Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pytanie odnośnie chłodzenia kamery. Jaki czas chłodzenia i grzania ustawiacie np. w NINA ?
Pytam, bo nie znalazłem żadnych wskazówek w instrukcji.

Pozdrawiam 🙂 

RC6 / Ares M-Pro / AzEq6 
WO 81GT / Poseidon C-Pro / CEM26
Moje fotki: AstroChamer
Instagram: Galeria Asto

Napisano
11 minut temu, elay napisał:

Witam.

Mam pytanie odnośnie chłodzenia kamery. Jaki czas chłodzenia i grzania ustawiacie np. w NINA ?

Ja ustawiam czas na 5 min zarówno dla chłodzenia jak i wygrzewania (temp -5*C)

• Like 1

TSAPO 140/910 +QHY268M + QHYCFW3 & William Optics Guidestar 61 APO + ASI178MM

iOptron CEM70EC-NUC,  Astronomic 36mm: CLSCCD ,RGB, Ha, OIII, SII, pro planet IR742

https://moje-nocne-niebo.pl   

YouTube - Moje Nocne Niebo

Napisano

Pewnie zależy to od zadanej temperatury oraz kamery, mam na myśli wielkość matrycy i związaną z tym bezwładność termiczną. Ja przy zadanej temp. -10 założyłem czas 10 min. dla Posejdona (IMX 571), oraz 7 min. dla  Ares (IMX 533) również przy temp. - 10. 

No właśnie, czy warto schodzić do -10 ? Mam takie przyzwyczajenie jeszcze z SBIG z matrycą CCD, ale przy CEMOS może wystarczy -5 ?

• Like 1

RC6 / Ares M-Pro / AzEq6 
WO 81GT / Poseidon C-Pro / CEM26
Moje fotki: AstroChamer
Instagram: Galeria Asto

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 5.04.2025 o 13:06, elay napisał:

Pewnie zależy to od zadanej temperatury oraz kamery, mam na myśli wielkość matrycy i związaną z tym bezwładność termiczną. Ja przy zadanej temp. -10 założyłem czas 10 min. dla Posejdona (IMX 571), oraz 7 min. dla  Ares (IMX 533) również przy temp. - 10. 

No właśnie, czy warto schodzić do -10 ? Mam takie przyzwyczajenie jeszcze z SBIG z matrycą CCD, ale przy CEMOS może wystarczy -5 ?

Kiedyś też chłodziłem matrycę do -10*C ale obecnie patrząc na wykres schodzę maksymalnie do -5*C ... wydaje mi się że niżej nie ma sensu. Po za tym -5*C jest łatwiej osiągalne w czasie letnich sesji więc jest większa elastyczność jeśli chodzi o biblioteki DARK, BIAS i FLAT. Na poniższym wykresie nie widzę już wielkich różnic -10 vs. -5

Zrzutekranu2025-04-15o23_50_17.thumb.png.224b24fe26c1dafa8df0a3d8efe00b9d.png

• Like 1

TSAPO 140/910 +QHY268M + QHYCFW3 & William Optics Guidestar 61 APO + ASI178MM

iOptron CEM70EC-NUC,  Astronomic 36mm: CLSCCD ,RGB, Ha, OIII, SII, pro planet IR742

https://moje-nocne-niebo.pl   

YouTube - Moje Nocne Niebo