Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wchodzę na forum i oczy przecieram, czy dobrze widzę 😃 No, spróbuję na pewno, w zasadzie ponownie, bo próbowałem już kiedyś, dokładnie prawie 10 lat temu. Poniżej moja notka z 12".

"Hickson 56 potwierdzony jako bardzo słaby obiekt. Wydawał się rozciągły i możliwe, że "podwójny", ale bardzo ciężko było stwierdzić, które to składniki. Na czele raczej na pewno musiała być UGC 6527 (PGC 35620)."

W notatce wspominam też, że jeśli dostrzegłem coś jeszcze, to prawdopodobnie UGC 5627 B (PGC 35618), ale teraz wydaje się to nieaktualną zgadywanką, tym bardziej chętnie tam wrócę. Przyjrzę się również NGC 3718, gdyż pasma nie udało mi się wówczas złowić.

• Like 4
Napisano (edytowane)

HCG 56(wtedy znałem jako Arp322) ,pierwszy raz obserwowałem 12.02.2002 r( NELM 6.9-7.0mag) telep 235mm f/4.9. 164x(Pentax XL 7mm)+filtr No8-j.żółty .Składniki b,c,d ,wyglądały jak jeden obiekt, w którym co jakiś czas ,coś się wyróżniało(2/3 sładniki?)trudno to było stwierdzić,być może pokazał się składnik d? .Drugi raz w marcu 2020 przez 14" ,przy okazji szkicu NGC 3718, tylko zerknąłem na podłużną kreskę trzech składników,nie poświęcając mu więcej czasu.

Edytowane przez Erik68
  • Like 5

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano

No i pięknie, czasami człowiek musi , inaczej się udusi 😉

Takie zapiski poczyniłem podczas obserwacji 16" , bardziej jednak koncentrując się na Ngc 3718. Zmotywowałeś mnie ,żeby wrócić tam z 22".

Piękny kadr w ES24mm: podłużna NGC 3718, okręgła NGC 3729 i cienkie pasemko Hicksona 56. Koncentruję się na 3718. Delite 11mm i barlow 1.8x (300x) obraz ostry, seeing dopisuje. Próbuję doszukać się ramion, ale poza podłużnym kształtem galaktyki nie udaje mi się ich dostrzec. Pasmo pyłu jest bardzo trudne i widoczne przy 300x tylko w okolicy jądra galaktyki. Nie pomyślałem o jakiejś większej źrenicy, a przecież w walizce leżały orciaki 18mm i 25mm. Samo jądro ma trójkątny kształt i tam właśnie widziałem dwa ciemniejsze, krótkie pasemka rozchodzące się w przeciwne strony. 

• Like 5
Napisano
W dniu 20.04.2025 o 20:28, Damian P. napisał:

Wchodzę na forum i oczy przecieram, czy dobrze widzę 😃 

Się zastanawiałem jak zatytułować ten wątek- relacji z obserwacji prawie nikt już nie czyta, ale na OT może będą jacyś chętni. ;) Niemniej to był raczej jednorazowy wybryk, nie planuję powrotu na jasną stronę mocy. 

Napisano
8 godzin temu, lukost napisał:

Się zastanawiałem jak zatytułować ten wątek- relacji z obserwacji prawie nikt już nie czyta, ale na OT może będą jacyś chętni. 😉 Niemniej to był raczej jednorazowy wybryk, nie planuję powrotu na jasną stronę mocy. 

Że nie piszą, to mie znaczy, że nie czytają! Cudze szczęście też potrafi uszczęśliwiać człowieka (chyba, że człowiek jest zawistny 😈).

• Like 3

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Newtona 22" nie udało mi się zabrać w Bieszczady ,ale na szczęście do bagażnika wszedł podwójny refraktor 6". Niebo bajka, obserwowałem wiele obiektów, zwłaszcza galaktyk, które w takim sprzęcie pokazały inny, niezwykły wymiar w szerokim polu widzenia. Miedzy innymi była też N3718 i okolice. Nie sądziłem, że coś się da zaobserwować w takiej aperturze, a tu miła niespodzianka - w powiększeniu 40x (pole widzenia 2,2 stopnia)  od razu widać rozciągniętą N3718 i okrągłą N3729. Widzenie dwuoczne robi robotę i wszystko jest dużo większe i o większym kontraście niż wskazywałoby powiększenie. Jednak po Hicksonie nie ma ślaadu. Podbiłem powiększenie do 50x (to wszystko co miałem) i po kilku minutach wyskoczyło blade, ulotne pojaśnienie w miejscu HCG. W tym powiększeniu o jakimkolwiek rozdziale składników nie było oczywiście mowy. Zdecydowanie przydała by się jakaś parka okularów ze żrenicą 1.5-1.7mm.

• Like 4
Napisano (edytowane)

A ja trochę poteoretyzuję.Trzy główne składniki HCG 56 tworzą pojedynczą "kreskę" o j.pow 22.4MPAS( sumaryczna jasność 23+24+23.9 SB poszczególnych trzech składników wg.LEDA) i rozmiarach kątowych 2'x1'. Wysoka jas.pow. wystarcza żeby powiększyć obiekt do pozornego rozmiaru 2x powyżej rozdzielczości skotopowej oka(25'-30') żeby była wykryta (czyli , mniejsza oś do 1* wielkości pozornej) Dlaczego 2x?:apertura nie za duża.I tak mamy 1'x60=1*. Jak widać min pow. to ok 50x-60x...zgadza się....

PS.To oczywiście dla bieszczadzkiego nieba,słabsze potrzebuje odpowiednio większych połerów.

Edytowane przez Erik68
  • Like 2
  • Thanks 1

luneta sześć cali, ef przez pięć