Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początek witam wszystkich bardzo serdecznie.

Nadszedł ten moment, w którym zdecydowałem się kupić sobie pierwszy teleskop. Do tej pory miałem dość ograniczony dostęp do tego typu sprzętów. Zdarzyło się skorzystać z prostego teleskopu z marketu u znajomych, czy też spojrzeć parę razy w niebo z bardziej profesjonalnych sprzętów, gdy miasto wyłączyło oświetlenie na Wyspie Młyńskiej w i zaprosiło miłośników astronomii by przybliżyć mieszkańcom tajemnice nieba. Tyle wstępu. Teraz konkrety.

Budżet: 5000zł - 6000zł
Gdzie: Centrum Bydgoszczy. Balkon wychodzący na Wschód. Podczas wyjazdów do teściów mogę korzystać z wmiarę ciemnego nieba na wsi. Najbliższe miasto to Piła w odległości 30 km.

Jeśli chodzi o moje preferencje to chciałbym coś w miarę małego i mobilnego. Tak jak pisałem wypady do teściów, a i na wyjazd wakacyjny chętnie bym go zabrał fajnie by było gdyby nie zajał całego bagażnika. Dlatego wpadł mi w oko:

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bkmak-127-otaw-montaz-paralaktyczny-geq5-pro

Co bym chciał obserwować? Na początek wszystko. W miarę rozwijania zainteresowania możliwe, że skupię się na czymś konkretnym. Obecnie jestem ciekawy wszystkiego.

Mam też kilka pytań do fanów astrofotografii.

Czy z pomocą takiego teleskopu można zrobić interesujące zdjęcia?

Mam dość starą lustrzankę Canon EOS D450 czy tym aparatem w połączeniu z tym teleskopem da się zrobić sensowne zdjęcia?

W opisie jest informacja, że można go używać jako obiektywu do aparatu przy zdjęciach np. przyrody czy jest sens w taki sposób z niego korzystać. Na przykład w celu robienia zdjęć dzikiego ptactwa?

Jeżeli chodzi o sprzęt jestem totalnym laikiem. Chętnie zapoznam się z waszymi propozycjami zestawów, które warto by było kupić według was.

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc i wszystkie dobre rady.