 32x82
Kowa 8.5x44
Kowa 8x32

Napisano

No Qbanos mnie uprzedził. To nie jest niestety prawda co napisałeś prestoneq. Wprowadzasz ludzików w błąd!

Napisano

Polecam przeczytać moje zdanie ze zrozumieniem koledzy :). Słowo pobawić jest tutaj kluczowe. Tak się składa że pobawiłem się trochę achromatem i atikiem 383l i fotki jakie wyskakiwały pomimo że bez koloru dały mi dużo  do myślenia o tym całym astrofoto.

Napisano

W bazie linków mam m.in. odnośnik do strony Jima Ferreira'y. Zapisałem ją sobie kiedyś właśnie ze względu na zdjęcia w H-alfa z krótkiego achromatu 5" (na samym dole). Wg mnie imponujące.