Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, kupiłam Sky-Watcher BKP 15075 EQ3-2 150/750.

Dopiero zaczynam swoją przygodę z obserwowaniem kosmosu i zastanawiam się, jak mogę udoskonalić ten sprzęt. Widziałam, że są teleskopy z serii Discovery, które mają funkcję GO TO. Czy da się takową zamontować w moim teleskopie? Czy da się coś zrobić, żeby były sztywniejsze nóżki? Jeszcze lepsza widoczność planet?

A może kupiłam totalnie zły teleskop i powinnam go oddać? Doradźcie proszę. 

Napisano

Poczekajmy na wypowiedzi kolegów wizualowców, ale na pierwszy rzut oka to Twój teleskop jest za duży w stosunku do montażu i do tego zapewne ma aluminiowy statyw. Co do GoTo - EQ3-2 jest ciężki do modyfikacji ( nie mówię że niemożliwy - ale raczej dla doświadczonych w tego typu zabiegach  kolegów).

W sumie - konstrukcja powoduje drgania całości przy najmniejszym dotknięciu okularu lub powiewach wiatru. Pomyśl o HEQ-5 używanym na statywie stalowym. No oczywiście możesz także celować w coś w klasie wyższej np. ZWO AM 5 lub 3.

HEQ5 z pilotem ma bazę podstawowych obiektów i realizuje funkcję GoTo bez pomocy komputera. Produkty ZWO wymagają laptopa do realizacji tej funkcji

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Co do tego, że teleskop jest za duży w stosunku do montażu, to czy sprawę załatwiłyby wymiana nóżek na stalowe?

Napisano

Cześć. Ja kilka dni temu również kupiłem ten sam teleskop sky-watcher 150/750 na eq3-2, żałuję tylko że najpierw nie poczytałem forum. To jest mój drugi teleskop, ale poprzedni był refraktorem. Wczoraj pierwszy raz pojechałem za miasto(Szczecin) i rozstawiłem sprzęt w okolicach godziny 22. Rzeczywiście delikatny wiatr, jakikolwiek najmniejszy kontakt z teleskopem powodował zatrzęsienie obrazu. Nie mogłem sobie poradzić z wyostrzeniem obrazu i na Jowisz i Mars. Wróciłem trochę podłamany do domu i zacząłem szukać info. Pierwsze co znalazłem, to właśnie to, że statyw jest za słaby. Z tego co znalazłem do tej pory to wystarczający jest EQ-5, ale jego koszt to prawie tyle, co teleskop który oboje kupiliśmy. 

Napisano

Jeśli kupiliście używki nie ma problemu z odzyskaniem środków i kupnem teleskopu lepiej dopasowanego do potrzeb i możliwości.

Stalowe nogi zamiast aluminiowych nieco pomogą ale istotnie jeśli EQ to minimum eq5 pod te rure moim zdaniem choc można też poczytać że osoby używające AZ4 z tym teleskopem są zadowolone , azymutalny też ogólnie wygodniejszy pod Newtona .

Delikatnie pomoże też nie wysuwanie nóg statywu na maxa.

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32  10x50 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Statyw i montaż Sky-Watcher BKP 15075 EQ3-2 150/750 nie jest za słaby. Jest wystarczający do wizuala, na styk.
Nóżki metalowe dodadzą sztywności, warto zmienić.
Kluczowe jest przesmarowanie całego montażu i kasacja luzów, wszystkich luzów.
Mam ten sprzęt i używam. Planetarka ogarnięta idealnie, przy dobrym seeingu, bardzo dobrym barlowie i odpowiednich okularach Mars wraz ze szczegółami powierzchni jak na dłoni. Kluczem jest kolimacja.

Nie kupuj go-to, chcesz go-to kup HEQ5 / EQ6 lub któryś z synchronicznych. 
Do EQ3-2 wystarczy napęd w jednej osi.

Sky-Watcher BKP 15075 EQ3-2 150/750 to idealny teleskop "do wszystkiego". Kluczem jest jego uniwersalność i okulary z najwyższej półki: Pentax, TeleVue, Vixen LVW, Nikon .

• Haha 1
Napisano

HEQ5 to w zasadzie zupełnie inna konstrukcja. Lepsza od EQ5. Już same korpusy są inne, w środku też inne elementy, inaczej rozwiązane napędy... Spójrz na parametry, porównaj nośność obu.

Napisano
8 godzin temu, qbsana napisał:

Wyjdę na całkowitą ignorantkę, ale czym się różni EQ od HEQ?

No i tak cyferka 5 po HEQ świadczy że to montaż "numer większy"