Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich po kilkunastu latach przerwy 🙂 Wtedy mieszkałem w bloku na osiedlu z małym balkonikiem a i tak udało mi się zobaczyć Jowisza i lądować w kraterach ksieżyca 🙂

Później zbrakło miejsca i obiecałem sobie, że jak kiedyś będę miał domek z ogródkiem to wrócę do hobby. Tak też się stało. Idealne ciemne miejsce 🙂

Miałem Synte 8 plus soczewka Barlowa plis jakiś okular do księżyca. Pojęcie ogólnie astronomicznie miałem marne. Chciałem wrócić do hobby.

Zaczałem szukać Synty 8,...widzę, że troche czasu minęło (kilka ogłoszeń setki km ode mnie na olx). Co polecacie podobnego używanego w przedziale 1000-1500 zł? Mimo wszystko dla laika ... 

Raz byłem nawet na mini zlocie gdzieś pod Skrzeszewem. Miło wspominam wyprawę i wiele się nauczyłem (cały czas przy zmianach miejsca autem parowałi mi lustrro, ale dzięki pomocy forumowiczom ktoś pozyczył mi urządzenie do odparowywania 🙂 ).

Pozdrawiam serdecznie !

Mariusz

Napisano (edytowane)

Kup Dobsona 8" ale GSO zamiast Synty (SW). Oczywiście używanego. Ma łożyska zamiast teflonu i wygodniej się prowadzi.

Edytowane przez taffik
  • Thanks 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Dobson GSO 8' najlepszy pomysł w tym budżecie do ogrodu do wizuala. Optymalny stosunek cena/średnica lustra/światłosiła. Zresztą pozostają jeszcze okulary, czyli jeszcze ze trzy razy tyle pieniędzy 😛  
Jeśli ma być coś bardziej mobilnego w tej kwocie to newton 6' na eq3-2, ale w sumie tego dobsona też przewieziesz 😉 

Z mojej strony polecam dokupić telrad, przebija lunetki w wizualu