Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie każdy pstrykał Łańcuch Markariana nie raz, ale to żelazny punkt wiosennego nieba, więc swojego Markariana z zeszłego piątku też wrzucę 🙂

Zdjęcie robione pod w miarę przyzwoitym niebem (Bortle 4) w okolicy Młodzianowa koło Milicza. 

TS15028, ASI 533MC Pro, Optolong L-Pro, 69x300s (liczyłem na więcej, ale następnego dnia pogoda się przychmurzyła).

MarkarianChain.thumb.jpg.3d9d9370ba959a3bebd48a9749917935.jpg

• Like 1
Napisano

Kurcze a co Ty tutaj narobiłeś? Tła nie ma, gwiazdy zmasakrowałeś, a galaktyki wyglądają jak niezidentyfikowane obiekty latające😜 

Po pierwsze to nie z takim filtrem.

Po drugie coś w obróbce chyba też nie poszło najlepiej. 

Pozdrawiam

• Like 1
Napisano
6 godzin temu, Stiopa napisał:

Kurcze a co Ty tutaj narobiłeś? ...

However,

zdjęcie Piotra ukazuje Łańcuch takim, jak każdy wizualowiec chciałby go zobaczyć.

• Haha 2

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
3 godziny temu, Janko napisał:

However,

zdjęcie Piotra ukazuje Łańcuch takim, jak każdy wizualowiec chciałby go zobaczyć.

A to całkiem co innego😜

Napisano
11 godzin temu, Stiopa napisał:

Kurcze a co Ty tutaj narobiłeś?

No to wróci do obróbki. Gwiazdkom krzywdę zrobiłem tu się zgadzam, mam nadzieję, że nie są pod ochroną, jak dajmy na to niedźwiedzie, bo by się za mnie jakieś towarzystwo opieki nad obiektami DS zabrało 😉

• Haha 2
Napisano (edytowane)

Markarian2.thumb.jpg.b740ae69d31ea98dc487ffc00b8d71ef.jpg

Nie wiem @Stiopa co o tym sądzisz - idzie we właściwą stronę?
Tło jakieś paskudne, ale przynajmniej OOG (Obrońcy Obiektów Gwiazdowych) może nie będą mnie ścigać 😉

Edytowane przez piotrfie