Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Astrofotografia to dla mnie na razie zupełnie nowe, ale bardzo fascynujące hobby. Uwielbiam obserwować nocne niebo gołym okiem, a teraz chciałabym zrobić krok dalej i spróbować swoich sił w fotografii nieba.

Na ten moment mam ograniczony budżet – ok. 1000 zł, ewentualnie coś trochę więcej – więc wiem, że profesjonalny teleskop może być poza zasięgiem. Zastanawiam się, czy na początek nie lepszym wyborem byłaby dobra lornetka, a zdjęcia robiłabym iPhonem 14. Lubię też oglądać samoloty, ale nie wiem czy takie lornetki byłyby dobre. Obserwować na nocnym niebie chce… wszystko. Księżyc, gwiazdy i planety ;)

Dodam też, że poruszam się na wózku, a w pozycji siedzącej jestem dość niska, więc kwestia mobilności i dostępności sprzętu jest dla mnie bardzo ważna. Dlatego też chętnie usłyszę, czy teleskop w mojej sytuacji to dobry pomysł – a jeśli tak, to jaki model byłby najbardziej praktyczny.

Będę wdzięczna za wszelkie rady – od czego zacząć, co czytać, gdzie szukać wiedzy. Może polecacie jakieś strony, kanały lub książki dla osoby początkującej?

Z góry dziękuję za każde słowo i podpowiedź.

• Like 2
Napisano (edytowane)

Lornetka jest dobra pod świetnie niebo. Do szerokich pól. O planetach zapomnij. Nie idź w więcej jak 10x. Kup porropryzmatyczną.  Samoloty jak najbardziej oglądalne, ale bez zbliżeń.
Za 1000 PLN kupisz przyzwoitą lornetkę, lecz to samo 1000 PLN ledwo wystarczy na dobry okular (jeden).

Budżetowe rozwiązania teleskopów mają mnóstwo kompromisów, ale możesz coś upolować na giełdzie. Szukaj używek za rozsądne pieniądze.

P.S. O astrofotografii pomyśl, jak będziesz miał budżet na statyw co najmniej klasy HEQ5 i jeszcze raz tyle optykę.

Edytowane przez andy_2000
  • Like 1
Napisano
2 godziny temu, nolka93 napisał:

Cześć!

Astrofotografia to dla mnie na razie zupełnie nowe, ale bardzo fascynujące hobby. Uwielbiam obserwować nocne niebo gołym okiem, a teraz chciałabym zrobić krok dalej i spróbować swoich sił w fotografii nieba.

Na ten moment mam ograniczony budżet – ok. 1000 zł, ewentualnie coś trochę więcej – więc wiem, że profesjonalny teleskop może być poza zasięgiem. Zastanawiam się, czy na początek nie lepszym wyborem byłaby dobra lornetka, a zdjęcia robiłabym iPhonem 14. Lubię też oglądać samoloty, ale nie wiem czy takie lornetki byłyby dobre. Obserwować na nocnym niebie chce… wszystko. Księżyc, gwiazdy i planety 😉

Dodam też, że poruszam się na wózku, a w pozycji siedzącej jestem dość niska, więc kwestia mobilności i dostępności sprzętu jest dla mnie bardzo ważna. Dlatego też chętnie usłyszę, czy teleskop w mojej sytuacji to dobry pomysł – a jeśli tak, to jaki model byłby najbardziej praktyczny.

Będę wdzięczna za wszelkie rady – od czego zacząć, co czytać, gdzie szukać wiedzy. Może polecacie jakieś strony, kanały lub książki dla osoby początkującej?

Z góry dziękuję za każde słowo i podpowiedź.

Jeśli masz dobrze ugruntowaną pasje tzn to serio cię pociąga to lornetka 10x50 będzie dobrym wyborem , do tego obrotowa mapa nieba atlas gwiazd czerwona latarka  i można i uczyć się nieba i odkrywać jego zakatki , pod ciemnym niebem taka  lornetka pozwala zaobserwować Wiele obiektów DS a księżyc też wygląda nieźle ,  dobplanet to za małe powiększenie ale zobaczysz tarczkę Jowisza i jego księżyce Galileuszowe jak i w odpowiedniej porze roku fazę Wenus pozostałe planety jako punkty gwiadopodobne.

Do samolotów też sprawdzi się dobrze , zależy gdzie masz korytarz u siebie ale te lecące blisko w powiększeniu x10 wyglądają już super , wiem co mówię , obserwuje samoloty bardzo chętnie również w powiększeniu x10.

O astrofotografii trzeba narazie niestety zapomnieć 🙃 to dużo bardziej wymagająca dziedzina i wymaga dużego budżetu .

Można też pomyśleć i o jakimś teleskopie , żebyś sięgnęła wygodnie z wózka to myślę jakiś refraktor albo mak , ale wybór między lornetka a teleskopem to zależy na czym bardziej ci zależy , lornetka daje wolność jest mała lekka nie wymaga przygotowan ale nie będzie z niej planet , teleskop będzie mniej wygodny ale możliwości dużo większe a jaki konkretnie no to zależy czy bardziej pod obiekty ds tj galaktyki mgławice gromady czy bardziej pod księżyc planety, najbardziej uniwersalne pod tym względem są Newtony na Dobsonie ale to myślę niestety odpada bo w zależności od obserwowanego obiektu okular będzie raz wysoko raz nisko a przeciwieństwe do innych montażu nie będzie można tej wysokośći zmienić innym rozstawieniem nóg statywu.

Lekko naciągając budżet myślę można by upolować używane 90/900 na montażu AZ 4 , ale tak teraz sobie myślę czy nie byłby dobrym rozwiązaniem montaż mini dobson kładziony na jakimś stabilnym stoliku .

Powiedz nam też proszę jakim niebem dysponujesz ? Balkon ogród miasto wieś ? Chodzi o zanieczyszczenie sztucznym światłem.

Aha , sezon na planety minął , ale.bedzie następny.

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

No w sumie jest jeszcze takie ustrojstwo jak seesstar s50 . To w temacie astrofotografii, najtańsze w zarazem łatwe w temat wejście , pozwala też prowadzić tzw obserwcje EAA .

Stawiasz to to a obslugujesz i oglądasz rezultaty na smartfonie /tablecie.

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 🙂 

Mieszkam na wsi. Teleskop stawiałabym na podwórku. Mieszkam około 3 kilometrów od małego miasteczka. 
Myślę też o seastar. Przeglądam dzisiaj cały dzień i porównuje różne opcje 

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, nolka93 napisał:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 🙂 

Mieszkam na wsi. Teleskop stawiałabym na podwórku. Mieszkam około 3 kilometrów od małego miasteczka. 
Myślę też o seastar. Przeglądam dzisiaj cały dzień i porównuje różne opcje 

No to warunki myślę masz nie najgorsze , ogladaj różne sprzęty, śmiało pytaj o coś konkretnego i przede wszystkim nie spiesz się z zakupem .

Lokalizacje widzę masz Kraków , jest w tej okolicy sporo obserwatorów, mam nadzieję ktoś się odezwie zaprosi na obserwcje co pozwoli przymierzyc się do różnych konstrukcji żeby przekonać się który byłby dla Ciebie najdostepniejszy 

Edytowane przez Koszy89

Spróbuję pomóc...

Napisano

Tak jak jestem zadeklarowanym wrogiem Seestara i podobnych ( bo to nie jest astrofotografia tylko astronomia wizualna wspomagana elektronicznie) tak dla Ciebie to chyba byłoby dobre rozwiązanie. Zawsze taki sam sposób obserwacji bez koniecznościa zmiany pozycji... no jakość taka sobie, ale po nabyciu pewnej wprawy - zajrzyj do działu https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/forum/198-foto-obserwacje-czyli-eaa/

i popatrz co koledzy tam wyczyniają.

Powodzenia i pytaj jak czegoś nie wiesz.

• Like 1