Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. 

Od miesiąca posiadam teleskop Dobson 8 GSO.  Chciałabym kupić jakieś lepsze okulary do niego. Póki co to oglądałam tylko księżyc. 

Posiadam okular VIXEN SLV 12 mm, ale zastanawiam się czy nie zmienić go na ES 14 mm 82 st. Czy różnica poza polem widzenia będzie dostrzegalna?

Jaki okular wybrać do planet ?

Sporo czytałam na forum i mam mętlik w głowie. Na początku myślałam o zakupie ES 6,7 mm lub 8,8 mm. Teraz zastanawiam się jeszcze czy nie lepiej wybrać  Morpheusza 6,5 mm.

Na forum wspominał ktoś, że warto tez kupić okulary Baader Ortho 10 mm oraz 6 mm.

Nie wspomnę już o okularach Pentax, które też ktoś polecał. 

Także sama nie wiem w co już celować. Czy kupić ES na początek czy lepiej  od razu coś lepszego ?

Proszę o pomoc 🙂  Mam nadzieję, że pomożecie. Z góry dziękuję:)

Napisano (edytowane)

@margare_t, witamy na Forum !

Okulary to jest bardzo indywidualna sprawa, bardzo zależna od zasobności portfela obserwatora oraz jej/jego wrażliwości na komfort i estetykę obserwacji.
Nikt Ci nie zagwarantuje, że jak kupisz Pentaxy to dla Ciebie wydane pieniążki będą warte lepszej jakości obrazu niż w ESach i większego komfortu niż w orciakach Baadera.
Bo każdy okular to jest kompromis ceny, jakości obrazu, pola widzenia i komfortu obserwacji.
Wszyscy się zgodzą, że Pentax XW 7 mm będzie bardziej komfortowy niż orciak Baadera 6 mm, natomiast niektórzy będą uważać, że obraz w nim może być lepszy od Pentaxa.

To czy w Twoim teleskopie okular 6 mm będzie lepszy niż 8 mm czy nie, zależy tez od tego, skąd obserwujesz, czy możesz liczyć na dobry seeing, czy nie masz prądów termicznych od pobliskich zabudowań, czy teleskop jest porządnie skolimowany.

Dobson 8 to jest bardzo popularny teleskop, więc na tym i sąsiednich polskich forach astronomicznych jest sporo wątków na ten temat.

I raczej nie będziesz miała jednoznacznych odpowiedzi na Twoje pytania, bo to czy w Twoim teleskopie jest lepszy okular 10 mm czy 7 a może i 5 może się zmieniać nawet kilka razy w ciągu jednej nocy, i na dodatek zależeć od tego co obserwujesz, i na jakiej wysokości nad horyzontem.

Edytowane przez Mareg
  • Like 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
6 minut temu, Mareg napisał:

@margare_t, witamy na Forum !

Okulary to jest bardzo indywidualna sprawa, bardzo zależna od zasobności portfela obserwatora oraz jej/jego wrażliwości na komfort i estetykę obserwacji.
Nikt Ci nie zagwarantuje, że jak kupisz Pentaxy to dla Ciebie wydane pieniążki będą warte lepszej jakości obrazu niż w ESach i większego komfortu niż w orciakach Baadera.
Bo każdy okular to jest kompromis ceny, jakości obrazu i komfortu obserwacji.
Wszyscy się zgodzą, że Pentax XW 7 mm będzie bardziej komfortowy niż orciak Baadera 6 mm, natomiast niektórzy będą uważać, że obraz w nim może być lepszy od Pentaxa.

To czy w Twoim teleskopie okular 6 mm będzie lepszy niż 8 mm czy nie, zależy tez od tego, skąd obserwujesz, czy możesz liczyć na dobry seeing, czy nie masz prądów termicznych od pobliskich zabudowań, czy teleskop jest porządnie skolimowany.

Dobson 8 to jest bardzo popularny teleskop, więc na tym i sąsiednich polskich forach astronomicznych jest sporo wątków na ten temat.

I raczej nie będziesz miała jednoznacznych odpowiedzi na Twoje pytania, bo to czy w Twoim teleskopie jest lepszy okular 10 mm czy 7 a może i 5 może się zmieniać nawet kilka razy w ciągu jednej nocy.

Rozumiem, dziękuję bardzo za informację. 

Jestem z Łodzi. Na obserwacje jeżdżę poza miasto, albo na wieś do rodziców. 

A pytanko czy zamienił by Pan tego Vixena 12 mm na ES 14 mm ? 

Napisano (edytowane)

Do Księżyca i planet raczej nie, bo obrazy będą jeszcze mniejsze i jaśniejsze.

Jak jest nadwyżka kasy to raczej rozważałbym najpierw coś na wieś, do galaktyk, co da źrenicę wyjściową ~ 4 mm jak słabsze niebo, albo ~ 5 mm jak dobre, czyli w f/6 ogniskowe 24 .. 30 mm.
A potem jakiś okular który da źrenicę planetarną ~ 1 mm, czyli ~ 6 mm, na dobre warunki. Może być ciut większa ogniskowa, ale raczej nie mniejsza.
Dopiero potem może wracałbym do tematu "środkowego okularu".

Jak nie ma pewności, jaki okular, albo ogniskowa, to najlepiej coś z giełdy na próbę, co potem można by odsprzedać bez większej straty.
A naj-najlepiej to dołączyć do jakiejś lokalnej grupy obserwacyjnej i popróbować ich okularów.

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
4 godziny temu, margare_t napisał:

Póki co to oglądałam tylko księżyc. 

Zacznij zatem ogladac tym co masz planety i DSy aby sprawdzić jakie ogniskowe Ci potrzebne. Na pewno do DSow potrzebujesz coś dłuższego np ES 30mm 82*

Napisano

Dobrym okularem jest także Pentax xf 8,5 mm W Twoim teleskopie da on powiększenie ok 140x na dosyć dobre warunki. Zacznij oglądać Jowisza, jest jeszcze wysoko ale jego czas na wieczornym już powoli się kończy Pentax xf to też  okular lantanowy jak i ten Vixen SLV. Wspomniane Baader Classic Ortho to typowe okulary planetarne o bardzo dobrym obrazie w centrum pola widzenia ale też o bardzo małym ER, tzn oko prawie dotyka soczewki okularu. Jeśli nosisz okulary korekcyjne korzystanie  z takiego  okularu może być trudne.  W mniejszym stopniu dotyczy to też tych ES 82 stopnie. Ortoskopy lepiej też wypadają w teleskopach z napędem, prowadzeniem ponieważ obraz  obiektu zawsze znajduje się w centrum i nieważne staje się małe pole własne okularu.