Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć,

syn zarzyczył sobie na prezent urodzinowy teleskop do oglądania nieba. próbowaliśmy lornetek i to nie jest dla niego. musi być stabilne, żeby nie było drgań. taki teleskop mogę ustawić ja i on wtedy będzie już widział obiekt bez frustracji ,że nic nie może znaleźć ( na początku 😉 się nie zniechęci)

Miejsce:
głównie balkon ( 4m na 1,2m) w bloku na 10 piętrze Warszawa/Ochota wystawiony na południowy zachód. nad nami jeszcze jeden balkon. w planach zabieranie  sprzętu samochodem na wycieczki w góry, mazury itp.

Budżet:
do 1 000 pln na całość żeby już od razu móc oglądać księżyc. ewentualnie później "coś" dokupić  na spotęgowanie efektu początkowego 🙂

Co oglądać:

z tego co się zorientowałem czytając forum i porady to US, księżyc i planety. generalnie co w tej kwocie można zobaczyć najlepiej? czy da się słońce?

Kto:

syn 10 lat zawsze z asystą ( moją) i drugi syn 12 lat

Myślę bardziej o refraktorze ze względu że centrum miasta i gabaryty. coś poszperałem i mam takie typy ale jeżeli ktoś ma  coś do polecenie to chętnie skorzystam:
https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-909-az3-90-900

https://teleskop.pl/pl/products/-teleskop-opticon-supernova-102f900-1152227899.html

https://teleskop.pl/pl/products/-teleskop-opticon-star-painter-102f600-1152227898.html

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-804-az3-80-400

Napisano

@aaaa565, witamy na Forum !

W tym budżecie, do Księżyca i planet, na balkon do miasta, to opcja 1 w postaci refraktora 90/900 na montażu azymutalnym będzie najlepsza.
To jest najbardziej budżetowa, klasyczna propozycja do takich zastosowań.

Dwa następne teleskopy są na montażach paralaktycznych, mniej intuicyjnych niż prosty azymutalny prawo-lewo, góra-dół, pomijając już jakość samych teleskopów.
Ostatnia opcja to raczej opcja na małe powiększenia do obserwacji szerokich pól na dobrym niebie, daleko od miasta.
Nie nadaje się do dużych powiększeń pożądanych w obserwacjach Księżyca i planet (jak akuratnie są łaskawe być na niebie).

Bardzo dobrze, że zakładasz, że 10-latek będzie obserwował z Tobą.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Witam, szczerze mówiąc to może być problem z doborem sprzętu. Lornetki mają dużo większe pole widzenia i łatwiej nimi operować, teleskop zaś bez napędu przy powiększeniu Księżycowym czy planetarnym będzie miał wąskie pole widzenia a obiekt będzie bardzo szybko uciekał z kadru. Dodatkowo np taki montaż EQ2 z linku będzie się telepał od samego dotknięcia okiem okularu... W takiej sytuacji do spokojnego podziwiana widoków przez dziecko tylko montaż z napędem, ale to trzeba będzie przekroczyć sporo budżet. 

Napisano
2 godziny temu, aaaa565 napisał:

próbowaliśmy lornetek i to nie jest dla niego. musi być stabilne, żeby nie było drgań.

A czy próbowaliście lornetki na statywie?

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Wychodzi że tylko ten refraktor 90/900 na az3 skoro to balkon i nie można newtona na dobsonie bo barierka. Do Księżyca i planet się nada a co innego (ds-y) przy takim zaswietleniu i tak nie zobaczycie. Księżyc nawet będzie wyglądał ekstra, tym bardziej jak dokupicie jakiś lepszy okular. Tanie montaże eq2 sobie odpuśccie bo to będzie się telepalo i jeszcze mocno nieintuicyjne. Uwaga Słońce tylko z filtrem nd i ostrożnie bo łatwo uszkodzić wzrok nieodwracalnie.

Napisano

Sky-Watcher BK 909 AZ3 90/900

VS

Sky-Watcher BK 1149 EQ2 114/900

W sumie nad tymi sie zastanawiam... 

Mówicie że mocowanie słabe ale samej tuby bez mocowania nie można (ja nie mogę znaleźć) kupić... Jakie mocowanie byłoby lepsze i gdzie kupić?

Napisano

A myślełeś o czymś takim ? 
Nowy trochę przekracza budżet: https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_299&products_id=3039
Ale używany już nie 🙂
https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-teleskop-astronomiczny-mak-90-virtuoso-CID99-ID15kWBg.html

Maki to wręcz wymażony sprzęt balkonowy, bardzo mobilny no i ten ma prowadzenie- jako ustawisz księzyć to dzieciaki mogą się godzinami patrzeć i nic nie ucieknie z kadru. Nadto, nie jeden dorosły mocno się zdziwi co takie maleństwo na księżycu pokazać potrafi. Do takiego montażu można też zapiąć aparat fotogtraficzny lub lornetkę.
Z racji gabarytów teleskopu - stabilność będzie nieporównywalnie lepsza od refraktora 90/900, no i to wspomniane już prowadzenie.

Moim zdaniem warto rozważyć.

Newton 150 / 750, Newton 200/1000, HEQ-5, SVbony Sv47 10x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano
Godzinę temu, QooT napisał:

A myślełeś o czymś takim ? 
Nowy trochę przekracza budżet: https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_299&products_id=3039
Ale używany już nie 🙂
https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-teleskop-astronomiczny-mak-90-virtuoso-CID99-ID15kWBg.html

Maki to wręcz wymażony sprzęt balkonowy, bardzo mobilny no i ten ma prowadzenie- jako ustawisz księzyć to dzieciaki mogą się godzinami patrzeć i nic nie ucieknie z kadru. Nadto, nie jeden dorosły mocno się zdziwi co takie maleństwo na księżycu pokazać potrafi. Do takiego montażu można też zapiąć aparat fotogtraficzny lub lornetkę.
Z racji gabarytów teleskopu - stabilność będzie nieporównywalnie lepsza od refraktora 90/900, no i to wspomniane już prowadzenie.

Moim zdaniem warto rozważyć.

Miałem Maka. Na balkonie idealny. Trochę ciemny ale do planet, księżyca i jasnych obiektów na początek bardzo dobry. 

Napisano
13 godzin temu, aaaa565 napisał:

Sky-Watcher BK 909 AZ3 90/900

VS

Sky-Watcher BK 1149 EQ2 114/900

W sumie nad tymi sie zastanawiam... 

Mówicie że mocowanie słabe ale samej tuby bez mocowania nie można (ja nie mogę znaleźć) kupić... Jakie mocowanie byłoby lepsze i gdzie kupić?

Cześć. Widok z tych dwóch teleskopów będzie porównywalny uwzględniając straty na lustrach i obstrukcję tego minimalnie większego Newtona 114mm, zaś jakość obserwacji na plus dla refraktora na az3 .

Koledzy wyżej już napisali ze żeby cokolwiek zobaczyć to najpierw to taki zestaw musi być stabilny (masz przykład lornetki z ręki) 

Mialem ten refraktor 90/910 i trochę większego Newtona 130/900 i używałem razem z eq3-2 z napędami w dwóch osiach i na solidnych stalowych nogach 1.75” a i tak przy powiewach  wiatru czy minimalnym trąceniu tuby (Newton) były drgania które dłużej się wygaszały niż przy refraktorze .
Mimo ze dobrze skolimowany 130/900 pokazywał minimalnie więcej (na DS bo na US było porównywalnie) to częściej używany był 90/910. 
Tak podsumowując ,refraktor 90/910 to taka przyjemna bezproblemowa rurka którą większość astrozapaleńców kiedyś przerabiała lub przerabia nadal.

• Like 1
Napisano

No teraz jeszcze mam lekką zagwozdkę z tym MAK co @Stiopa wrzucił... Nówka nie mój budżet ale używka już mnie zastanawia... trochę boję się, że ten zestaw z wyrzutki ma już 2 lata czyli bez gwarancji na optykę i nie jest nowe a to ma być na prezent . Same problemy 😉

Po opisie  @Alf112 już w zostaje w głowie tylko Sky-Watcher BK 909 AZ3 90/900 i ewentualnie ten MAK 🤔

Napisano

Refraktor bo bardziej uniwersalny i chłodzić nie trzeba i mówię Ci to jako posiadacz maka 127 który to dopiero daje przewagę nad refraktorem 90/910

• Like 1
Napisano (edytowane)

Warto sobie rozważyć plusy i minusy - tak chyba zawsze najłatwiej podjąć przemyślaną decyzję.
Na plus refraktora:
Jaśniejszy (można dostrzec trochę więcej obiektów głębokiego nieba), większe pole widzenia - czyli bardziej uniwersalny, znacznie szybciej się chłodzi, lepsze obrazy, znikome prawdopodobieństwo rozkolimowania, w twoim budżecie sprzęt nowy więc gwarancja. brak konieczności zasilania prądem.

Na plus Maka:
Rozmiar, łatowść naprowadzenia na cel (szukacz red dot vs szukacz z obróconym obrazem) , stabilność, łatwość obsługi, praktycznie brak aberacji chromatycznej, automatyczne podążanie za obiektem, łatowść tranposrtu, można liznąc astrofotografie, można rozszerzyć o go-to

Może ktoś doda więcej + od siebie dla powyższych kosntrukcji?

Edytowane przez QooT

Newton 150 / 750, Newton 200/1000, HEQ-5, SVbony Sv47 10x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano

1000pln z tej ceny tego małego maczka to gadżet w postaci tego montażyku który nie oszukujmy się ale nie udźwignie nic sensownego powyżej tej 90ki 

Napisano

Decyzja zatem zapada na refraktora 😃

Czy to co w zestawie na początek wystarczy czy coś trzeba dokupić bezwzględnie od razu? Co warto dokupić? Filtry do słońca? Filtry na księżyc? 

Napisano

Ja bym się jeszcze szczerze mówiąc wstrzymał. Co do tego, że teleskop ma być nowy bo na prezent , to powiedział bym że przede wszystkim ma cieszyć i być w użyciu, a nie mieć ładne opakowanie. Najważniejszą kwestią dla was było żeby teleskop się nie telepał, na AZ3 będzie, poza tym metrowa tuba na balkonie metr dwadzieścia.... Według mnie małe pole widzenia plus ciągła pogoń za obiektem na trzęsącym się montażu jeszcze bardziej będzie irytować dziecko niż używanie wspomnianej lornetki. Używane Maki 127 lub C5 na montażu AZ z Goto trafiają się na giełdzie i na OLX w dobrych cenach i w razie czego można odsprzedać w tej samej cenie, nowy teleskop ale kilka razy użyty odsprzedasz z dużą stratą a jak dla mnie to tak będzie w przypadku czegokolwiek na AZ3

Napisano
Godzinę temu, aaaa565 napisał:

Decyzja zatem zapada na refraktora 😃

Czy to co w zestawie na początek wystarczy czy coś trzeba dokupić bezwzględnie od razu? Co warto dokupić? Filtry do słońca? Filtry na księżyc? 

Spokojnie , poobserwujesz tym co w zestawie to zadecydujesz ale szybko dojdziesz do tego ze  barlow i okular 10mm jest do niczego i tylko psuje obraz lepiej tego nie używać wcale. 
okular 25mm  może być , ja jak  chyba wszyscy użytkownicy wymieniłem tez kątówkę na niedrogą svbony dielektryczną ale zwykle lustro sw 90* tez tam dobrze pracuje no i jest wygodniejsze w obserwacjach niż zestawowy pryzmat 45*.

Takie trzy podstawowe okulary to 

32mm (ewentualnie ten zestawowy 25mm), 15mm i 6mm dobrze sprawdzają się w tym refraktorze już niedrogie plossle.

I tak na marginesie, wiem ze to ma być prezent ale taki refraktor ze sklepu za 1-1.1tys uważam za przeplacony  a i tak jak widzisz trzeba go doposażyć żeby pokazał swoje możliwości . 

• Like 1
Napisano

Zgadzam się z Artur333 taki SW90/910 nabyłem w stanie bdb z minusem za 550 pln a minus tylko dlatego bo org karton był sfatygowany😀

Napisano
7 godzin temu, aaaa565 napisał:

A co do oglądania słońca? Jaki filtr? 

Folia nd5 w oprawie i można oglądać słońce 

• Like 1
Napisano
27 minut temu, Alf112 napisał:

Teleskopy.pl, Delta Optical 

Wlasnie nie ma dlatego wrzuciłem link allegro... Bez opraw to coś się znajdzie ale boje się dyi bo coś źle zrobię i jeszcze oczy się zepsują ...

Napisano
17 godzin temu, aaaa565 napisał:

Nie jest ok, nie opisane, co to znaczy folia filtracyjna?, ma być folia nd5. Cena ok 10 PLN razem z oprawą to znacznie za tanio. Jak kupowałem 3 lata temu nd5 to kawałek 10cm na 10 cm kosztował 17 chyba. Co do refraktora 90/900 to niby ok na początek. Kolega taki miał, patrzyłem przez niego wiele razy, najczęściej Jowisza i Saturna, obrazy ok bez rewelacji , fioletowy zafarb na jasnym Jowiszu oczywiście obecny (aberracja chromatyczna).Jowisza oglądałem jeszcze jak był znacznie niżej niż teraz, był znacznie ciemniejszy niż w moich newtonach. Teraz to mogłaby być zaletą bo u mnie jest za jasno. Minus to przy mimowolnym dotknięciu nosem albo oczodołem okularu, drgania. Kolega szybko zmienił montaż na używane Az4 . Niestety w tym zestawie jest też plastikowy szukacz, no i wyciąg jest słabej jakości, nie należy go obciążać ciężkimi okularami bo po prostu po niedługim czasie nie będzie działać. Możesz poczytać o obserwacjach tym teleskopem ma sąsiednim forum Astromaniak w topicu Obserwacje teleskopem 90/900. Na Twoim miejscu w tym przypadku popatrzył bym za używanym, nie zniszczonym, głównie żeby nie było luzów na montażu no i wyciąg żeby sztywno chodził.

Napisano

@aaaa565, na razie odpuść Słońce i skup się na teleskopie i ewentualnie okularach.

Filtr do Słońca trzeba dobrać do teleskopu i trzeba to zrobić dobrze, tak aby pewnie siedział i nie było możliwości, żeby spadł przy manipulowaniu teleskopem lub podmuchach wiatru, bo w razie wypadku ryzykujesz wzrokiem swoim albo dziecka.
Szczerze mówiąc, to dziwię się, że koledzy proponują folie słoneczne komuś, kto jeszcze nie ma teleskopu, bo niestety, to już nie jest niewinna zabawa i błędy mogą dużo kosztować.

Obserwacje zacznij od Księżyca, tak aby ogarnąć obsługę teleskopu, zgrać szukacz, nauczyć się oceniać warunki obserwacyjne.
Potem pasuje sprawdzić, czy kitowe okulary pozwalają na pełne wykorzystanie teleskopu. Jeśli nie, powinieneś rozważyć zakup bardziej adekwatnych okularów.
I dopiero wtedy pomierzysz sobie na spokojnie jakie oprawy folii ND5 będą Ci pasowały do teleskopu i coś się na pewno znajdzie.
Kosmos jest wieczny, nie ma się co spieszyć i lepiej zaczynać od rzeczy najważniejszych.

• Like 2

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano (edytowane)

Chcę kupić filtr ze sprawdzonego źródła właśnie żeby było bezpiecznie. Nigdzie nie ma...albo ja nie mogę znaleźć ...

Ale w  sumie masz rację!! Wszystko po kolei... Najpierw nocne niebo głównie z księżycem a dopiero później, po zapoznaniu się ze sprzętem inne rzeczy;) słońce nie zając, nie ucieknie! Będzie zawsze tam gdzie jest ( jeszcze przez jakiś czas;)

Edytowane przez aaaa565