Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Od kilku już miesięcy czaiłem się na teleskop Sky-Watcher 150/750 Eq3-2, myślałem że to będzie bardzo świadomy wybór, ponieważ wcześniej miałem” Teleskop Sky-Watcher BK 705 AZ2 70/500” i uważam że był świetny w swojej cenie, ale po pewnym czasie stał się niewystarczający. Chciałem coś mocniejszego. Wybór padł na przed chwilą wspomniany sw 150/750. Wiedziałem, że mieszkając w mieście nie za dużo zobaczę, dlatego od razu założyłem że będę wyjeżdżać poza miasto. Wczoraj odbyłem swój pierwszy wypad obserwacyjny i … trochę jestem zawiedziony. Nie miałem problemu z ustawieniem go na gwiazdę polarną, nie miałem problemu z wycelowaniem w Jowisz, czy Mars, ale miałem ogromny problem z ostrością obrazu. Jowisz wyglądał w najlepszym możliwym momencie jak literka C, ale tłumaczyłem to tym, że w tym momencie był na zachodzie i „gonił słońce” stąd tylko jego fragment był oświetlony. Niestety z Marsem było podobnie. Podpowiedzcie proszę co jest nie tak. Podsyłam w załączniku link do zdjęcia  https://zapodaj.net/plik-zp6pmOtsjR 

Napisano

Wszystko w porządku, to nie Jowisz po prostu tylko latający talerz, gratuluje zdjęcia potwierdzającego życie w kosmosie 😁

A teraz poważnie. Sky-Watcher 150/750 Eq3-2 to świetny zestaw. Uniwersalny. Mam taki sam i planety przedstawia bardzo ładnie.
Stąd kilka pytań:
Czy zrobiłeś kolimację całego toru optycznego? Do planet kolimacja musi być "igła".
Czy poczekałeś tak z godzinę, aby temperatura sprzętu zrównała się z temperaturą otoczenia? Do planet temperatura musi być stabilna.
Jakie było otoczenie teleskopu, czy coś nie powodowało termicznych prądów powietrza? Wszystko wokół teleskopu musi "stać", powietrze musi być "spokojne".
Jaki był seeing tego dnia? Przy obserwacji planet to jest kluczowe.

A na koniec, jaki okular użyłeś (i jaki barlow)?
Dore ortho?  Jakiś DeLite/Radiant czy chociaż X-Cel/Meade HD-60, ostatecznie SvBony 68, TMB planetary?
Jeśli używasz fabrycznego zestawu, nie licz na dobre widoki. Do planet kup okulary z najwyższej półki (dobre japońskie ortho lub TeleVue DeLite.

• Thanks 1
Napisano

Dziwnie podejrzanie wygląda to na zdjęciu , gdybym miał strzelać to obstwauelbym ściśnięte LG .

Też jestem Szczecin, jak będzie pogoda łaskawa to się jakoś zgadamy i  Ci pomogę .

• Thanks 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

@andy_2000 1. Kolimacja. Nie robiłem. Tu wyjdzie moje amatorstwo, ale nawet nie wiedziałem że należy. Teleskop jest nowy, więc zakładałem, że nie trzeba, nie mniej już obejrzałem jeden film, ale jeszcze się doszkolę w tym temacie i spróbuję to wykonać. 
2. Jak przyjechałem na miejsce i zacząłem się rozstawiać, to już trochę czasu minęło. W międzyczasie szukałem też innych ciekawych obiektów na niebie, po czym wracałem do Jowisza, bo wciąż był na niebie. Myślę, że można przyjąć że teleskop zrównał temperaturę z otoczeniem.

3. Byłem na lekkim wzniesieniu na skraju drogi i pola. Raz na jakiś czas delikatny wiatr był zawiał, a nawet jeżeli nie czułem przez ubranie, to widziałem po okularze, że obraz się trząsł. Aczkolwiek na pewno były momenty, gdzie obraz był nieruchomy.

4. Posłużę się chatgpt, który uwzględnił wszystkie dane i mówi, że był na poziomie 2/5. Jowisz spadał z 21* do 5*, Mars dla przykładu między 47*-30* widoczność 2-3 / 5. 
5. Używałem tylko okularów fabrycznych, czyli soczewka Barlow'a x2 i okular o średnicy 1,25cal.

@Koszy89 Pewnie, że tak, jestem mobilny także zawszę mogę podjechać, zabrać sprzęt i ruszamy w trasę. 

Napisano (edytowane)

A więc pierwsze i najważniejsze - kolimacja. Teleskop z kraju kwitnącej gospodarki jechał i płynął (leciał?) przez cały świat, oraz tak jak Koszy pisze, bardzo możliwe, że masz "pinched optics" czyli za mocno dociśnięte lustro do podstawy, co je deformuje. Poczytaj o tym, popraw i będzie bardzo dobrze. 

Edytowane przez andy_2000
  • Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano

@andy_2000 a więc, wykonałem pełną kolimacje, zakupiłem do tego kolimator optyczny cheshire. Mogłem tylko spojrzeć z balkonu na gwiazdy i wygląda póki co dobrze, ale zauważyłem, że przy przestawianiu teleskopu, gdzieś ten celownik kolimatora a plamka na LG delikatnie się przemieszcza. Pytanie, czy często kolimujecie swoje teleskopy? W internecie z tego co widziałem, to jedni robią to co sesję, a inni nie robili tego nigdy albo bardzo rzadko. Jak to jest u Ciebie i czy to normalne, że tak jest to u mnie?

Napisano

W takim małym teleskopie w pełnej tubie nie powinno być przesunięcia, przynajmniej znaczącego. Kolimację najlepiej robić w pozycji nachylenia ok. 45 stopni, wtedy ograniczasz takie przesunięcia do minimum. A duże jest to przesunięcie? Bo minimalne raczej w wizualu nie przeszkadzają.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano

Kolimacja chshierem nie jest intuicyjna. Jeśli masz też kolimator laserowy to od niego bym zaczął.

1. Sprawdzić kolimator, bo nie ma nic bardziej frustrującego niż kolimacja koślawym kolimatorem. Wstaw go w miejsce okularu i pokręcić nim wokół osi. Plamka na lustrze, gdziekolwiek jest nie powinna "kręcić kółek" tylko być w jednym miejscu.

2. Ustawić wtórne lustro tak, aby plamka lasera trafiała w środek lustra głównego (znacznik).

3. Poluzować przy lustrze głównym mniejsze trzy śruby i większymi posłać promień lasera tam skąd przyszedł (na lustrze wtórnym ma ma być jedną plamka. Zablokować lustro główne mniejszymi śrubami. Jeśli coś się przy tym ruszy - poprawić.

I to by było na tyle.