Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witram, jestem całkowicie nowy na tym forum, ale to właśnie ono wydaje się być odpowiednie do zamieszczenia takiego zapytania? Nie jestem astronomem, astrologiem ani programistą, mój zakres wiedzy z tych dziedzin jest bardzo ograniczony, jestem jedynie pasjonatem.

Mianowicie, pracuję nad utworzeniem chronologii zjawisk astronomicznych i astrologicznych, która będzie zawierać efemerydy dotyczące różnych zjawisk astronomicznych i astrologicznych, takich jak tranzyty planetarne (250 000 lat - już przygotowane), zaćmienia Słońca (30 000 lat - już przygotowane), itp. Planowane jest przygotowanie efemeryd dotyczących jeszcze innych wydarzeń na niebie. Wszystko to w możliwie najszerszych zakresach czasowych - najlepiej conajmniej 30 000 lat, według aktualnie dostępnego zakresu czasu: 13000 BC - 17000 CE. Efemerydy astrologiczne z Astrodienst już wydrukowałem w formacie pdf w tym zakresie czasu, w okresach 100-letnich, w 60-minutowych odstępach.

Mam ambitną koncepcję wygenerowania planetocentrycznych efemeryd astronomicznych z JPL NASA HORIZONS API online, według następującej koncepcji: 11 obiektów (Słońce, Merkury, Wenus, Ziemia, Księżyc, Mars, Jowisz, Saturn, Uran, Neptun, Pluton) z 11 perspektyw (Heliocentryczne, Merkurycentryczne, Wenuscentryczne, Geocentryczne, Księżyc-centryczne, Marscentryczne, Jowiszcentryczne, Saturncentryczne, Urancentryczne, Neptuncentryczne, Plutocentryczne. Wszystko to w 100-letnich okresach w 60-minutowych odstępach. Niestety w JPL NASA HORIZONS API online nie mogę jednorazowo wygenerować takich efemeryd, ze względu na ograniczenie ilości linijek możliwych do wygenerowania (ponad 90000, zaś moja efemeryda składa się z ponad 250000 linijek). Możliwe jest natomiast jednorazowe wygenerowanie 100-letniej efemerydy w odstępach dziennych, lecz tylko dla godziny 0:00 UT. Moje pytanie jest następujące: Co sądzicie o efemerydach planetocentrycznych i godzinowych. Czy takie przedsięwzięcie ma sens, czy jest bezsensowną stratą czasu? Czy efemerydy północy są wystarczające? 

Napisano

Tak myślę że to powinno być zdeterminowane przez cel tego przedsięwzięcia. Jeśli cel wymaga godzinnych efemeryd, to będzie trzeba. Jeśli nie, to nie ma po co. 

jolo-astrojolo.png