Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, było I to daje dwa...:-)

Takie pytania:

1. Czy teleskop np. Maksutov za 1500 zł różni się jakością ( np. lepiej wygładzone, dokładniejsze lustro )od Maksutova tej samej firmy za 5.000 zł czy chodzi tylko o powiększenie ?

2. Czy  okular zoom za 600zł ma porównywalną ostrość obrazu w środku z okularem za 600 zł? ( specjalnie piszę tylko o ostrości w środku nie wspominając o kątach i ostrości na brzegach )?

2. Okulary w jakiej grupie cenowej proponujecie do teleskopu 

https://www.astroshop.pl/teleskopy/bresser-teleskop-maksutova-mc-100-1400-eq-3/p,54021

( wiem że czym droższe tym lepszy, wiem że kiedyś kupie lepsze teleskop więc inwestycja w droższy okular jest mądrym wyborem ) ale chodzi mi o nawiązanie do pytanie pierwszego..

0 - 360 zł

360 - 640 zł

640 - 1500 zł

1500 - ....

Zakładamy że nie kupie nigdy w życiu lepszego teleskopu niż powyższy.....:-)

Dzięki tym co zechcą się wypowiedzieć.

Napisano

Różnica w cenie wynika z większej średnicy teleskopu przede wszystkim jeśli ta sama firma i konstrukcja . Dokładność luster jest raczej taka sama .Oczywiście wzrost średnicy to nie tylko większy teleskop , idą za tym konkretne różnice w możliwościach , powiększenia rowniez .

Porównywać trzeba konkretne okulary a nie przedziały cenowe .

Teleskopy maksutowy są nie wybredne dla okularów , dobrze pracuja w nich nawet tanie okulary.

Po treści postu mogę doradzić kupno używanego maksutowa SW 127 i zooma Svbony .

Do lepszej porady potrzeba więcej danych .

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...