Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

1. Sony IMX585: na 30 mm

Resolution: 4K (8.3 MP)

Pixel Size: 2.9µm   i 1/1.2

w Seestar s30 pro ( plus 586 wide )

2. Sony IMX678  na 35 mm

Resolution: 4K (8.3 MP)

Pixel Size: 2.0µm  i 1/1.8 

W dwarf 3 ? 

FB_IMG_1743879673536.jpg

Edytowane przez martinezx
  • Like 1
Napisano

Jeśli by któraś była oczywistym lepszym wyborem, nikt by nie kupował tej drugiej 🫠

Do czego to ma być, jakie obiekty, pod jakim niebem?

jolo-astrojolo.png

Napisano (edytowane)

Jolo -  oba urządzenia służą zdjęciom DS i Milky way ( do milky way jest osobny sensor ) Na ogół niebo miejskie z możliwością wyjazdów i lotów 

Alien - oczekiwania są takie jak możliwości obu sprzętów - tak jak odpisałem Jolo 

pytanie, który posłuży teoretycznie lepiej biorąc pod uwagę parametry kamery do apertury - bo w aperturze różnica jest znikoma natomiast "chyba" spora w kamerze ?

Bardziej mi chodzi o to jak się ma sensor i jego wielkość do rozmiaru piksela w tych przypadkach. 

Do tego 2 ma wbudowane Eq  natomiast 1 mogę zainstalowac na klinie ale radzi sobie tez mozaikowaniem

Napisano

Najważniejsza wg mnie różnica jest w wielkości matrycy, czyli pole widzenia. Rozmiar piksela nie jest kluczowy, bo te instrumenty nie służą do szukania detali w zdjęciach. Wystarczy poszukać w necie fotek zrobionych D3 i S30 - dominuje M31, M42 i M8.

O S30 Pro nikt nic ważnego na razie nie napisze, no bo nikt tego nie ma jeszcze. Matryca 585 jest super (sam mam od niedawna mono), ale 678 to ta sama liga. 

Jeśli myślisz o którymś z tych dwóch, to bym poczekał trochę, aż kurz po premierze S30 Pro opadnie i wtedy zdecydował. 

Jest już gdzieś w sprzedaży w ogóle S30 Pro?

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Napisano (edytowane)

Nie jeszcze nie jest w sprzedazy i obawiam sie ze w porownaniu z s30 cena moze byc ok 3 - 4 tys bo dolozyli do 585 sensor 586 do milky way

Myslisz ze ten sam poziom 585 i 678 ? 585 chyba wieksze pole i klatkaz ale moze masz racje nadrabia czym innym. Dwarf 3 juz jest dostepny. 120s ekspozycjj moze byc ciekawe. Moim zamyslem bylo kupno dwoch

w sensie Dwarf 3 i seestar s50pro lub s70 jak sie taki ukaze