Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie załapałeś się ? Na zlocie w piątek oglądaliśmy, trwało z 15 min. Rozbłysk ciężko przewidzieć, ktoś zauważył, bo mieliśmy Lunty jeszcze rozstawione i poszlismy oglądać i przy okazji szybkie nagranie.

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano (edytowane)

Ja też mam 🙂 Działaliśmy z @Charon_X w tym samym czasie. Faktycznie zjawisko było mega. @Charon_X fajnie Ci wyszła ta animacja 👍 - pokazuje jak dynamiczne to było zjawisko. Wyrzut był bardzo szybki.
Dopiero teraz trochę czasu znalazłem żeby zacząć ogarniać aviki. Na zdjęciu dla porównania mniej-więcej wielkość tarczy Ziemi.
Sprzęt: Lunt LS50THa/B600PT, ZWO ASI220MM Mini, Celestron NexStar Evolution
Oprogramowanie: SharpCap, Autostakkert, PixInsight, Registax

Sun_Ha_20250328_162117_tn.thumb.jpg.c6d3a1b01398e3c4dafac9bd00fcdf63.jpg

Edytowane przez Virus
  • Like 9

Na co komu niebo bez gwiazd?

Napisano

Ziemia przy tym rozbłysku  wygląda jak pchełka. Niesamowite to robi wrażenie. @Charon_X i @Virus świetne udało Wam się uwiecznić tą protuberancje.

Niestety przegapiłem ten moment. Zbyt późno dotarłem do Pyrlandii po obiedzie u Pani Krysi. Jak sie okazuje Słońce podczas ostatniego zlotu obfitowało w wiele ciekawych zjawisk. 🌞🌞🌞

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600