Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy, pierwszy raz rozglądam się za teleskopem, nie ukrywam że duże znaczenie ma cena, dlatego wolę dopytać, żeby nie wydać pieniędzy "na głupoty"  🤪

Zależy mi głównie na obserwacji planet.  Mieszkam w niedużym mieście w bloku ale mam też stały dostęp do domu na wsi. 

Jako, że nie mam zielonego pojęcia o tym co robię,to idę po linii najmniejszego oporu, czyli zadaję pytanie, które zadawane było milion razy. Nie zrównajcie mnie z ziemią... Ogólnie znalazłam kilka które maja nawet dobre opinie i chciałabym wiedzieć który z tych poniżej jest najlepszy:

Teleskop Sky-Watcher BK 709 EQ1 70/900

Teleskop Sky-Watcher BK 1141 EQ1 114/1000

Teleskop Sky-Watcher BK 1309 EQ2 130/900

Teleskop Sky-Watcher BK 767 AZ1 76/700

Teleskop Bresser AR-70/700 AZ NANO z filtrem słonecznym

Szczerze mówiąc nie mam zamiaru kupować jakiegoś mega drogiego teleskopu, wystarczy mi taki w miarę podstawowy,do obserwacji raz na jakiś czas. Trudno powiedzieć czy się wkręcę w temat, więc też nie chcę inwestować bardzo dużo.

Więc jako rozgarnięta inaczej w temacie, proszę o pomoc 🙂

Napisano

EQ2 i powiększenia planetarne - będzie się trzęsło. EQ1 jeszcze gorzej, w to bym w ogóle nie szedł.
AZ Nano - stabilniej, ale bez prowadzenia, do planetek tak sobie, raczej do szerokich pól i powiększeń "lornetkowych".

AZ3 lepiej wypadnie, bo ma mikro ruchy, ale do planet EQ raczej.
Do planetek natomiast EQ3-2 z wolnym achromatem/niedużym makiem byłby lepszy.

Z tego co podałaś to chyba najlepiej wyjdzie Sky-Watcher BK 1309 EQ2 130/900. "Wolny" więc okulary cenowo Cię nie zjedzą. Możesz dołożyć napęd.
Poluj na używkę .

Napisano

Witam, rowniez dołączam się do tematu..

Palnuje zakupić swój pierwszy teleskop i mam na oku  DO-GSO Dobson 8" F/6 M-CRF oraz  teleskop Sky- Watcher N-254/1200 Synta 10 Dobson Pyrex.

Z tego co już wiem ten drugi nadaje się obserwacji głębokiego nieba, co w moim przypadku niekoniecznie się sprawdzi, ponieważ obserwacje bede prowadziła głównie w mieście- na balkonie 😊

Czy moge prosic o podpowiedz, który teleskop się sprawdzi i jakie akcesoria dodatkowo musialabym dokupić.

Dziękuję i pozdrawiam 

Napisano

@andy_2000 Dziękuję za odpowiedź. A co myslisz o takim:

TELESKOP SKY-WATCHER BK 1149 EQ2 114/900

Zamiast 114/1000

Czy to robi ogromna różnicę w użytkowaniu? 

Oczywiscie zaczęłam czytać różne fora, opinie itd i kompletnie mi to pomieszało w głowie. Czy to prawda że wbudowana soczewka Barlowa przeszkadza w obserwacj i planet? 

Napisano

Czyli, jeśli zdecyduje się kupić DO-GSO Dobson 8" F/6 M-CRF to mogę prosić o rade co jeszcze dokupić? Oczywiście z gory dziekuje 🙂

Napisano
Godzinę temu, Madzia napisał:

Czyli, jeśli zdecyduje się kupić DO-GSO Dobson 8" F/6 M-CRF to mogę prosić o rade co jeszcze dokupić? Oczywiście z gory dziekuje 🙂

Na balkonie 250x100 teleskop na Dobsonie będzie miał bardzo duże ograniczenia. Znaczy w kierunku południowym, to raczej tylko obserwacje w zenicie, Wschód-Zachód natomiast to tak do wysokości na której teleskop zacznie obserwować barierkę.
Spróbuję znaleźć zdjęcie jak ma się montaż Dobsona do balkonu. w moim wypadku balkon ma jakieś 5 m x 90 cm.

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

Napisano
11 godzin temu, Danuta napisał:

@andy_2000 Dziękuję za odpowiedź. A co myslisz o takim:

TELESKOP SKY-WATCHER BK 1149 EQ2 114/900

Zamiast 114/1000

Czy to robi ogromna różnicę w użytkowaniu? 

Oczywiscie zaczęłam czytać różne fora, opinie itd i kompletnie mi to pomieszało w głowie. Czy to prawda że wbudowana soczewka Barlowa przeszkadza w obserwacj i planet? 

114/1000 - nie ruszaj, to bird-jones (a właściwie coś na kształt bird-jonesa). Same problemy z tym są.
114/900 to normalna, długa tuba, nie za jasna, ale to klasyczny newton, na planetki i księżyc ujdzie. 

Madzia, na balkon nie dobson a coś na EQ lub AZ, w zależności od potrzeb. Dlaczego? Bo osie obrotu masz wyniesione ponad barierki lub tylko nieco poniżej. 

Napisano (edytowane)

Do planet kup Mak 127 na az gti  i tyle w temacie. Ewentualnie Celestron nexstar 5 lub 6 SE. Krotkie, mobilne z prowadzeniem. 

Edytowane przez martinezx
Napisano (edytowane)

Jeśli budżet jest ograniczony, to początkującym doradzam raczej przeznaczenie pieniążków na optykę niż napędy.

Poniższa tabelka pokazuje ile czasu w sekundach zajmuje przejście celu obserwacji przez pole okularu bez korygowania położenia teleskopu:

czas przejścia obiektu przez pole okularu w sekundach

pole okularu [°]   100 150 200 250 300 <--  powiększenie

50   120 80 60 48 40  
60   144 96 72 58 48  
70   168 112 84 67 56  
80   192 128 96 77 64  
90   216 144 108 86 72  
100   240 160 120 96 80  

Typowe powiększenia używane na Księżycu i planetach z mniejszymi aperturami raczej nie przekraczają 200, więc nawet podstawowy okular z polem 50o daje minutę, a szerszy okular 70o już prawie półtorej minuty czasu na obserwacje pomiędzy korektami położenia teleskopu.
W takich powiększeniach na planetach napęd daje tylko wygodę obserwacji, zwłaszcza początkującym.
Natomiast jak nie ma napędu, to do obserwacji planetarnych doradzałbym mikroruchy, które umożliwiają precyzyjne ręczne korekty.

Z drugiej trony, wybór montaży z mikrorychami jest sporo mniejszy niż z napędem.
Z trzeciej strony, nie ma nic za darmo, więc należy się spodziewać, że montaż za X złotych z napędem będzie mniej stabilny niż z mikroruchami w podobnym budżecie.
Dlatego ja wolę większą stabilność i ręczne korekty, nawet co 30 sekund.

Edytowane przez Mareg
  • Like 3

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Mak 127 do planet to faktycznie opcja optymalna, choć oczywiście dobrze skolimowany newton (o podobnej lub nieznacznie większej aperturze) równie świetnie pokazuje detale na US (z odpowiednimi, dobrymi okularami i/lub dobrym barlowem).
Natomiast Danuta i Madzia musicie wiedzieć, że:

Teleskop musi się bardzo dobrze ustabilizować termicznie przed obserwacją i mak "chłodzi się" dłużej od newtona.
Poza tym, z planetkami jest tak, że żeby było dobrze, to seeing musi być bardzo dobry a i miejsce obserwacji (otoczenie, podłoże) muszą być odpowiednie (np. rozgrzane ściany bloku, gorący beton czy nawet lekko uchylone okno na balkonie mogą posuć cały efekt). Duże powiększenia są na to wrażliwe.

Napisano

Ja rowniez tego niewiedzialam..  I tak jak moja przedmówczyni, muszę jeszcze sporo czasu poświęcić na lektury.. ale cały czas gdzieś z tyłu głowy jednak siedzi DO-GSO Dobson 8" F/6 M-CRF 😉 chodz Maka 127 też biore pod uwagę. 

Bardzo dziękuję wszystkim,  duzo mi pomogly Wasze porady. Jestescie nieocenieni 🙂

Napisano (edytowane)
W dniu 6.04.2025 o 10:19, Madzia napisał:

Ja rowniez tego niewiedzialam..  I tak jak moja przedmówczyni, muszę jeszcze sporo czasu poświęcić na lektury.. ale cały czas gdzieś z tyłu głowy jednak siedzi DO-GSO Dobson 8" F/6 M-CRF 😉 chodz Maka 127 też biore pod uwagę. 

Bardzo dziękuję wszystkim,  duzo mi pomogly Wasze porady. Jestescie nieocenieni 🙂

Po takim ładnym podziękowaniu i ja ośmielę się wtrącić swoje trzy grosze. Otóż, Drogie Koleżanki, jest takie staropolskie powiedzenie: nie miała baba kłopotu, kupiła sobie koguta. Z teleskopami jest podobnie, szczególnie gdy ktoś dopiero próbuje wejść w astrohobby. Wielu mądrych ludzi doradza na tym etapie nie teleskop a lornetkę. Oprócz dzialu dotyczącego lornetek na naszym forum, ja chętnie daję link do opracowania na temat lornetek niebylejakiego specjalisty:

https://www.optyczne.pl/10.1-artykuł-Wszystko_co_chciałbyś_wiedzieć_o_lornetkach_ale_wstydzisz_się_zapytać_Dlaczego_lornetka_.html

Edytowane przez Janko

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
W dniu 6.04.2025 o 10:19, Madzia napisał:

Nie bierz dobsona na balkon. Miałem wiele lat Syntę dobsona 8" to wynosiłem czasem na balkon (podobny jak twój, ok 1m głębokości) tylko skierowany na zachód. Z niego patrzyłem głównie planety i Ksieżyc, to były dostępne dla teleskopu przez mniej więcej 2-3 h (odkąd planeta wychodza zza bloku do momentu, gdy teleskop uderzał w barierkę. 

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano (edytowane)

Dzięki Panowie za Wasze wypowiedzi 🙂

Jednakże wybór padł jednak na Dobsona.. a że jestem osobą dość uparta więc jak już się na coś upre to nie ma zmiłuj.. 😉 

Troszeczkę poczytałam i niewiem czy dobre akcesoria wybrałam dlatego proszę Was o poradę co dokupić, a co będzie zupełnie zbędne.

- Filtr polaryzacyjny 1.25" 

- Filtr Baader Moon&skyglow 1.25'

- Kolimator laserowy Baader Mark III

- Okular Explore Scientific 14 mm 1.25' 82 stopnie

-  Okular Explore Scientific 8.8 mm 1.25' 82 stopnie

- Okular Explore Scientific 5.5 mm 62 stopnie

- Szukacz Sky-Watcher Red Dot

Dzięki 🖐

Edytowane przez Madzia
Napisano
46 minut temu, Madzia napisał:

Dzięki Panowie za Wasze wypowiedzi 🙂

Jednakże wybór padł jednak na Dobsona.. a że jestem osobą dość uparta więc jak już się na coś upre to nie ma zmiłuj.. 😉 

Troszeczkę poczytałam i niewiem czy dobre akcesoria wybrałam dlatego proszę Was o poradę co dokupić, a co będzie zupełnie zbędne.

- Filtr polaryzacyjny 1.25" 

- Filtr Baader Moon&skyglow 1.25'

- Kolimator laserowy Baader Mark III

- Okular Explore Scientific 14 mm 1.25' 82 stopnie

-  Okular Explore Scientific 8.8 mm 1.25' 82 stopnie

- Okular Explore Scientific 5.5 mm 62 stopnie

- Szukacz Sky-Watcher Red Dot

Dzięki 🖐

Zamiast tego 5,5mm kup coś na długiego do małych powiększeń np =>

https://teleskopy.pl/Okular-Orion-Q70-SWA-32-mm-2--70°-(-08828)-teleskopy-4178.html?srsltid=AfmBOoqiS32KNHY_HC5oxcQAYpTVgDacuj6vE0LE4ZPO1T8M_HXe672s

A jak budżet większy to coś lepszego, np Explore Scientific 30 mm 2" 82 stopnie.

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
54 minuty temu, Madzia napisał:

Czyli poradziłaś się doświadczonych i zrobiłaś po swojemu 🙂 No to powodzenia w hobby, wybór wydaje się być OK, ale takie zakupy powinno się robić z uwzględnieniem pewnych czynników. Nie wdając się w szczegóły, ten okular 5,5mm wydaje się być nieco zbyt optymistyczny. Nie wiem jakiego Dobsona kupiłaś, ale jeśli 200/1200 to powiększenie 218x na balkon w mieście może być za wysokie.

• Like 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII